Eguisheim – jedno z najčarovnejších vianočných mestečiek sveta

2022-12-27 12:00:00 |   |    | 

V predvianočnom období každý hovorí o francúzskom meste Colmar. Jeho starým uličkám adventná atmosféra veľmi svedčí, málokto však vie, že sa podobný klenot nachádza aj v jeho blízkosti. Mestečko Eguisheim má podobný šarm, takže si vašu sviatočnú dovolenku môžete spojiť hneď s návštevou oboch lokalít.



 

Vianoce v Eguisheime

Najkrajšie obdobie na návštevu mesta je počas adventu. Rovnako ako sedem kilometrov vzdialený Colmar, i Eguisheim sa v tomto čase oblečie do sviatočného šatu. Staré uličky majú nádhernú výzdobu, ktorá vás prenesie priamo do vianočnej rozprávky. Od konca novembra do konca decembra tam organizujú trh, na ktorom si okrem rôznych sviatočných pochúťok kúpite aj ozdoby na stromček alebo lokálne špeciality, ktoré môžete dať ako darček. Počas celého adventu majú pripravený zaujímavý program. Môžete sa tešiť na hudobné i divadelné predstavenia. To všetko vás perfektne naladí na Vianoce a prinúti vás zamilovať sa do Eguisheimu.

 

Ramparts

Najväčším magnetom na turistov je pochopiteľne historické centrum. Tam sa totiž nachádza najviac zachovaných budov, ktoré vytvárajú toto romantické čaro. Hlavná ulica v Eguisheime sa nazýva Ramparts a v minulosti popri nej viedla priekopa, ktorá chránila obyvateľov pred nájazdmi nepriateľov. Väčšina tunajších stavieb pochádza zo stredoveku a má tradičné drevené zdobenie. Niektoré sa dodnes využívajú na osobné účely a svoj domov tam má viacero rodín. Potom zabočte na Grand Rue, kde pokračuje rovnaká atmosféra. Tieto domy sú trošku väčšie, preto na nich lepšie vynikne alsaský štýl. Jednotlivé obydlia pútajú pozornosť aj výraznými farebnými fasádami.

 

Hrad grófa z Eguisheimu

V minulosti na tomto mieste stál iba hrad, ktorý vlastnil tunajší gróf. Potom postupne okolo neho začali budovať zvyšok mestečka a vďačíme mu teda za jeho vznik. Najstaršia časť sa nachádza na prízemí, keďže niektoré miestnosti pochádzajú už z 10. storočia. Rodina pôvodného majiteľa vlastnila toto sídlo až do roku 1225, keď zomrel posledný z jej členov. V súčasnosti nie je hrad bežne prístupný pre verejnosť. Využívajú ho na rôzne oslavy a podujatia. Môžete si ho však obzrieť aspoň z exteriéru, aby ste videli, ako perfektne zapadá do okolia.

 

Mesto bocianov

Eguisheim sa zvykne prezývať taktiež mesto bocianov. Stačí sa trochu lepšie popozerať okolo seba a uvidíte, koľko hniezd tam nájdete. Stali sa už vernými spoločníkmi domácich obyvateľov, ktorí vám najlepšie vysvetlia, kde sa nachádzajú vo väčšom počte. Počas leta a jari ich uvidíte aj v tunajšom parku, kde sa prechádzajú po trávniku alebo majú hniezda v stromoch. V tomto regióne sa z nich stala veľmi obľúbená atrakcia.

 

S pohárom lahodného vína

Mesto sa nachádza priamo na známej Alsaskej vínnej ceste. Aj v jeho okolí nájdete niekoľko viníc, kde pestujú rôzne odrody hrozna. Počas vašej dovolenky sa teda vyberte aj do niektorého z tunajších vinárstiev. Objednajte si ochutnávku ich produkcie a porozprávajte sa s domácimi obyvateľmi o pestovaní viniča a vyrábaní jedného z najobľúbenejších nápojov. Aj priamo v Eguisheime môžete ochutnať zopár miestnych vín v tunajších reštauráciách, kde ich spojíte aj s vynikajúcimi lokálnymi špecialitami. Okrem viníc sa v okolí mesta nachádza tiež niekoľko hradov. Najznámejšie sa volajú Le Wahlenbourg, Le Dagsbourg a Le Weckmund. Počas návštevy tohto regiónu sa vám teda oplatí prenajať si auto a pozrieť sa po okolí po všetkých pamätihodnostiach a krásnych mestečkách.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa