Krajiny, kde vás pohostia hadím likérom, lúčnymi koníkmi alebo syrom plným červov

2014-12-23 08:00:00 |   |    | 

Keď sú už tie sviatky netreba opomenúť stravovanie. To čo sme behom roka úpenlivo strážili, teraz púšťame z okov a ochutnávame z každého rožka troška. Ako vyzerá také veľké „obžerstvo“ vo svete? V ktorých častiach si najlepšie zaplníte bruchá? Odložte slovenský rezeň a šalát a prečítajte si aké lahôdky vám vo svete naservírujú vo veľkom.



 

Montana, USA

Ustrica z Rocky Mountain

 

Keď si neviete predstaviť lahodné morské plody uprostred Ameriky, nemusíte sa báť. V skutočnosti totiž nejde o skutočné ustrice. Títo kovboji si pochutnávajú na úplne inej pochúťke. Ňou sú býčie semenníky, ktoré sú veľmi populárne hlavne po období kastrácie. Zvonka sú chrumkavé a vnútri úžasné vláčne. Ešte že sa podávajú po dvoch.

 

Oaxaca, Mexiko

Chapulines

 

Už teraz je jasné, že v budúcnosti bude hmyz skvelým zdrojom bielkovín. V mexickej Oaxace sa o tom nedebatuje, keďže už teraz sú tam lúčne koníky veľmi obľúbenou pochúťkou. Len sa opražia, posolia a posypú čili a už sa podávajú v skvelej mexickej placke.

 

Filipíny

Balut

 

V tomto prípade sa radšej nepozerajte. Jedlo má chutiť úžasne, ale slabšie povahy môžu mať problém s tunajšou tradičnou lahôdkou. Balut totiž pozostáva z nie úplne vyvinutého embrya kačky, ktoré sa ešte v škrupine spolu s žĺtkom povarí. Keď odlúpnete škrupinku, objavíte tak jemné kačacie mäsko prepojené s chuťou pripravených vajíčok. Táto pochúťka sa podáva len tak, posolená, okorenená a pokvapkaná trochou octu.

 

Hongkong, Čína

Hadia polievka

 

Tradičná čínska pochúťka už pomaly mizne zo sveta. V tomto meste je stále menej a menej reštaurácií, ktoré chovajú živých hadov, ktorí sú hlavnou prísadou tejto lahodnej polievky. Podáva sa len v zime, keďže má človeka naozaj dôsledne prehriať. Komu by takéto množstvo hadieho výťažku nestačilo, musí ochutnať aj hadí likér, ktorým chuť polievky zakončí.

 

Sardínia, Taliansko

Casu marzu

 

Máte radi dobrý syr? Dokonca si radi pochytíte na nezvyčajných odrodách plesní a stupňov zrelosti? Na Sardínii sa vám bude páčiť. Len musíte zostať tak trochu tajní. Podávanie tunajšej delikatesy je totiž z hľadiska hygienických noriem EÚ sporné. Najväčšou lahôdkou je tu syr, na ktorý Sardínčania nedajú dopustiť. Je svojský presne ako oni. Dozrieva totiž s množstvom červov v ňom. Výrobný proces nie je zavŕšený, kým syr nie je plný dier, ktoré vyžrali larvy hmyzu.

 

Dongyang, Čína

Vajíčka malých panicov

 

Nie nebojte sa, ani v Číne si nedovolia jesť skutočné semenníky ľudí. Takto sa nazýva delikatesa z oblasti Dongyang, ktorá má naozaj čudný názov. Je odvodený od spôsobu prípravy. Vajíčka sa totiž naložia a uvaria v moči chlapcov, ktorí majú ideálne pod 10 rokov. Dokonca sa aj podávajú s touto špecifickou príchuťou a to všetko preto, lebo údajne chránia pred srdcovocievnymi ochoreniami a napomáhajú dobrej cirkulácii krvi.

 

Autrália

Larvy Witchetty

 

Čo tak si pochutnať na nezameniteľnej chuti lahodnej mäsitej larvy? Že vraj nie ďakujem? Pre domorodých obyvateľov Austrálie je to bežná lahôdka priamo z lona prírody. Tieto larvy sú zvyčajne z rôznych druhov molí. Spoločné majú to, že sú bielej farby a zvyknú požierať jeden druh stromov, ktoré tiež majú meno Witchetty. Hoci tieto larvy nenájdete na jedálničku bežných reštaurácií, v divočine ich Aboridžinci jedia ako veľkú lahôdku. Surové ich len tak prežúvajú, vďaka čomu majú aj dostatok bielkovín.

 

Peru

Morča

 

Máte doma toto malé rozkošné zvieratko? Je vašim najbložším priateľom? Tak si predstavte, že v Peru tiež patria k obľúbeným zvieratkám. Ale okrem toho, že sú domácimi maznáčikmi, sú aj miestnou lahôdkou. Domorodí obyvatelia si týmito hlodavcami obohacujú jedálny lístok. Údajne chuť ich mäsa pripomína hydinu. A pritom sú omnoho ekologickejšie. Neznečisťujú životné prostredie ako napríklad kravy a ani toľko nezjedia.

 

Singapur

Durian

 

Toto ovocie pochádzajúce z Ázie vo vás vzbudí dve opačné emócie. Buď ho budete milovať pre jeho chuť, alebo sa hneď na začiatku necháte odradiť jeho hrozne odpudzujúcou vôňou. Kráľ ovocia má aj iné názvy. Durian označujú za „smradľavé ponožky,“ „rozkladajúcu sa mŕtvolu,“ alebo za „záchod.“ Takéto mená si vyslúžilo ovocie, ktoré je na verejných priestoroch dokonca zakázané. Keď ho však otvoríte a ochutnáte, zistíte, že má príjemnú chuť niečoho medzi vanilkou a cibuľou.

Zdroj/autor: lonelyplanet.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa