Naj športové stavby planéty: spoznajte slávnu Maracanu či Vtáčie hniezdo

2013-11-10 12:00:00 |   |    | 

Fanúšikovia ich považujú za posvätné miesta, svätostánky, ktoré pamätajú veľké víťazstvá i obrovské sklamania a tragédie. A mnohokrát nešlo len o tragédie športové. Športové stavby. Poďte sa s nami pozrieť na tie najslávnejšie športové stavby sveta. Na miesta, kde tiekla krv, pot i slzy. Ich príbehy sú často rovnako fascinujúce ako príbehy tých, ktorí na nich vyhrávali.



Zatiaľ čo niektorí jazdia do zahraničia spoznávať historické pamiatky alebo prírodu, sú i takí, ktorí vyhľadávajú práve športové stavby. V Barcelone nejdú na pláž Barceloneta, ale na Nou Camp, v Londýne dajú pred Big Benom prednosť prehliadke Wembley. Športové stavby sú pre ne pútnické miesta. Ktoré sú najslávnejšie, najväčšie, najunikátnejšie?

 

Maracana pamätá tisíci gól Pelého

Keď v roku 1950 Brazília prehrala na preplnenom štadióne Maracana vo finále majstrovstiev sveta vo futbale s Uruguajom 1:2, spáchali rovno na tribúne dvaja fanúšikovia samovraždu. V Brazílii je futbal náboženstvom a štadión Maracana v hlavnom meste Rio de Janeiro je jeho hlavným brazílskym oltárom. Táto takmer kruhová stavba vznikla práve pre futbalové majstrovstvá v roku 1950 a s kapacitou 170 tisíc divákov si dlho udržiavala prvenstvo medzi najväčšími štadiónmi planéty.

Pritom samotnej stavbe predchádzali veľké protesty. Obyvatelia Ria boli proti tomu, aby sa peniaze, ktoré boli potrebné inde, vložili práve do stavby štadiónu. Po slávnostnom otvorení sa však na všetko zabudlo a v roku 1964 dostal štadión dokonca oficiálny názov po novinárovi, ktorý zaň vtedy najviac bojoval - Estádio Jornalista Mário Filho.

Dnes však na rovnomennej stanici metra linky B nevystúpite. Od roku 2010 je zatvorená, presne tak ako štadión Maracana. Prebieha na ňom totiž rekonštrukcia pred majstrovstvami sveta v roku 2014 a olympiádou v roku 2016. Po rekonštrukcii sa na štadión vojde „len“ 90 tisíc divákov. A mimochodom - keď v roku 2010 zasiahli Rio ničivé povodne, vznikli tu špeciálne jednotky, ktoré mali jedinú úlohu - uchrániť pred veľkou vodou práve túto brazílsku pýchu.

 

Futbalová tragédia v Lužnikách

Moskovská štvrť Lužniki je zasvätená športu. Okrem hokejovej haly a ďalších menších športovísk je jej hlavnou dominantou slávny futbalový štadión. Pred pádom režimu bol pomenovaný po V.I. Leninovi a jeho socha stojí na priestranstve pred stavbou, do ktorej sa vojde 90 tisíc fanúšikov, dodnes. Okrem nej tu potom človek môže naraziť na omnoho menej nápadnú pamätnú dosku, ktorá pripomína nešťastie z roku 1982.     

Vtedy vznikla počas zápasu medzi Spartakom a holandským Haarlemom na zľadovatených tribúnach tlačenica, v ktorej ušliapali niekoľko stoviek ľudí. Presné čísla dodnes nikto nepozná - úrady totiž celú tragédiu až do roku 1989 tutlali.

Dnes si možno štadión, kde sa v roku 2008 konalo finále Ligy majstrov, prezrieť v rámci prehliadky - ani počas nej sa však o tejto udalosti nedozviete viac.

 

Spartakiádne cvičenie na štadióne Rungrado

Severokórejský štadión Rungrado je výnimkou v našom prehľade. Nevznikol totiž primárne pre športové akcie, ale pre Festival mládeže a študentstva  a v súčasnosti na ňom každý rok prebiehajú masové oslavy narodenín vodcu. Štadión 1. mája, ako sa mu tiež hovorí, je - pokiaľ ide o kapacitu - najväčším štadiónom planéty. Do jeho útrob sa vojde 150 tisíc divákov. Hľadisko má celkovo osem poschodí a najvyššie z nich je vo výške šesťdesiat metrov. 

V auguste a septembri tu prebiehajú monštruózne vystúpenia Arirang, na ktorých sa podieľa až sto tisíc účinkujúcich a na ktoré si môžu lístky kúpiť i turisti - zrejme preto, aby potom mohli zanietene sledovať demonštráciu severokórejskej moci - lístok však rozhodne nie je lacná záležitosť. Ten najlacnejší zakúpite asi za 80 eur, najlepšie miesta zas za 300 eur.

 

Let´s go, Rangers! - Madison Square Garden

Domovská aréna newyorských Jazdcov mala kedysi v hľadisku sedačky v niekoľkých farbách - a najväčší záujem bol samozrejme o tie modré. Hádky a šarvátky medzi fanúšikmi boli také obrovské, že po rekonštrukcii rôznofarebné sedadlá zmizli. Tí najvernejší fanúšikovia dnes sedávajú v horných radách arény a hlasito povzbudzujú svoj tím.

Súčasná Madison Square Garden je už štvrtou stavbou s týmto názvom, ktorá v New Yorku stojí. Tá prvá vznikla už v 70. rokoch 19. storočia! A vôbec prvá umelá ľadová plocha v nej bola sprevádzkovaná v roku 1879. Hokej však rozhodne nebol tým, prečo sa sem chodilo. Pravidelne sa tu usporadúvali trebárs i omše.

Súčasná hala vznikla na 7. avenue v roku 1968 a hoci prešla na začiatku 90. rokov veľkou rekonštrukciou, v súčasnosti sa uvažuje o stavbe piatej haly. Najslávnejšia aréna sveta, v ktorej sa každoročne uskutoční asi 320 podujatí, vrátane zápasov NBA, draftu NHL a veľkých koncertov, teda môže byť už o pár rokov minulosťou.

 

Olympijské Vtáčie hniezdo

Na stavbe olympijského Národného štadiónu v Pekingu sa v priebehu piatich rokov podieľalo asi desať tisíc robotníkov. Štadión, ktorého podoba pôvodne vychádzala z tradičnej čínskej keramiky, dostal nakoniec pre svoj nevšedný vzhľad prezývku „Vtáčie hniezdo“. Pôvodne mal mať i zaťahovaciu strechu, ale po tragédii na parížskom letisku v roku 2002 od nej stavitelia nakoniec upustili.

Možno vás prekvapia náklady na stavbu - tie sa totiž vyšplhali „len“ na - v prepočte - 320 miliónov eur a odborníci spočítali, že pokiaľ by sa podobná stavba vytvorila na „Západe“, bola by deväťkrát drahšia. Vtáčie hniezdo bolo ikonou olympiády v Pekingu, v roku 2015 zas bude hostiť atletické MS - v súčasnosti je však väčšina pôvodného zázemia štadiónu prestavaná na moderné obchodné centrum a hotel, z ktorého okien možno priamo sledovať športovú plochu.

Mnoho športových fanúšikov má preto jasnú predstavu o hoteli, v ktorom strávia pri návšteve Pekingu noc.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Veľký okruh po Brazílii: Nielen príroda, ale i kultúra a súčasnosť jednej z najatraktívnejších krajín sveta. Chyťte si vlastnú piraňu, prejdite sa po Riu a zájdite k hrmiacim a mohutným vodopádom Iguazú.
  • Severná Kórea!: Pripomeňme si doby kolektívneho pokrikovania, vyzdobených monumentov i snahy ne­vyčnievať z tvaru. Zájazd do krajiny, do ktorej sa cestuje predovšetkým pre jej súčasnosť. Prejdite si itinerár tejto unikátnej cesty!
  • Spoznajte Moskvu!: Moskva, mnohými ospevovaná, mnohými kritizovaná ako stredisko centrálnej moci, láka návštevníkov historickými pamiatkami v samotnom meste a v jeho okolí. Červené námestie, mauzóleum, Kremeľ…

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa