Dovolenka po grécky. Nea Vrasna – teplé more a slnečné počasie

2014-07-29 09:00:00 |   |    | 

Stále teplé počasie, čisté more, upravená pláž a pokojné prostredie. Nea Vrasna je dedinka a rezort, ktorý sa stáva veľmi obľúbeným hlavne pre dlhú pieskovú pláž. Spolu s vedľajšou Asprovaltou, ktorá je len približne kilometer vzdialená, vytvárajú neoddeliteľnú dvojicu, ktorá sa navzájom dopĺňa. Ochutnajte grécke špeciality na jednej z terás v Asprovalte a nechajte sa uniesť v rytme nočného života, ktorý ponúka.



Nea Vrasna

 

Stredisko sa nachádza približne 75 kilometrov od Solúna na pobreží Strymonského zálivu. Egejské more tu má blahodarné účinky na liečbu psoriázy, kožné, pohybové choroby, alergikov a astmatikov. Pláž je pieskovo – štrková. Priamo na pláži sa nachádza bar, ktorý spríjemňuje hudbou denné leňošenie na pláži a v noci sa mení na miesto s množstvom kokteilov. Ak sa radi potápate, tak si odnesiete peknú zbierku pohárov, keďže noční návštevníci baru ich radi nechávajú na pobreží. Pláž je upravená, aj keď sa môže stať, že niektorí nevychovaní turisti nechajú na pláži odpadky, čo kazí dojem. More je príjemne teplé a veľa krát sú veľké vlny, čo zaručuje zábavu. Chladené frapé, alkoholické či nealkoholické miešané nápoje či gyros do ruky, to všetko ponúkajú bary a reštaurácie pozdĺž pláže. Jedinou nevýhodou sú snáď túlavé psi, ktoré sa radi schovávajú pod slnečníkmi, no to je problém nielen tohto letoviska v Grécku. Veľkým bonusom pláže sú k dispozícii ležadlá, slnečníky a sprchy. Blízko pláže je ihrisko pre najmenších. Každý pondelok sú tu trhy, tak si tu môžete zakúpiť suvenír, či čerstvú rybu, zeleninu a ovocie.

 

Ubytovacie možnosti sú rôzne od ubytovania v súkromí, cez hotely až po apartmány. Skoro všetky apartmány sú blízko mora. Nachádzajú sa tu 3 veľké obchodné domy, dokonca Lidl, a ceny sú podobné tým našim, takže nie je potrebné si brať veľké množstvo potravín so sebou, ak si vyberiete ubytovanie s vlastnou kuchynkou. Stravovanie v reštauráciách sa môže zdať drahšie pre našinca. Gyros do ruky sa dá kúpiť za prijateľnú cenu, no dať si ľadovú kávu v bare na pláži je o niečo drahšie.

 

Kam v okolí

 

Poprechádzajte sa po promenáde a započúvajte sa do šumov mora alebo sa okúpte v mori, ktoré je teplé aj v nočných hodinách. Prejdite sa do Stavrosu alebo Asprovalty, ktoré pulzujú nočným životom. Príjemná je prechádzka smerom k mestu Stavros cez zalesnenú oázu s jazierkami a malými korytnačkami. Ak nič pre vás, tak sa poďte vytancovať do ranných hodín na diskotéku, v ktorej sa nachádza aj bazén.

 

Asprovalta

 

Pešo len 20 minút chôdze sa nachádza stredisko Asprovalta, ktorého promenádu lemujú palmy, kde sa nachádza množstvo reštaurácií a obchodíkov. Letovisko je ideálne pre rodiny s deťmi, ale aj pre mladých, ktorí majú radi nočný život. Po večeroch si môžete sadnúť na jednu z terás tavern a ochutnať špeciality gréckej kuchyne – gyros, souvlaki, plody mora, grilovanú rybu, plnenú papriku či rajčinu s ryžou, feta či šťavnaté ovocie, to všetko a omnoho viac si môžete vybrať z jedálneho lístka, ktorý je písaný aj v češtine.

 

Fakultatívne výlety

 

Z Nea Vrasny a Asprovalty máte niekoľko možností na fakultatívne výlety. V blízkosti sa nachádza jazero Volvi, ktoré je druhé najrozľahlejšie v celom Grécku, a kde žije vyše 200 druhov vtákov. Môžete sa vybrať prezrieť si mesto Solún. Kláštor sv. Juraja z 2. polovice 16. storočia na úpätí pohoria Kerdyllia je ďalšou zaujímavou možnosťou. V starovekom meste Amphipolis môžete navštíviť múzeum alebo akropolu. Určite nevynechajte návštevu jaskyne Alistrati, ktorá je najrozsiahlejšou v Grécku a snáď aj v Európe. Neďaleko je kaňon rieky Aggitis s divokou flórou a faunou a s kresbami po skalách, ktoré sa datujú do 5. storočia nášho letopočtu. Možností je neúrekom, závisí len na vás, či sa necháte niektorou zlákať.

Autor: Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (20 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa