Vinárske destinácie: kde si tento rok pochutnáte na pohári vína?

2014-03-07 10:00:00 |   |    | 

Gastronomická turistika nabrala v ostatných rokoch na obľube. A popri nej sa k slovu čoraz častejšie hlási aj vinárske cestovanie. Milovníci lahodného moku patria k vášnivým pestovateľom svojho koníčka. Dokážu preň obetovať nemálo času, peňazí a ochotne precestujú kvôli zaujímavému kúsku aj polovicu sveta. I tento druh dovolenkovania podlieha aktuálnym trendom, ktoré sa riadia väčšinou podľa sezóny, ktorú prináša tá konkrétna vinárska oblasť.



 

  • Egejské more, Grécko

Stránka winemag.com združila opäť tie najvýznamnejšie vinárske miesta, ktoré by ste ako vášnivý vinár nemali obísť počas tohto roka. Medzi prvými sa objavili ostrovy v Egejskom mori. Grécke obľúbené destinácie ako Kréta alebo Santorini sú už aj bez tohto faktu veľkým lákadlom pre turistov. Novinári z tohto magazínu však upozorňujú na to, že vinice v tejto oblasti ponúkajú skutočne špecifické odrody, ktoré nenájdete inde na svete. Ich víno má znamenitú chuť a prenikavú iskru, na ktorú tak ľahko nezabudnete. Odporúčajú najmä reštauráciu Assyrtiko na Santorini, ktorá sa pýši naozaj znamenitou vinotékou pozostávajúcou najmä z domácich kúskov.

 

  • Guadalupe Valley, Mexiko

Krajina tequily sa vám asi len ťažko spája aj s predstavou lahodného vína. V skutočnosti sa Mexičania venujú vinárstvu už storočia a za toto obdobie dokázali vytvoriť mnohé znamenité kúsky, ktoré však žiaľ niekedy zostávajú kvôli slávnejším kolegom mierne v úzadí. Tento rok by ste nemali teda urobiť tú chybu, že by ste nezašli do Guadalupe Valley, konkrétne do oblasti Baja California, kde sa nachádzajú mnohé farmy špecializujúce sa na vinárstvo.

 

  • Baden, Nemecko

Ide o najslnečnejšiu časť krajiny. Vďaka tomu sa tam fantasticky darí i samotnému vinárstvu. Medzi ich najlepšie odrody patria Rizling a Pinot Noir. Okrem toho sa však Baden môže pochváliť aj viacerými možnosťami na spa dovolenky, takže si môžete naplánovať relax v spojení s ochutnávkou skvelých vín. A keby vám to náhodou nestačilo, tak úžasnou bodkou na záver je i príroda, ktorá je nezabudnuteľná.

 

  • Languedoc, Francúzsko

Aký by to bol sprievodca, keby v ňom chýbala metropola vinárskeho sveta, ktorou Francúzsko nepochybne je. Kde sa pozriete, tam vidíte plodný kraj s úchvatnou históriou, ktorého návšteva je snom nejedného vinára. Na chvíľku však zabudnite na všetky tie prestížne oblasti, ktoré ste poznali doteraz. Skúste sa pozrieť radšej na hit aktuálneho roka Languedoc. Nachádza sa v blízkosti mora, ponúka nádhernú prírodu, skvelý relax, znamenité vína a krajinu galského kohúta presne v takom obraze, aký poznali už generácie pred nami. V dobrom zmysle ako keby sa tam čas zastavil a i vás prinúti prehodnotiť vaše priority a vychutnať si to, čo je v živote podstatné.

 

  • Umbria, Taliansko

Tou najväčšou výhodou je, že tento taliansky región ešte nie je tak prebádaný turistami a preto si uchoval typický domáci kolorit a ponúka dovolenkárom pohľad do srdca ich milovanej krajiny. Víno z Umbrie je unikátnym pohladením pre váš jazyk. Nie nadarmo sa hovorí, že spolu s francúzskymi kúskami sú práve tie talianske najlepšími na svete. Okrem vinárstva sa tam však nachádzajú aj významné farmy, kde sa pestujú tie najlepšie olivy na svete. Skĺbiť tak môžete hneď dve kulinárske veci, ktoré do seba veľmi dobre zapadajú a do bodky tak prebádať región, ktorý vás istotne chytí za srdce.

 

  • Sonoma, USA

Kto videl film Víno roka s Alanom Rickmanom, istotne mu bude dobre známy tvrdý boj, ktorý museli americkí vinári vybojovať s európskymi prestížnymi značkami. Nakoniec však prišiel zlom a po rokoch ťažkej práce sa im dostalo uznania. Vďaka tomu sa do povedomia dostáva čoraz viac vinárskych oblastí v USA, ktoré presviedčajú už nielen domácich milovníkov kráľovského moku. Jednou z nich je aj Sonoma, ktorá sa nachádza severne od San Francisca. Vďaka priaznivej klíme ich porovnávajú s kvalitnými francúzskymi vinicami. Pestujú tu hneď niekoľko odrôd, no tie najobľúbenejšie v ich podaní sú Chardonnay a Cabernet-Sauvignon. Vinári z winemag.com odporúčajú navštíviť najmä menšie farmičky s vlastnými reštauráciami a vínnymi pivničkami, ktoré ponúkajú nezameniteľnú atmosféru.

 

Zdroj/autor: David, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa