San Sebastian: španielsky letný flirt pre gurmánov

2013-06-21 13:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - San Sebastian leží na severnom pobreží Španielska. Hneď prvým pohľadom sa zamilujete do tohto čarovného miesta. Trblietavé zátoky, zlatý piesok a tyrkysové vlny spojené s bezkonkurenčne najlepšími miestnymi reštauráciami, ktoré sú nositeľmi michelinských hviezdičiek.



Plné promenády, múzeá, kulinárske školy, všetky tieto zložky pridávajú na jedinečnom pôvabe tohto mesta. No, táto ľúbostná známosť nemusí byť len jednorazovým letným flirtom, pretože San Sebastian sa v roku 2016 stane Európskym hlavným mestom kultúry, takže kultúrna a spoločenská kvalita a prostredie tohto mesta sa budú zvyšovať.

 

Kam zájsť?

Začnite návštevu San Sebastian prechádzkou pozdĺž tejto prímorskej promenády, ktorá obopína tri mestské piesočnaté pláže. Najkrajšiu časť tohto prostredia tvorí pláž a záliv La Concha. Vyhnite sa gýčovitým plážovým diskotékam a zájdite do neformálneho baru Ondarra v Gros lemujúcom surfistickú pláž Zurriola. Večerné mesto je ideálnym únikom na pár kokteilov s novými priateľmi a nasledujúce ráno začnite ľahkou šálkou cortado (silná káva macchiato).

Ďalej zájdite do Mercado de la Bretxa, podzemného trhu, kde môžete nájsť oslnivú paletu miestnych surovín z ulovených kalamárov i tuniakov. Využite túto možnosť - multimichelinský kuchár otvára v Baskicku Kulinárske centrum a výskumný ústav s medzinárodným poradenstvom. Gastronomickí nadšenci sa môžu prihlásiť do vzdelávacích kurzov a naučiť sa grilovať letné pochúťky či upiecť lahodné sladkosti. Centrum otvorilo nielen španielske, ale od roku 2011 už aj anglické triedy.

 

Michelinské hviezdičky na každom kroku

Reštauráciu Mugaritz, držiteľa dvoch michelinských hviezdičiek, nájdete v nenápadnom vidieckom dome, ktorý je uhniezdený v kopcoch za mestom. Šéfkuchár Andoni Luis Aduriz podáva záhadné a delikátne jedlá súčasne s dômyselnými chuťami - aromatické polievky, v ktorých sa bijú rôzne korenia či chrumkavé tzv. mystery meat. Dusík a tekuté krabie mäso v aspiku? Toto baskické mesto je kolískou high-tech kuchyne a žiariacou hviezdou je práve Mugaritz.

Ďalšou svetovou reštauráciou je Arzak, v ktorej šéfuje Elena Arzak - najlepšia šéfkuchárka sveta. Tak ak sme vo vás prebudili záujem a gurmánsky jazýček, rezervujte si stôl s výhľadom na more a možno to bude už v čase, kedy bude mať reštaurácia tretiu Michelin hviezdičku.

Koncentrácia najvyššieho počtu Michelin hviezd na svete, uvoľnený surfovací rezort je lákadlom a kolískou high-tech kuchyne, ktorú navštívte aj vy a zažite tak gurmánsku dovolenku a dobrodružstvo v San Sebastian.

 

Zdroj/autor: travel.nytimes.com, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa