VIDEO 3. najväčšie akvárium sveta vám predstaví živočíchy žijúce aj 200 m pod hladinou

2014-11-25 12:00:00 |   |    | 

Akoby ste sa tvárili, keby okolo vás preplávala 14 metrová obluda? Pod vašimi nohami, alebo nad hlavami by sa hmýrili zvieratá, oproti ktorým sa cítite maličkí a bezbranní. V Japonsku si milovíci podmorského života môžu obzrieť najväčších žralokov sveta aj žiariace ryby žijúce až 200 metrov pod hladinou mora. Vitajte v Okinawa Churaumi Aquarium.



 

3 najväčšie na svete

 

Aby sme uvideli toto maxi akvárium, musíme sa presunúť do vzdialených krajín. Na ďalekom východe, v Japonsku, v roku 2002 postavili (dnes už) 3 najväčšie akvárium sveta. Nachádza sa v areáli Ocean Expo Park, ktorý dopodrobna predstavuje podmorský život.

Návštevníci spoznajú more od jeho pobrežia až po temné hĺbky oceánu obklopujúceho celý ostrov. Tvorcovia vydali všetku námahu na to, aby vytvorili prostredie, ktoré bude zodpovedať skutočným prírodným podmienkam. Kvalita vody, jej priehľadnosť aj množstvo svetla prenikajúceho do vody.

V 4 poschodovej budove sídli až 77 nádrží s rôznymi expozíciami. Unikátne je aj okolie, v ktorom návštevníci spoznávajú pláže a môžu si zaplávať s delfínmi.

 

Akvárium s „lietajúcimi“ tvormi

 

Hoci je celý areál veľmi zaujímavý, najväčším lákadlom je práve obrovské akvárium s názvom Kuroshio Sea. Zmestí sa doň až 7 tisíc metrov kubických vody a jeho špeciálne sklenené steny sú hrubé až 60 cm. Keď sa pred neho človek postaví vidí všetku krásu podmorského života priamo pred svojimi očami. Úspechom celého projektu je to, že podmienky v akváriu sú takmer také isté ako v mori. V tom hrajú hlavnú rolu teplý morský prúd Kuroshio, koraly a hlbokomorské oblasti.

V tomto obrom akváriu žije množstvo zvierat. Najzaujímavejšími sú žralokyraje, pre ktoré boli tieto vody navrhnuté. Jedinečné exempláre sú žraloky veľrybie, ktoré sú tými najväčšími plutvovcami sveta. Merajú približne 12 až 14 metrov a vážia niekedy až 12 ton. Druhou najväčšou raritou sú manty. Tieto ploské akoby „lietajúce“ tvory plachtia oceánmi a aj vodami tohto akvária. Okinawa Churaumi Aquarium sa môže popýšiť svetovým unikátom a to tým, že sa im ako prvým podarilo rozmnožiť manty aj v zajatí.

 

Temné a nepreskúmané hĺbky

 

Ako sme už spomínali, okrem hlavnej nádrže sa v areáli nachádzajú aj iné zaujímavé akváriá. Jedným z nich je aj expozícia podmorského života vo veľkej hĺbke. V tejto sekcii sa vedci pozreli na to, aký je život v hĺbke približne 200 m. Vďaka ich výskumu sa podarilo vytvoriť nádrž so zvieratami, ktoré voľným okom vidia len desiatky ľudí na Zemi.

Táto nádrž v sebe ukrýva až 70 druhov netradičných zvierat, ktoré nikdy nevideli slnečný svit. Majú zvláštne tvary a nie je nezvyčajné, že žiaria. V tmavých miestnostiach, ktoré nie sú osvetlené, aby návštevníci mohli pozorovať temnotu podmorského sveta čo najautentickejšie, svietia ako rastliny tak aj zvieratá. 

Zdroj/autor: oki-churaumi.jp, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa