Mesiac knihy po cestovateľsky: Najkrajšie hotely inšpirované literatúrou (2. časť)

2014-03-18 14:00:00 |   |    | 

Majiteľov mnohých hotelov po celom svete oslovili slávne literárne diela natoľko, že im venovali niektorú z izieb či dokonca celý apartmán. Kedy ich navštíviť, ak nie v mesiac knihy? Tieto ubytovacie kapacity navyše literatúrou nielen dýchajú, no každá z nich ponúka v rámci služieb aj bohatý čitateľský program.



 

  • The Plaza, New York, USA

Newyorský hotel Plaza sa pýši viacerými známymi patrónmi, v minulosti k nim patril i spisovateľ F. Scott Fitzgerald s manželkou. Na ich počesť v máji otvorili zrekonštruovaný apartmán, ktorý navrhla koproducentka filmovej adaptácie o Veľkom Gatsbym Catherine Martinová a rozsiahly apartmán ponorila do jazzových čias. Cena za jednu noc v tomto prepychu začína na cifre 2 795 dolárov.

 

  • Radisson Sonya Hotel, St. Petersburg, Rusko

Dostojevského „Zločin a trest“ inšpiroval tento luxusný hotel k tomu, aby svojim hosťom priniesol niečo z ruskej literárnej klasiky. Vzory na kobercoch v jednotlivých izbách obsahujú pasáže zo spomínanej novely v ruštine aj angličtine a dvere na každej izbe nesú unikátne výroky zo svetových pokladov ruskej literatúry. Navyše, dizajn hotelového koridoru pripomína väzbu starej knihy.

 

  • Hotel Le Marcel, Paríž, Francúzsko

„Cestovanie v priestore, ale i v čase“. Týmto známym výrokom o knihách sa riadi tento obdivuhodný parížsky hotel. Tak ako literatúra i on spája historické s futuristickým a zároveň návštevníkom ponúka mimoriadne pohodlie. Celé vybavenie je symbolicky pretkané indigom, ktoré majiteľ považuje za hlavný element romantickej literatúry.

 

  • The Heathman Hotel, Portland, USA

Hotel vystavaný v roku 1927 dnes ukrýva zbierku viac ako tritisíc publikácií, pričom mnohé z výtlačkov boli osobne podpísané autormi, ktorí tu počas desaťročí prevádzky strávili noc. Kolekcia obsahuje knihy z pera siedmich držiteľov Nobelovej ceny, 14 výhercov Pulitzerovej ceny, piatich laureátov Ceny Spojených štátov za poéziu a dvoch bývalých amerických prezidentov.

 

  • The NoMad Hotel, New York, USA

Keď sa vlastník tohto hotela púšťal do dizajnovania, mal v predstavách fiktívny príbeh o mladej francúzskej aristokratke, ktorá sa na vlastnú päsť vyberie okúsiť nový svet za veľkou mlákou. Publikácie v nádhernej hotelovej knižnici sú zoradené do niekoľkých tematických okruhov, ktoré by podľa majiteľa táto dáma postupne čítala, medzi nimi napríklad „História New Yorku“ či „Hudba“.

 

  • The Betsy - South Beach, Miami, USA

V životom pulzujúcom Miami nájdete iba jediný umelecký hotel venovaný literatúre, pre spisovateľov je ale vybavený doslova perfektne. Spisovateľská izba je dokonale odhlučnená, vybavená najnovšou technológiu a zásobená stohmi publikácií krásnej literatúry. Aby si však nielen jedna izba, ale celý hotel zachovali pečať umelecky vnímavého miesta, namiesto malých čokoládok radšej nechajú hosťom na vankúši báseň.

 

  • Apostrophe Hotel, Paríž, Francúzsko

S adresou vo štvrti, ktorá je domovom mnohých kníhkupectvám a vydavateľstvám, majitelia tohto parížskeho hotela sa rozhodli venovať ho poézii. Každá izba je venovaná veršu, ktorý inšpiruje jej celkové vybavenie. Príbeh začína na prízemí izbou „Šeherezáda (Tisíc a jedna noc...)“ a doslova napínavo pokračuje s každou ďalšou izbou až po strechu.

 

Zdroj/autor: cnn.com, Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa