Do kúpeľov na Island? Vykúpte sa v odpadovej vode z elektrárne!

2014-02-04 16:10:00 |   |    | 

ISLAND - Z mliečne azúrovej vody stúpa para a desiatky ľudí sa v nej potierajú liečivým bielym bahnom. Prírodné kúpele? Kdeže - na Islande sa ľudia prichádzajú liečiť do jazierok odpadovej vody z geotermálnej elektrárne. Vulkanickú činnosť treba využiť do poslednej kvapky najmä preto, že tunajšia voda lieči kožné choroby!



Island je sopečná veľmoc a ruka v ruke so sopkami sa tu vyskytujú i ďalšie prejavy vulkanickej činnosti. Tými, ktoré ľuďom slúžia snáď najlepšie, sú termálne pramene. Na Islande sa ich naučili využívať do poslednej kvapky, keď priamo z odpadových vôd geotermálnej elektrárne urobili turistami hojne navštevované kúpele.

 

Blahodarné biele bahno vo vode z elektrárne

Názov komplexu azúrovo modrých jazierok je Blue Lagoon a pokiaľ vám nevadí trochu vyššia cena (35 eur) a veľká návštevnosť, rozhodne si ich nenechajte ujsť. Ako vyzerajú také „odpadové kúpele“? Z nádhernej mliečno-azúrovej vody tu stúpa horúca para a brehy sú pokryté bielym bahnom, ktoré pôsobí blahodarne na kožu. Stačí vraj potrieť si ním tvár a nechať desať minút pôsobiť. Vaša pleť bude krásne vypnutá a zdravá, proste ako z reklamy.

„Modrá lagúna“ patrí k najznámejším termálnym kúpeľom sveta - plávate tu totiž uprostred lávového poľa, cez mliečnu vodu s teplotou asi 38 °C, nevidíte na dno a vedľa vás stojí elektráreň. Na Islande však môžete navštíviť aj iné kúpele - ich názov je Mývatn a s elektrárňami nemajú nič spoločné - tentoraz ide o jazero komárov.

 

Kúpele komárov? Kúpanie 100 kilometrov od polárneho kruhu

Mývatn znamená v preklade jazero komárov a ide o jazero s rozlohou 38 kilometrov štvorcových na severovýchode Islandu. Je posiate vulkanickými ostrovčekmi, krátermi a fumarolami a celé je umiestnené v ľadovcovej kotline. Od roku 2000 sa okolo neho behá maratón, omnoho slávnejšie sú však tunajšie nové, prírodné kúpele. Keď si uvedomíte, že sa kúpete asi 100 kilometrov od polárneho kruhu, uznáte, že ide o naozaj exotický zážitok.

Voda v kúpeľoch pri jazere Mývatn je plná minerálov, kremičitanov a geotermálnych mikroorganizmov, ktorých unikátne zloženie tu bráni v prežití akýchkoľvek baktérií. Rovnako ako v Blue Lagoon i relaxovanie v týchto horúcich kúpeľoch pôsobí blahodarne na kožné neduhy. Pokiaľ sa vydáte do prírodných kúpeľov Mývatn, vašej pozornosti by nemal uniknúť ani najmohutnejší európsky vodopád Dettifoss, alebo národný park Jökulsárgljúfur s krásnymi islandskými horami, jazerami a krátermi.

 

Reklamný odkaz

Tipy na cesty za vulkánmi

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Veľký okruh Islandom: Vypravte sa s nami do “krajiny ľadu”, ktorá vo svojej divokosti nemá na svete obdobu. Vodopády, gejzíry, činné sopky, žriedla, termálne jazerá. Objavte Island!
  • Nový Zéland v kocke: Krásny Auckland, divoká sopečná Rotorua, tajomné jaskyne Waitomo, Queenstown alebo nádherný fjord Milford Sound. Vydajte sa do iného sveta, na Nový Zéland.
  • Hor sa do Yellowstonu: Nechajte sa pohltiť krásou dažďových pralesov, divokého Pacifiku a majestátnych vulkánov. Preskúmajte park všetkých parkov, slávny Yellowstone, prírodnú symfóniu.

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa