Najmimozemskejšie miesta na Zemi

2013-06-27 16:00:00 |   |    | 

Mnohé miesta na našej planéte sú považované za mimoriadne zvláštne, ale naozaj iba niekoľko z nich si zaslúži prívlastok „absolútne surreálne“. Ich prostredie akoby z oka vypadlo vedeckým fotografiám z iných planét alebo aspoň záberom z najbujarejších sci-fi snímok.



 

  • Lencois Maranheses, Brazília

Tento národný park doslova pripomína povrch nejakej podivnej planéty z inej galaxie. Belasé piesočnaté duny sa rozprestierajú na 1 500 štvorcových kilometroch a z veľkej časti sú ich údolia zaplavené vodou. Napriek hojným dažďom sa tu nenachádza takmer žiadna vegetácia, čo ešte viac umocňuje pocit ľudskej nepatrnosti. Aj kvôli tomu sem filmári v roku 2005 zasadili dej filmu Casa de Areia (Dom v piesčinách).

 

  • Wave, Arizona

Iba niekoľko metrov široké skalnaté žľaby vytvárajú surreálny úkaz blízko hraníc amerických štátov Arizona a Utah. Táto zvláštna formácia vznikla veternou eróziou ešte v jurskom veku. Iba dvadsať vyvolencov má každý deň možnosť pozrieť sa na túto mimozemskú krásu zblízka a prejsť sa netradičným pieskovcom. Denná lotéria, v ktorej sa žrebujú majitelia jednodňových povolení pre vstup, sa začína o 9.00 ráno.

 

  • Fly Geyser, Nevada

Neveľký geotermálny gejzír, známy aj ako Fly Ranch Geyser, sa nachádza na území súkromného ranča a je prístupný iba po úzkej prašnej cestičke. Bežným okoloidúcim bráni vo výhľade na túto zaujímavosť prírody vysoký plot a večne uzamknutá brána. Viaceré organizácie sa usilovali o to, aby bol priestor zakonzervovaný alebo naopak, sprístupnený verejnosti, súkromní majitelia to však vždy odmietli.

 

  • Dunhuang, Čína

Uprostred ľudoprázdnej púšte Gobi sa na severozápade Číny zrazu objavuje prírodný zázrak, ktorý skôr pôsobí ako fatamorgána. Medzi šírymi dunami piesku sa rozprestiera polmesiacovité jazero, pri ktorom stojí budhistická svätyňa a darí sa zeleni. Iba 5 metrov hlboké jazierko bolo pred niekoľkými rokmi blízko k vymiznutiu, no vďaka zákroku vlády v blízkosti vznikli zásobárne vody, ktoré udržiavajú úroveň hladiny.

 

  • Derweze, Turkménsko

Z turkménčiny preložené ako „brána“ tento úkaz skutočne vyzerá ako portál do pekla. 70 metrov široký otvor je neustále v plameňoch kvôli pokusu, ktorý tu v sedemdesiatych rokoch predviedli vedci. Po umelom vyhĺbení niekoľkých vrtov geológovia objavili masívny kráter, cez ktorý začal unikať podzemný plyn. Zapálili ho v domnení, že čoskoro sa všetok vylúči. Omyl, pekelná diera horí ohňom dodnes.

 

  • Retba, Senegal

Plytké jazero s hĺbkou iba 3 metre vďaka ružovým riasam rastúcim pod hladinou vyzerá ako z inej planéty. A navyše, člny miestnych rybárov vytvárajú dojem, akoby tu žili mimozemské civilizácie. Sýte farby vynikajú hlavne počas suchého obdobia, ktoré trvá od novembra do februára.

 

  • Skaftafell, Island

Pod tiažou ľadu ukryté jaskyne a priechody zvyčajne nemajú dostatok vnútorného svetla, keďže nepreniká cez vysoké vrstvy snehu na povrchu. Skaftafell je však výnimkou, pretože každý rok v januári a februári povrchová voda odplavuje vrchné časti a z jaskyne zostáva čistý priehľadný ľad. Modrasté svetlo potom vytvára dojem, akoby ste sa potápali pod vodou.

 

  • Salar de Uyuni, Bolívia

S viac ako desiatimi štvorcovými kilometrami je Salar de Uyuni najväčším slaným jazerom na svete. Nachádza sa v blízkosti Ánd a vďaka polohe vo výške až 3 656 m n.m. pri ňom máte pocit, že sa môžete dotknúť nebies. Hlavne keď je hladina úplne pokojná, pretože na mnohých miestach je jazero také plytké, že môžete zájsť ďaleko od brehu a ocitnete sa v záplave odrážajúcich sa oblakov na nebesky modrej oblohe.

 

Zdroj/autor: bbc.com, wikipedia, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.9/5 (46 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa