Kúzelné majáky v Maine

2013-09-27 15:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Nič nedotvára romantickú pobrežnú atmosféru krajšie než silueta majáka, ktorý sa týči nad hladinou mora. Americké pobrežie sa môže pýšiť tisíckami nádherných majákov, najväčšia hustota tých najkrajších je však bezpochyby v štáte Maine.



 

  • Portland Head Light, Cape Elizabeth

Tie najkrajšie majáky v Maine datujú svoj vznik do polovice 19. storočia, nájdu sa však aj perly omnoho mladšie či naopak staršie. Jedným z pamätníkov strážiacich brehy najvýchodnejšieho štátu USA je majestátny Portland Head Light, ktorý námorníkov upozorňuje na nebezpečenstvo plytkých vôd v okolí Cape Elizabeth už od roku 1791. O približne dvesto rokov bol tento historický maják zautomatizovaný a krátko na to sprístupnený aj verejnosti ako múzeum. Dnes je veža, bohužiaľ, uzatvorená, napriek tomu nenapodobiteľne dotvára podobu pobrežia.

 

  • Pemaquid Point Light, Bristol

Tento masívny strážca mainských vôd hliadkuje nad vstupom do zátoky Muscongus Bay od roku 1835. Idylicky ako z maľby je zasadený do zelených plání nad bristolskými útesmi, odkiaľ sa týči jeho snehobiela veža, celá z kameňa.

 

  • Bass Harbor Head Light, Mount Desert Island

Nenápadne učupený medzi ihličnanmi vyrastajúcimi z ružových skál Mount Desert Island drží ochrannú ruku nad plytčinami prístavu maják Bass Harbor Head Light. Medzi husto rastúcimi píniami na juhu národného parku Arcadia National Park vyrástol v roku 1858 a dodnes je v prevádzke.

 

  • West Quoddy Head Light, Lubec

Svetlo na vrcholku tohto majáka tiež po prvý raz zasvietilo v roku 1858 a odvtedy stráži zátoku Bay of Fundy. Nie je na to však sám, divoké vody mu z opačnej strany pomáha skrotiť kanadský East Quoddy Lighthouse v New Brunswick.

 

  • Nobska Point Light, Falmouth

40 stôp nad hladinou mainského mora bol v roku 1876 rozsvietený maják Nobska. Po začiatku druhej svetovej vojny sa k jeho patronátu pridala aj pobrežná stráž, dnes vody opäť stráži vlastnými silami.

 

  • Cape Neddick Light, York

Na jednom zo skalnatých ostrovov Maine vyrástol tento prekrásny snehobiely maják, ktorý počas rokov svojej služby utrpel najväčšiu škodu počas explózie v roku 1928. Jeho hlavný reflektor bol nahradený starým modelom ešte z roku 1891 a ďalej hrdo slúžil vodákom na otvorenom mori. Napriek tomu, že celý ostrov nie je prístupný verejnosti, maják zaujímavo dotvára jeho panorámu, ktorú je najlepšie možno obdivovať z pevniny.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa