Najkontroverznejšie pamätníky sveta (2. časť)

2013-02-09 14:00:00 |   |    | 

Vznikli s cieľom vzdať hold osobnostiam či udalostiam, no namiesto toho sa stali témou klebiet a nesúhlasu. Po celom svete sa nachádzajú skulptúry a pamätníky, ktoré vyvolávajú obdiv i pobúrenie.



 

  • Pamätník sovietskej armáde, Bulharsko

Mnohé pamätníky venované oslobodzujúcej sovietskej armáde po 2. svetovej vojne musia čeliť vandalizmu, táto však v júni 2011 zažila doslova prerábku. Uprostred Sofie sa namiesto skupiny vojakov objavili najznámejšie postavy kapitalistickej americkej popkultúry - napríklad Superman, Santa Claus či Joker. Hrnuli sa k nim domáci i turisti, ministra kultúry však tento počin nepobavil a nazval ho zločinom. Dnes sú sochy opäť v pôvodnom stave.

 

  • Kolumbusov maják, Dominikánska republika

Budova krížového pôdorysu vyrástla v roku 1992 pri príležitostí 500. výročia bádateľovho príchodu na ostrov, ktorý sa stal prvou španielskou kolóniou v Novom svete. Kaplnka uprostred predstavuje cestovateľov hrob a údajne obsahuje i jeho pozostatky. Mnohí ho ale obviňujú z vyvraždenia pôvodných indiánov Taino a výstavba pamätníka vyžadovala vysťahovanie tisícok chudobných domácich obyvateľov, neteší sa teda veľkej priazni.

 

  • Pamätník zavraždených európskych Židov, Nemecko

Po zdĺhavom naťahovaní ohľadom rozpočtu, finálnej podoby a politického vplyvu bol v máji 2005 v Berlíne konečne odkrytý národný pamätník venovaný obetiam holokaustu. Dielo dizajnéra Petra Eisenmana sa rozprestiera na 5,5-akrovom priestranstve, kde panely vo farbe uhlia vytvárajú zvláštny labyrint. Sú chránené vrstvou proti posprejovaniu, avšak zhodou okolností bol tento povlak vyrobený práve spoločnosťou, ktorá pre nacistov produkovala aj jedovatý plyn.

 

  • Socha Che Guevaru, Bolívia

Neslávne slávny revolucionár Ernesto 'Che' Guevara bojoval za práva chudobných a popritom podnecoval vášne v krajine. Zatiaľ čo niektorí odsudzujú jeho násilné metódy alebo filozofiu, pre poľnohospodárskych robotníkov v meste La Higuera zostáva „svätým Ernestom“. Tu, na mieste, kde bol vodca partizánskeho marxistického hnutia zajatý a popravený, mu obyvatelia v roku 1997 venovali nadrozmernú bustu.

 

  • Padlý anjel, Španielsko

Socha Ricarda Bellvera v madridskom parku Retiro katolíckym predstaviteľom doslova vyrazila dych. Údajne jediná skulptúra na svete venovaná Luciferovi mala v 50. rokoch minulého storočia slúžiť na satanistické rituály, kvôli čomu tu niekoľkí kňazi vykonali aj akt vyháňania diabla. Všetkým týmto okultistickým poverám nepomáha ani to, že socha sa nachádza presne vo výške 666 m n.m.

 

Zdroj/autor: travelandleisure.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa