Rím cez tajnú kľúčovú dierku

2012-05-08 14:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Rím - „La città eterna“ alebo „večné mesto“ je jedno z najnavštevovanejších miest na svete. Vďačí za to svojej histórii, romantike, živelnosti a duchovnu Vatikánu. Ak tu nejaký ten čas strávite, určite navštívite mnohé pamiatky, fontány, obelisky, múzeá, katedrály, víťazné oblúky, námestia, dokonca i slávne schody... V Ríme je čo pozerať a to vedia snáď všetci. Preto sú turisti na každom kroku, v každom ročnom období, počasí či hodine. Ak však patríte k tým, ktorí radi objavujú, nájdite si hodinku (najlepšie v ranných hodinách) a pozrite sa na Rím cez kľúčovú dierku.



Toto malé tajomstvo stráži jeden zo siedmich pahorkov, na ktorých bol Rím založený - Aventino. Pôvod názvu nie je jednoznačný - hovorí sa o kráľovi s menom Aventinus (synovi Herkula a titanky Rei) pochovanom na pahorku alebo o pôvode u slova aves podľa vtákov, ktoré sa podľa legiend v týchto miestach vynárali z rieky Tiber a prinášali zlé správy.

V súčasnosti je tento kopec sídlom elegantných rezidencií bohatších obyvateľov Ríma, avšak toto miesto nebolo vždy veľmi obľúbené - podľa mytológie tu v minulosti žil obor chrliaci oheň.

Na tomto kopci môžete obdivovať mnoho krásnych miest a zároveň si vychutnať relatívny pokoj a skutočné čaro Ríma. Po chvíľke šľapania na kopec si oddýchnite v „Parco Savello“ - parku plnom pomarančovníkov a malých Talianov hrajúcich futbal. Doprajte si pár minút pohody s prekrásnym výhľadom. Pred vami sa rozprestiera Rím a dole sa kľukatí rieka Tiber.

Hneď vedľa je bazilika z 5. storočia „Santa Sabina“ podľa mučeníčky sv. Sabíny žijúcej v 2. storočí (titulárom tejto baziliky je mimochodom slovenský kardinál Jozef Tomko). Bazilika si do značnej miery zachovala svoj pôvodný vzhľad.

Bola postavená v ilyrijskom štýle (čo vysvetľuje neobvykle veľké okná). Pôvodné vstupné dvere do baziliky sa nachádzajú pod arkádami pred kláštorom. Pochádzajú z rokov 420 až 450 a sú vyrobené z cyprusového dreva. Takmer všetky zobrazujú biblické výjavy (nachádzajú sa na nich isté odlišnosti od kánonickej podoby, preto sú predmetom rôznych výskumov).

Ak prejdete ešte zopár metrov ďalej, natrafíte na najväčšie a zároveň najmenšie tajomstvo celého Aventina - je ním kľúčová dierka na obrovských dverách istej bielej budovy. Ak cez ňu nakuknete, objaví sa prenádherný pohľad na Baziliku sv. Petra z neskutočnej perspektívy. V skutočnosti sa budete pozerať cez 3 krajiny - Vatikán, Rím a treťou je „Suverénny vojenský hospitálny rád svätého Jána v Jeruzaleme, na Rhode a na Malte“ (rytiersky rád z 11. storočia je voliteľnou monarchiou a statusom neštátneho suverénneho subjektu), ktorej budova patrí.

Na Rím som sa pozerala z rôznych miest, bola som očarená výhľadmi a jeho rozľahlosťou, no nikdy mi nepripadal tak zvláštne prekrásny ako pohľadom cez kľúčovú dierku. Pozriete sa?

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Foto: profimedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa