Romantický adrenalín - pohľad na more z najvyšších útesov Európy

2013-04-15 12:00:00 |   |    | 

Aj vás fascinuje pohľad z výšky na nekonečný horizont mora? Potom neváhajte a vyberte sa na tieto miesta. Výškové rekordy patria útesom v Nórsku nad fjordmi, na Faerských ostrovoch, v Írsku či v španielskej Galícii.



Hneď na úvod treba dodať, že európsku štatistiku vedie nórsky Hornelen na juhozápade Nórska, ide však o útes, ktorý sa nenachádza bezprostredne nad morom, týči sa nad fjordom. Jeho výška je 860 metrov. Druhý v poradí, no najvyšší, ak berieme do úvahy výhľad na more, je Cape Enniberg na Faerských ostrovoch patriacich k Dánsku. Stojac na kraji tejto ohromnej skaly sa dívate z výšky 754 metrov nad hladinou mora.

Nasleduje vrch Croaghaun na západe írskeho ostrova Achill Island, zvažujúci sa priamo do vodnej hladiny z výšky 688 metrov. Ideálny cieľ pre turistov, keďže na vrchol sa dostanete jedine peši. Odmenou vám bude neopakovateľný pohľad na horizont lemovaný vodnou hladinou.

Španielsko na severozápade v Galícii sa pýši útesmi, ktorých najvyšší bod sa nachádza vo výške 621 metrov nad hladinou Atlantického oceánu. Miesto nesie názov Vixía Herbeira, v provincii A Coruña neďaleko Cedeiry, letoviska známeho pre svoje nádherné pláže. Ďalším útesom v poradí je opäť výnimka týčiaca sa v Nórsku nie nad morom, ale nad fjordom Lysefjorden - presne 604 metrov vysoký Preikestolen. Ide o jeden z najobľúbenejších výletných cieľov Nórska.

Napriek jeho výške tu nenájdete žiadne zábrany, útes sa zachováva vo svojej prírodnej kráse. Nešťastné pády tu zatiaľ zaznamenané neboli, naproti tomu útes poskytol svoje „možnosti“ mnohým samovrahom.

Aj španielska Madeira má útes zúčastnený v rebríčku najvyšších v Európe. Cabo Girão sa nachádza 9 kilometrov západne od centra Funchalu, hlavného mesta Madeiry. Najvyšší bod útesu je vo výške 580 metrov nad morom. Pod útesom sa nachádzajú vinice a reštaurácia, ku ktorým sa dá z vrcholu útesu zviezť malou lanovkou. Z rebríčka útesov možno ešte spomenúť populárne írske Cliffs of Moher neďaleko mesta Galway na západnom pobreží ostrova, týčiace sa do výšky 217 metrov nad Atlantickým oceánom.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa