Holandský Medemblik - skvelý tip pre milovníkov mestečiek s atmosférou

2023-01-08 08:00:00 |   |    | 

V minulosti patril Medemblik k najvýznamnejším holandských prístavným mestám, dnes je známy najmä vďaka vodným športom, za ktorými sem prichádza množstvo ľudí. Pre turistov však ponúka aj zaujímavé pamiatky a možnosti na trávenie voľného času.



 

Hrad Radboud

Najznámejšou atrakciou v regióne je hrad Radboud, postavený v 13. storočí na návrh Florisa V. Ten si objednal výstavbu niekoľkých pevností, ktoré mali chrániť hranice jeho krajiny. Rozlohou je síce menší, ale hneď na prvý pohľad vás upúta zaujímavou architektúrou aj s typickými holandskými prvkami. Má dve hlavné krídla, ktoré boli určené pre jeho obyvateľov. Svoje pomenovanie dostal podľa slávneho friského panovníka, ktorý tam kedysi nechal vystavať pôvodný hrad, kde aj býval. Prvou funkciou Radboudu teda bola obrana, neskôr tam otvorili väzenie. Keď však okolo mesta postavili hradby, hľadali aj novú funkciu pre hrad. Nakoniec časť z neho premenili na kostol a pridali k nemu zvonicu. Neskôr budovu využívali taktiež ako súd a v šesťdesiatych rokoch minulého storočia tam spustili veľkú rekonštrukciu, vďaka čomu sa podarilo hrad zachrániť a dnes je prístupný aj pre verejnosť.

 

Holandské parné múzeum

Nečakajte žiadnu nudu, toto múzeum totiž nie je zatvorené za štyrmi múrmi a s históriou vlakov ťahaných parnými rušňami sa zoznámite priamo v jednej z dobových súprav. Začiatok cesty je v mestečku Hoorn a jej koniec je práve v Medembliku. V prvej stanici sa nachádza aj výstava, ktorá vám prezradí viac o tomto spôsobe cestovania. Potom už môžete nasadnúť do jedného zo starých vozňov a užiť si skvelú jazdu v obklopení nádhernou prírodou. Ak budete mať šťastie a dostanete sa na špeciálnu prehliadku, v tom prípade vás budú sprevádzať ľudia v dobových kostýmoch, ktorí vás zároveň naučia niečo viac o tejto historickej ére. Cena lístka pre dospelých je 21 eur, deti majú vstup lacnejší o šesť eur.

 

Historické centrum

Počas dovoleniek patrí k obľúbeným aktivitám prechádzka historickým centrom. Tam totiž na okolitých budovách najlepšie uvidíte, ako sa vyvíjala kultúra a architektúra danej lokality. Inak tomu nie je ani v prípade Medembliku, kde si môžete pozrieť množstvo domov v tradičnom holandskom štýle. Navštíviť tam môžete aj viacero zaujímavých múzeí. To hlavné sa venuje dejinám a zaujímavostiam z tohto regiónu. Nájdete tam tiež zaujímavú galériu a netradičné múzeum pekárstva, ktoré sa venuje najmä histórii prípravy chleba a iných pekárenských výrobkov.

 

Bonifaciov kostol

V meste nájdete aj krásny chrám postavený v neskorogotickom štýle. Bonifaciov kostol vznikol na začiatku 15. storočia a o dvesto rokov neskôr ho trochu upravili a rozšírili, aby sa tam zmestili aj nové hroby pre významných obyvateľov Medembliku. Neskôr začali robiť problémy samotné múry kostola, ktoré obsahovali priveľa soli a kvôli tomu sa začala postupne olupovať maľovka i omietka. Preto museli rýchlo zasiahnuť a hľadať nové riešenie. To našli na začiatku 20. storočia, keď steny potreli portlandským cementom. Ten síce zakonzervoval múry a zastavil pôsobenie soli, ale kvôli tomu zase začal interiér pôsobiť trochu tmavo a pochmúrne.

 

Prístav a prechádzky v okolí

V minulosti si Medemblik vytvoril veľmi silnú pozíciu vďaka tomu, že sa tam nachádzal dôležitý holandský prístav. Kvôli tomu sa z neho stalo významné obchodné miesto a začalo rýchlo prosperovať. Prístav je funkčný aj dnes, ale využívajú ho najmä výletné lode. Môžete sa tadiaľ poprechádzať a užiť si jeho príjemnú atmosféru. Na vychádzky môžete ísť aj do okolia mesta. Vyberte sa na pešiu túru alebo si požičajte bicykel a prejdite sa po niektorej z cyklistických trás, ktoré vám ukážu ďalšie krásy Medembliku.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa