450. výročie narodenia Shakespeara: Vydajte sa po jeho stopách

2014-04-23 12:00:00 |   |    | 

Zvykli ste hry Williama Shakespeara čítať aj mimo zoznamu povinnej literatúry a zasnene ste sa nechali unášať do vzdialených historických destinácií? Potom máme pre vás niekoľko skvelých tipov, ako osláviť 450. výročie narodenia obľúbeného dramatika.



Prehliadka Stratford-upon-Avon

Niekedy medzi 23. a 26. aprílom 1564 (zdroje nie sú jednoznačné) prišiel v malebnom britskom mestečku v grófstve Warwickshire na svet chlapec, neskôr označovaný aj ako najväčší dramatik všetkých dôb. Vo svojráznom mestečku nielen spoznáte viac o autorovej minulosti, ale užijete si aj krásy rázovitého anglického vidieka. Čierno-biele tudorovské domčeky, upravené anglické záhrady, jazerá plné bielych labutí a kvalitné pivo v 600-ročných puboch lákajú mnohých dokonca viac než odkaz samotného velikána. Za zážitok ale stojí zaplatiť si minimálne prechádzku mestom so sprievodcom, ktorá sa koná za každého počasia.

Počas Shakespearovho narodeninového týždňa rozličné organizácie usporadúvajú aj sprievodný program, ktorý 23. apríla začína vyložením špeciálnej knihy hostí. Verejnosti je prístupná iba jeden raz ročne, a to od roku 1847, kedy sa do nej na dramatikove narodeniny podpísali legendy ako Thomas Hardy a Charles Dickens. Večer prebieha slávnostný ohňostroj a počas celého týždňa hrajú v miestnom divadle Shakespearovu tvorbu. Oslavy ukončuje tradičná procesia ráno 26. apríla, ktorej sa v dobovom kostýme môže zúčastniť každý.

 

Krásy divadelného Londýna

Väčšinu svojho života prežil a najväčšie diela svetovej drámy vytvoril Shakespeare v Londýne. Ak svoju návštevu metropoly zameriate na jeho odkaz, bude vás sprevádzať príbeh odvekého rivalstva miestnych divadiel. Začnite prehliadkou s názvom The Shakespeare City Walk tematicky zameranou na tvorbu Shakespeara, ktorá sa koná každý piatok o 11.00 za 9,5 libier. V zadných dláždených uličkách londýnskeho finančného okrsku objavíte nielen detaily z jeho života, ale aj krásy a pozostatky alžbetínskeho divadla.

Hoci obrovský požiar v roku 1666 zničil väčšinu južnej časti Londýna, a teda aj miest spojených so životom Shakespeara, stále je tu čo vidieť. Najväčší zážitok v dnešnej dobe ponúka prekrásne divadlo Globe, ktoré ste mohli vidieť aj vo filme Zamilovaný Shakespeare (1998). Síce v súčasnosti stojí približne o 250 metrov ďalej než pôvodný Globe v 16. storočí, no po rekonštrukcii, ktorá prebehla v 90. rokoch, nesie úžasný ráz historického divadla z alžbetínskych čias.

Pravdou však je, že najviac informácií o fungovaní vtedajších scén sa historici dozvedeli z materiálov, ktoré našli v pozostatkoch divadla Rose. V roku 1989 po zhodení kancelárskeho bloku, ktorý stál na mieste „Ruže“, tu okrem zvyškov budovy objavili aj denník niekdajšieho majiteľa Philipa Henslowa, kde popísal všetko od nacvičovaných hier až po náklady na prevádzku. Divadlo bolo zrekonštruované a dnes funguje ako alternatívna scéna, kde si takmer každú noc môžete pozrieť hru od niektorého alžbetínskeho velikána.

 

V talianskom dejisku hier

Ak vás návšteva divadla ani Shakespearovho rodiska nelákajú, no príbehy z jeho drám milujete, vydajte sa do lokalít, kam dramatik zasadil ich dej. Scény z najznámejších hier nájdete najmä v severnom Taliansku, začnite napríklad prekrásnou Veronou. Na svoje si tu prídu beznádejní romantici, pre ktorých je modlou Rómeo a Júlia. Nevynechajte prechádzku mostom Ponte Pietra, návštevu františkánskeho kláštora, kde si v hre Júlia vzala život, a legendárny balkón, na ktorom si dvojica vyznáva lásku.

O niečo východnejšie pokračujte historickou Padovou, kde sa odohrávalo Skrotenie zlej ženy. Romantickú dovolenku zakončite v Benátkach, ktorých stredoveký ráz podčiarknete práve nádychom alžbetínskeho divadelného ducha. Othello či Kupec benátsky vás budú podvedome sprevádzať na každom kroku, počnúc pohľadom na gondoly až po kŕmenie holubov na námestí sv. Marka. Tunajší dóžací palác Palazzo Ducale a jeho honosná snemovňa majú byť dejiskom záverečnej súdnej scény v Kupcovi benátskom.

 

Zdroj/autor: cnn.com, bbc.com, Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa