Jesenné Grécko – kde sa ešte možno vybrať na dovolenku?

2014-09-28 10:00:00 |   |    | 

Po nedôvere, ktorá nastala voči Grécku v období ich finančnej krízy, sa do krajiny opäť vracajú davy turistov. Tento rok prišlo ďalšie znovuzrodenie a s veľkou radosťou sa tam vrátilo aj množstvo Slovákov. Tí, ktorí to ešte nestihli počas leta, majú šancu oddýchnuť si tam aj začiatkom jesene. Ešte do polovice októbra sa držia teploty na príjemnej hranici, potom sa už dá zájsť iba do tých južnejších teplejších oblastí, ktoré však zároveň patria k tým najobľúbenejším. Nezabúdajte aj na ponuku poznávacích zájazdov, ktoré môžete absolvovať aj v Grécku.



 

Kréta

 

Ešte predtým, než začneme ponúkať rôzne výhody jednotlivých ostrovov, spomeňme jeden veľmi dôležitý fakt. A tým je cena pobytov v Grécku, ktorá je v tomto období viac ako príjemná. Ak nehľadáte tie najlepšie hotely, pokojne nájdete aj ceny okolo 500 eur na osobu. Teraz už poďme ku konkrétnym ostrovom. Prvým jesenným kráľom je Kréta. Teplejšie býva na juhu ostrova, no počítať musíte so silnejšími vlnami. Ak nie ste dobrí plavci, radšej sa tejto oblasti vyhnite. Vynechať by ste istotne nemali návštevu Knossos, kde sa nachádza najznámejší minojský palác a veľké archeologické nálezisko. Taktiež by ste si mali naplánovať nejakú menšiu turistiku. Skvelá je aj túra tiesňavou Samaria. Skúste sa dostať najmä na jednu z krásnych vyhliadok.

 

Rhodos

 

Ďalšou výhodou gréckych ostrovov je, že sú všetky pomerne malé. Pokojne si tak môžete prenajať auto a vybrať sa preskúmať ich na vlastnú päsť. Nemusíte sa spoliehať na hromadnú dopravu a ani sa stresovať ohraničeným časom počas fakultatívnych výletov. Rhodos patrí medzi najteplejšie grécke ostrovy a dovolenka tam trvá najdlhšie. Navyše sa môže pochváliť aj najvyšším počtom slnečných dní v roku. Takže niet nad dovolenku počas príjemnej teplej jesene. Na výlet sa môžete vybrať napríklad do hlavného mesta, kde sa nachádza veľký antický štadión a akropola. Okrem toho je tam aj niekoľko múzeí. Z Rhodosu sa dá ísť na niekoľko ostrovných plavieb a pozrieť si aj okolie.

 

Korfu

 

Slovenské cestovné kancelárie robia zájazdy do tejto krajiny až do konca septembra, no nájde sa aj zopár októbrových ponúk. Vtedy už síce voda nie je až tak horúca, no môžete sa ešte stále pokojne okúpať. Korfu je zároveň ideálne miesto na to, aby ste tento ostrov preskúmali aj na bicykloch. Určite zvládnete menšie trasy medzi dedinkami a môžete sa pozrieť do rôznych zákutí, kde vám autobus nezastaví. Ďalšou výhodou je blízkosť Turecka a Albánska. Niektoré cestovné kancelárie majú stále v ponuke aj tieto fakultatívne zájazdy. Čo by ste určite nemali vynechať, to je zámok Achillion, kde mala v minulosti svoje letné sídlo cisárovná Sissy. Najvyšším vrchom ostrova je Pantokratoras, kde si môžete urobiť ďalší zo svojich výletov. Aj v tomto prípade sa nachádza takmer pri každom letovisku aj nejaká vyhliadková trasa. Určite navštívte niektorý z gréckych kostolíkov, ktoré sú veľmi pekné a trochu iné, na aké sme zvyknutí my.

 

Zakynthos

 

Oblasť, ktorá vďaka viacerým menším ostrovčekom prináša mnoho zákutí vhodných na preskúmanie. Stačí si nájsť nejakého ochotného človeka, ktorý vás po nich povodí na svojej lodi a máte postarané o program na celú dovolenku. Potom môžete zájsť napríklad do Alykanas, kde sa nachádzajú soľné polia a významné archeologické nálezisko. Výhodou sú nádherné piesočné pláže, ktorých tam nájdete neúrekom. No a zabudnúť nemožno ani na úžasnú prírodu.

 

Santorini

 

Jedna z vysnívaných destinácií mnohých Slovákov. A práve teraz prichádza ten skvelý čas, keď môžete využiť výhodnejšie ceny a dopriať si túto úžasnú dovolenku. Hlavným lákadlom je samotná architektúra. Typicky grécka atmosféra a potulovanie sa úžasnými uličkámi. Taktiež môžete stále využiť prepojenie s ostatnými ostrovmi a pozrieť sa aj na tieto miesta. Nevynechajte hlavne kúpanie v tunajšej lagúne, na ktoré nedá dopustiť väčšina turistov.

 

Chalkidiki

 

Aristotelovo rodisko je ďalším kandidátom na jesennú dovolenku. Keď sa budete chcieť ísť pozrieť do rodiska tohto filozofa, tak musíte zájsť do dedinky Stagira. Po ceste sa však okolo seba poriadne rozhliadnite. Tunajšia príroda prirástla domácim natoľko k srdcu, že na ňu nedajú dopustiť a chvália ju pred každým cudzincom. Na severe ostrova sa nachádza jaskyňa Petralona, v ktorej v minulosti objavili 700 000 rokov starú lebku neandrtálca.

Zdroj/autor: visitgreece.gr, greektravel.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa