Fadiouth - ostrov postavený z mušlí

2014-06-11 15:00:00 |   |    | 

SENEGAL - Keď sa dostane našinec k moru, nevie sa nabažiť jeho krásou. Ako suvenír si preto často z dovoleniek odnášame aj zopár mušlí, ktoré nám prinášajú krásne spomienky na to, čo sme prežili. Doslova ako v raji sa potom budete cítiť na ostrove Fadiouth. Ryby a morské potvorky sa stali nielen ich hlavným zdrojom príjmov a obživy. Vysoký odpad z mušlí obrátili vo svoj prospech a vyrobili z neho svetovú raritu. Takmer všetko, na čo sa pozriete, je totiž vytvorené z týchto malých krásavcov a ponúka vám tak cestu do nového exotického kraja.



Stavajú z nich domy, robia z nich cesty

Joal a Fadiouth sú dva malé ostrovčeky pri africkom Senegale. Zatiaľ čo Joal je chýrny vďaka významného rybolovu a morskými živočíchmi tej najvyššej kvality, Fadiouth si pomaly vybudoval slávu založenú na svojej netradičnosti. Tieto dva ostrovy sú tak úzko späté, že ich spája jednoduchý drevený most, ktorý umožňuje obyvateľom medzi nimi voľne prechádzať. Možno však máloktorý z nich očakáva, aký zaujímavý kontrast nastane medzi týmito dvoma ostrovčekmi. Na Fadiouth sa totiž postupne pred vami rozprestrie mušľové kráľovstvo. Domáci ich už po desiatky rokov využívajú naozaj na všeličo, na čo si spomeniete. Vyrábajú pomocou nich špeciálne tehly, takže domy sú vďaka nim krásne ozdobené. Taktiež pomocou nich vysýpajú chodníky a niektoré cesty a každý váš krok je sprevádzaný s typicky praskajúcim zvukom. Nechýbajú, samozrejme, ani rôzne mušľové výzdoby. Skrášľujú nimi ich kostoly, obliepajú nábytok a vyrábajú aj spomienkové predmety.

 

Netradičné cintoríny

Tunajší obyvatelia tak fantasticky predviedli, ako správne narábať s tým, čo im ponúkne príroda. Neničia ju, nesúperia s ňou a žijú v krásnej symbióze, ktorá by mohla byť inšpiráciou aj pre iných. Mušle sa stali ich každodennou súčasťou a tak namiesto neustáleho hundrania prišli na spôsob, vďaka ktorému sa stali ich charakteristickým znamením. Jednou z najväčších netradičností sú aj ich cintoríny. Prvým nezvyčajným faktom je, že na týchto dvoch ostrovoch žijú dve zmiešané náboženstvá – kresťania a moslimovia. Napriek tomu majú všetci rovnaké cintoríny, na ktorých pochovávajú mŕtvych s neutrálnymi pravidlami. Ak by ste si však mysleli, že aj ich miesta posledného odpočinku sú tak ako v našich končinách zdobené mramorom, spomienkovými tabuľami a niekedy i sochami, nie je to tak. Aj hroby sú totiž obsypané mušľami a tak aj samotné cintoríny získavajú špecifickú atmosféru, ktorú nezažijete nikde inde na svete.

 

Romantika bez auta

Podľa domácich sa počas rokov mušle v mnohých smeroch osvedčili. Sú podľa nich skvelým stavebným materiálom, pretože sú veľmi odolné. Tak ako sú chránené v morskom prostredí, ponúkajú podobný benefit aj ľuďom. I keď už teda šli technológie za túto éru výrazne dopredu, oni tento spôsob stavieb nechcú meniť. Navyše sa boja, že by tak prišli o svoju jedinečnosť a stratili by záujem turistov, ktorí sa k nim nie raz cielene vyberú. Len čo pristanú v blízkom Senegale, vyberajú sa na tento ostrov, kde trávia väčšinu času. Ostrovy Fadiouth a Joal majú však aj ďalšie unikátnosti. Na tom prvom menovanom je to fakt, že tam vôbec nemajú cesty. Spôsobené je to aj všadeprítomnými mušľami, ktoré by mohli poškodiť pneumatiky vozidiel. Takže všade sa presúvate peši a vychutnávate si tú pravú romantiku pôvodného spôsobu života. Na druhom menovanom sú to domčeky na vysokých podperách, ktoré stoja priamo v mori. Bývajú tam najmä rybári, ktorí sa tak hneď od včasného rána venujú svojej práci a nemusia sa ničím iným zdržiavať.

 

Domov bývalého prezidenta

Ideálnym časom pre návštevu tohto ostrova je obdobie od júla do konca októbra. Vtedy tam panuje stále letné počasie s teplotami okolo 30 stupňov. Zo Senegalu sa organizujú aj jednodňové zájazdy, počas ktorých si môžete podrobne pozrieť celý tento zaujímavý spôsob života. Okrem nich je ďalšou z atrakcií aj dom Léopolda Sédara Senghora, bývalého prezidenta tejto krajiny. Zhodou okolností pochádzal práve z týchto dvoch malých ostrovov a mohol tak stráviť detstvo v skutočne jedinečnom prostredí. Dokonca sa hovorí, že práve vtedy získal všetky dôležité vlastnosti, ktoré ho potom viedli počas jeho patronátu nad krajinou. Na svoju rodnú hrudu nikdy nezabudol a rád sa medzi svojich rodákov vracal.

 

Zdroj/autor: David, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa