Nebojte sa zamieriť na sever, pretože „Neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie“

2015-06-10 12:00:00 |   |    | 

Táto veta mi hneď ako som ju počula zarezonovala v pamäti a vedela som, že sa stane ústredným mottom celého výletu. Pretože presne opisuje skúsenosti pri návšteve najsevernejšej spolkovej republiky Nemecka, Šlezvicka- Holštajnska. Stačí sa priobliecť a máte možnosť spoznať divokú tvár severu.



 

Námorné mesto Kiel

 

Našou prvou zastávkou bolo prístavné mesto Kiel. Už keď sa po ňom obzriete prvýkrát máte pocit, ako keby ste sa ocitli v dávnych časoch. Čo tam potom, že je to jeden z najdôležitejších prístavov, sídli tu nemecká námorná flotila, vyrábajú sa tu ponorky a ročne tadiaľto prejdú státisíce turistov. Útulné domčeky postavené z tehál bez akýchkoľvek výškových budov vo vás nabudia pocit, že ste sa stratili niekde v čase. Do prítomnosti vás však hneď dostane fakt, že pri bližšom pohľade tu nevidíte skutočné historické budovy. A to z jedného jediného dôvodu. Takmer celé mesto bolo počas druhej svetovej vojny zrovnané so zemou.

Stredom radnice preletela bomba, zničila historickú sálu a jedno krídlo a rovnako úplne poškodila hrad. Keď sa z veže pozeráme dostaneme avízo, aby sme našli v panoráme mesta hrad. Nie je to ľahká úloha, pretože to, čo by sme my považovali za hrad tu nevidíme. Až po chvíľke nám dôjde, že to, načo sprievodkyňa ukazuje je skutočný hrad. Alebo aspoň býval. Z mne neznámeho dôvodu sa totiž domáci rozhodli hrad prestavať v modernom štýle. Teraz skôr pripomína väznicu, ústav alebo vojenské baraky, ako to, čo nám v predstave naskočí, ak myslíme na hrad. Nuž ale slúži im dobre ako centrum kultúry a umenia.

 

Na vlnách

 

V Kieli naše kroky nemohli smerovať inam ako do prístavu. Je ich tu hneď niekoľko, no na nás už čakala malá plachetnica spoločnosti, ktorá ponúka návštevníkom možnosť stretnúť sa s vlnami a nacvičiť si plachtenie. Ich motto je, aby sa každé dieťa, ale aj návštevník dostali na vodu a okúsili tunajší spôsob života. S morom je prepojený a cítiť to naokolo. Dokonca sa tu zbiehajú obyvatelia celého Nemecka, len aby mohli žiť v spojení s tunajším živlom. Po nalodení sa už plachtíme po zátoke a ja zisťujem, aké to je mať moc nad tak premysleným zariadením. Šoférovať auto je úžasné, ale riadiť plachetnicu vám dodá pocit voľnostidôležitosti, aj keď len na pár momentov.

Našťastie nado mnou drží ochrannú ruku mladý kapitán Andreas. Ani neviem, z ktorej spolkovej krajiny presne prišiel, ale je vidno, že spravil dobre. Život na mori ho nesmierne napĺňa, ako inak by mohol stráviť 6 až 7 dní v týždni na vode. Trochu z jeho entuziazmu prechádza na nás všetkých, a tak sa aj napriek podpriemernému počasiu skvelo bavíme. Okúšame kvapky vody aj ľadový vietor na našich tvárach, no človek by nemenil za nič iné. Sloboda a voľnosť sú to, na čo hlavne myslíte. Nuž nevyskúšať pri návšteve Baltského mora plachtenie by bol hriech. Hlavne ak ste v Kieli, meste s najväčšou jachtárskou súťažou na celom svete.

Asi už viete, kde som sa naučila motto: „Neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie.“ Andreas to mal priam napísané na čele. Ale jemu sa hovorilo, mal námornícke nepremokavé nohavice a bundu. A viete ešte čo ma ešte naučil? „Jedna loď je výlet, dve sú súťaž.“ Isto to postretne aj vás, ak budete držať kormidlo a zrazu sa pri vás objaví ďalšia plachetnica. Pudy nepustia a pochytí vás potreba byť na vlnách rýchlejšíobratnejší.

 

Prečo navštíviť práve Kiel?

 

Keďže som doteraz opisovala len zážitky mala by som aj spomenúť, prečo by ste sa vlastne mali vybrať do tohto mestečka. Okrem príjemnej atmosféry a nespútaného mora, tu nájdete zaujímavé múzeá a zrekonštruované pamiatky. Námorníci tu po sebe zanechali mnoho prekrásnych domov, kde sa konajú zaujímavé výstavy. V reštauráciách vždy narazíte na lahodné ryby a samozrejme, že okúsite aj z miestnych pív (nájdete tu jeden z mála súkromných pivovarov severnej časti Nemecka). V prístave sa môžete nalodiť na obrovské trajekty, ktoré vás zavezú napríklad aj do Osla (18 hodín), alebo do Göteborgu (14 hodín), vďaka čomu preskúmate aj Škandináviu. Na návštevníkov tu čakajú rôzne kultúrne a športové podujatia, takže ak nájdete správny termín, Kiel nebude len prestupným mestom.

V neposlednom rade je však Kiel skvelý na ďalšie spoznávanie tejto oblasti. Po jeho prezretí sa vyberte na východné pobrežie, kde divoký Atlantik obmýva neskrotené pláže. Ostrovy s nezameniteľnou kultúrou, tradíciou a prírodou vás očaria aj v tom najhoršom počasí. Však to postretlo aj nás a aj tak sme výlet na FöhrAmrum neľutovali. A to preto, lebo neexistuje zlé počasie, ale len zlé oblečenie.

 

Ak hľadáte nápady na cestovanie po Nemecku, pozrite sa na stránku germany.travel.

Autor: SiSa

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa