Najkrajšie stanice sveta – Cestujte a pritom spoznávajte architektúru

2014-08-26 18:00:32 |   |    | 

Cestovanie vlakom je pre niektorých zábava a pre iných utrpenie. Čakanie na našich staniciach nie je práve najlepší zážitok. Aj skalopevných odrádzajú viaceré elementy. No dnes budeme hovoriť o pravom opaku. O železničných (a iných) staniciach, ktoré vo vás vzbudzujú dojem, že by ste v nich zostali aj dlhšie ako je potrebné. Moderné či staré, všetky nižšie spomenuté oplývajú neodškriepiteľným čarom. Sú to totiž tie najkrajšie stanice sveta.



 

Hlavná stanica v Antverpách, Belgicko

 

Asi najznámejšia železničná stanica sveta je ohromných rozmerov. 400 metrov na dĺžku, 14 nástupíšť a 20 druhov mramoru. To sú len niektoré atribúty tejto prekrásnej budovy. Na jej podobe sa podieľalo hneď niekoľko architektov, takže ťažko ju zaradiť do niektorého konkrétneho štýlu. Slúži aj ako kultúrny priestor, keďže sa v nej vystavujú umelecké diela.

 

Stanica dubajského metra, Dubaj, Spojené arabské emiráty

 

Ako inak, ani v tejto oblasti Dubajčania nešetrili. Ich stanice metra ani zďaleka nepripomínajú to, čo si my pri slove stanica predstavujeme. Moderné línie stáli mesto a jeho investorov údajne až 7,8 miliardy amerických dolárov. No cestujúci sa v nich isto radi vozia.

 

Železničná stanica St. Pancras, Londýn, Veľká Británia

 

Viktoriánska budova sa radí medzi tie kúsky architektúry, ktoré len tak neprejdete bez povšimnutia. Ako inak ani tu po rekonštrukcii nezabudli na zábavu. V stanici sa nachádza zábavné a nákupné centrum. Rekonštrukcia vyšla na približne 800 miliónov libier, ale pri pohľade na budovu, ktorá len—len unikla demolácii, vidno, že tie peniaze nevyšli nazmar.

 

Stanica Komsomolskaya, Moskva, Rusko

 

Ako v paláci sa musia cítiť cestujúci, ktoré prechádzajú touto zastávkou moskovského metra. Mozajky predstavujú vyobrazenia ruského boja o slobodu. Inšpiráciou architektovi bol Stalinov prejav z 1941. Klasicistický štýl dodáva noblesu inak jednej z najvyťaženejších staníc metra v Moskve.

 

Hlavná stanica Chhatrapati Shivaji, Bombaj, India

 

Keďže bola India britskou kolóniou, aj táto stavba mala kedysi iný kontinentálny názov – hlavná stanica Viktória. Dnes sa už volá po jednom indickom vládcovi, čo nejednému Európanovi pletie jazyk. Úchvatná budova zobrazuje dávnu slávu. Postavená bola vo viktoriánsko—gotickom štýle s množstvom vežičiek a ozdobných ornamentov. Je skvelým príkladom stretu kultúr, keďže je tu vidieť prienik pôvodnej aj európskej architektúry.

Zdroj/autor: mashable.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa