Amsterdamské kanály – Život na vode

2014-09-24 17:30:35 |   |    | 

Kedysi stoky a obranné valy sa dnes hrdia zápisom do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Poznáme ich všetci, a väčšina z nás aj dúfa, že sa do Amsterdamu dostane. Prechádzka mestom, ktoré leží na vode má svoje čaro a v dnešnej dobe to na kanáloch žije. Okrem obyvateľov mesta sa tu totiž zbiehajú tisícky turistov, ktorí obdivujú prácu ľudí, ktorí žili pred stovkami rokov.



 

Prečo na vode?

 

Amsterdam len vďaka svojej pozícii mal nábeh, aby sa z neho stalo mesto na vode. Už keď ho zakladali, v roku 1250,postavili ho medzi riekou Amstel a morom. Prvou budovou bola priehrada Aeme Stelle Redamme, čo v preklade zo starej holandčiny znamená „priehrada obklopená vodou“. Dnes tu už túto stavbu nenájdete, keďže sa stala jedným z mála priestorov, kam sa loďou v Amsterdame nedostanete. Je tu totiž námestie.

 

Z histórie kanálov

 

Od roku 1250 sa v Amsterdame stavalo s ohľadom na to, že sa tu mali priamo v meste plaviť lode. Ich pôvodná funkcia bola obranná, no s rozširovaním mesta sa dostali za mestské múry. Preto sa začali využívať na účel, ktorý určil budúcnosť mesta. Postupne sa kanály začali využívať na prepravu tovaru. Ľahký prístup výrobcov a skladníkov k lodiam plávajúcim po celom svete pritiahol do Amsterdamu tisícky zahraničných obchodníkov.

Zlatá éra nastala v 17. storočí. Vtedy sa začalo mesto vďaka obchodu rozširovať a tak sa rozrastali aj mestské kanály. Behom 50 rokov sa vykopali tri hlavné kanály a popri nich boli vystavané prekrásne budovy. Do 1660 sa mesto rozšírilo tak, že malo 4 krát väčšiu rozlohu. V sieti kanálov sa dostali obchodníci do všetkých kútov. V meste v tej dobe bolo až 9 špecializovaných plávajúcich trhov.

 

Samá voda

 

Medzi tri najväčšie kanály patria Herengracht (Kanál gentlemanov), Keizersgracht (Cisárov kanál) a Prinsengracht (Princov kanál). Tieto boli v roku 2010 pridané aj na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Okrem týchto veľkých a známych je však v Amsterdame obrovské množstvo menších, ukrytých, neznámych a predsa krásnych kanálov. Spolu vytvárajú až 90 ostrovov, ktoré spája 1280 mostov.

No nie všetky kanály sa do dnes zachovali. Veľa z nich bolo zasypaných, aby uvoľnili miesto pre autá a budovy. Dnes zostala zo všetkých kanálov približne len 1/4, ktorá má dĺžku 104 km.

 

Ubytovanie na vlnkách

 

Na kanáloch sa v týchto dňoch nachádza množstvo takzvaných houseboatov. Sú to domy plávajúce na vode. Kedysi boli známkou chudoby a kto na to mal, rýchlo sa sťahoval na pevninu. Tie časy sú už ale dávno preč. Do opustených budov na vode sa pustili dizajnéri a umelci a z obydlia chudobných spravili miesta pre najbohatšie vrstvy. Medzi najstaršie houseboaty patrí bývalý zásobník pitnej vody postavený v roku 1840.

 

Krásny ale smradľavý?

 

Ak sa obávate, že je Amsterdam naozaj ako Benátky, teda že hlavne v lete hrozne zapácha, nemusíte sa báť. Voda v kanáloch je totiž vymieňaná 3 krát do týždňa. Vtedy sa otvoria hrádze a nová voda z jazera vytlačí starú vodu do mora. Takýmto obmieňaním vody nedochádza k jej priveľkému znečisteniu, čím sa do kanálov presťahoval aj život v podobe rýb a rakov. Pomáhajú tomu aj čistiace lode a to, že odpady z houseboatov musia byť odvádzané do mestských kanálov a nie do rieky.

 

Život na vode

 

Okolie kanálov je dnes plné ruchu. Na vode aj popri nej sa valia davy ľudí a lodí. Tí, čo sa neradi prechádzajú, sa môžu previezť loďou. Okrem súkromných premávajú aj verejné, ktoré pravidelne vozia Amsterdamčanov do práce. Sieť tunajšej dopravy je skvelo vymyslená. Tieto lode môžu využiť aj turisti, ktorí chcú objaviť najkrajšie zákutia mesta. Je to jednoduché.

Zdroj/autor: amsterdam.info, iamsterdam.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa