Kuriózna architektúra: nezvyčajné stavby sveta

2013-04-20 10:00:00 |   |    | 

Fantázii sa medze nekladú. Niektoré mestá sa pýšia unikátnymi stavbami, ktoré dotvárajú jedinečnosť veľkých metropol a tak ozvláštnia každú všednú štvrť. Originálne stavby tvoria imidž mesta a dokážu upútať pozornosť zvedavých turistov.



Dobrým príkladom je slávne Atomium, ktoré sa nespochybniteľne spája s Bruselom a patrí medzi jeho ikonické dominanty. Pozostáva z deviatich guľových sfér a symbolizuje kryštalickú atómovú mriežku molekuly železa. Podľa CNN ide o najbizarnejšiu budovu v Európe. Netypickým mrakodrapom je Gherkin v Londýne. Tvarom pripomína šišku či obrovské mravčie vajce a dosahuje výšku 180 m. V Riu de Janeiro zas nájdeme múzeum súčasného umenia, ktoré vyzerá ako UFO.

Väčšina stavieb vytvára dojem statickosti, prečo ich teda neozvláštniť? Neposedná alebo tancujúca budova v uliciach Prahy sa tiež rozhodla vymaniť zo šedej jednotvárnosti a rozhýbala svoje boky. Podobne premýšľali architekti najvyššej veže Turning Torso v Malmö v severskom Švédsku. Krútiaca sa veža je vysoká 190 m a otáča sa v uhle 90 stupňov. Zaujímavý pohľad sa tiež naskytne na Stata Center v Cambridge v Spojených štátoch amerických. Vytvára dojem polámanej bytovky, ktorá sa zasekla pri pokuse o transformáciu.

V španielskom Bilbau sa nachádza múzeum netypických tvarov Guggenheim, postavené zo skla, kameňa a titánu. Jeho výstavba stála 89 miliónov dolárov, ale výhľad naň stojí za to. Nekonvenčný budhistický chrám Wat Rong Khun pôsobí ako čipkovaná chalúpka z rozprávky. Vnútri sa nachádzajú maľby hrdinov ako Superman, Batman a Neo z Matrixu, ktorí verili v Budhov odkaz. Predpokladá sa, že bude dokončený v roku 2070. Nuž, túžba vyniknúť niekedy vyžaduje odvahu nebáť sa uskutočniť aj tie najbláznivejšie nápady.

 

Zdroj/autor: wikipedia, strangebuildings.com, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa