Ulicami New Yorku s filmovými hviezdami

2013-11-09 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Keď kanadský fotograf Christopher Moloney zverejnil na Facebooku vtipnú snímku gigantického Marshmallow Mana z filmu Krotitelia duchov, ktorú odfotil presne zapadajúc do prostredia newyorských ulíc, ešte netušil, že raz bude svoje fotografie vystavovať a cestovať za zábermi po celom svete.



FILMography je dlhodobo prebiehajúci projekt kanadského fotografa Christophera Moloneyho, v ktorom umelec zachytáva ulice New Yorku s obrázkami scén známych hollywoodskych filmov. Umelec žije v manhattanskej štvrti East Side a cestou do práce vo West Side každé ráno prechádza krásnym Central Parkom. A práve tu jedného dňa dostal nápad na svoj originálny fotoprojekt.

„V jedno ráno som si uvedomil, že moja kancelária sa nachádza na trase, ktorou kráčal Stay Puft Marshmallow Man v Krotiteľoch duchov,“ prezrádza Moloney svoju cestu k vlastnému blogu. „Vytlačil som teda obrázok tejto scény, zachytil fotku a zavesil ju na Facebook. Mojim priateľom sa veľmi páčila, a tak som ich začal robiť viac.“

Od júna 2012 zverejňuje nahromadené zábery na vlastnej stránke a dodnes zvečnil stovky filmovacích lokalít. Z jeho fotografií je napríklad zrejmé, že Meg Ryanová rada trávi stretnutia s osudovými mužmi prechádzkami po manhattanských parkoch (Keď Harry stretol Sally a Láska cez internet) a že na schodoch Metropolitného múzea umenia (Wall Street 2, Hitch) či pri Fontáne Bethesda v Central Parku (27 šiat či Warholka) sa uskutočňujú podstatné kinematografické dialógy.

Ostatne, celý park je aj podľa Moloneyho fotografií nevysýchajúcou studnicou režisérskej inšpirácie a exteriérové scény svojich filmov s mimoriadnou obľubou zasadzujú aj do tých najskrytejších kútikov zeleného srdca Manhattanu. Samotný umelec Central Park považuje za úžasné miesto, kde by človek mohol stráviť celé roky hľadaním podobných záberov.

Za spomínanou Fontánou Bethesda nezaostáva ani tá rímska, čo Moloney potvrdil na niekoľkých záberoch Fontány di Trevi nasnímaných počas návštevy talianskej metropoly. Po mimoriadnom úspechu svojich montáží v uliciach New Yorku sa totiž rozhodol ísť po stopách kinematografie aj za hranice Veľkého jablka, aby zachytil i ďalšie známe filmové okamihy.

Christopher Moloney navštívil napríklad nezabudnuteľné schody Múzea umenia vo Philadelphii, po ktorých behával Rocky, ale i Španielske schody v Ríme s talentovaným pánom Ripleym či tie na streche mrakodrapu v Bangkoku, na ktorých partia Vo štvorici po opici zistila, že ich najhoršia nočná mora sa opakuje. Okrem toho podnikol fotovýpravy aj do San Antonia, Toronta či mekky hollywoodskej produkcie Los Angeles.

Dnes Christophera Moloneyho pozývajú vystavovať tie najprestížnejšie galérie po celom svete. Jeho projekt FILMography si môžete prezrieť na philmfotos.tumblr.com.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa