Viete ako sa slávi Veľká noc u susedov alebo na druhej strane sveta?

2015-03-31 08:00:00 |   |    | 

Veľkonočné oblievanie patrí medzi obľúbené tradície na Slovensku. Pozitívny postoj k nemu má hlavne mužská časť obyvateľstva, tá „nežnejšia“ je voči tejto tradícií trocha zdržanlivejšia. Tradičná oblievačka je však zvykom vo východnej Európe, v ostatných častiach Európy a sveta poznajú iné tradície.



 

Nemecko

 

Napríklad v takom Nemecku každú Veľkú noc zapaľujú vatry. Tieto „Osterfeuer“ sa zakladajú vždy na Bielu sobotu. Obyvatelia jednotlivých miest prinesú so sebou na voľné priestranstvo opílené konáre, lístie a iný „zelený materiál.“ Večer potom horiacimi fakľami zapália Veľkonočné ohne.

 

Rakúsko

 

V susednom Rakúsku majú tiež pomerne zaujímavé tradície. Na Kvetnú nedeľu (posledná nedeľa pred samotnou Veľkonočnou nedeľou) sa svätia palmové listy, aj preto má pomenovanie Palmová nedeľa. Od Zeleného štvrtka utíchnu kostolné zvony a nahradí ich zvuk drevených „rapkáčov.“ Zároveň sa maľujú a farbia veľkonočné vajíčka, ktoré sa vysvätia v kostole v košíku spolu so šunkou a pečivom. V južnom Tirolsku majú ďalší veľmi zaujímavý zvyk, konkrétne sa jedná o súboj. Dvaja súťažiaci hádžu po sebe natvrdo uvarené veľkonočné vajcia, ten ktorého vajíčko zostane celé, získa víťaznú trofej. Na Veľkonočný pondelok zase deti hľadajú sladké vajíčka a iné sladkosti, ktoré sú schované v tráve (prípadne v snehu). Ukryl ich tam veľkonočný zajačik.

 

Švajčiarsko

 

Podobne ako vo Viedni, tak aj vo Švajčiarsku (napríklad v mestečku Arbon) sa konajú tradičné Veľkonočné trhy. Miestom ich konania sú námestia mestečiek. Návštevníci tu môžu kúpiť krásne kvetinové alebo zvieracie dekorácie (králiky a sliepky). Vyrobené sú z rôznych, hlavne prírodných materiálov. Ďalším aspektom týchto trhov je predaj zdravých potravín. Švajčiari, podobne ako iné nemecky hovoriace národy, majú záľubu v konzumovaní zdravého jedla. Typický je koláč tzv. „Osterfladen,“ objavuje sa vo výkladoch obchodov vždy pred sviatkami jari. V krajine „bieleho kríža“ nachádzame v tradíciách rôzne regionálne rozdiely. Vajíčka neprináša zajac, ale kukučka.

 

Grécko

 

Presunieme sa teraz z nemecky hovoriacich krajín do teplejších, južnejších štátov. Zaujímavé Veľkonočné sviatky môžete stráviť napríklad v Grécku. Pre tento národ  je tradíciou vyhadzovanie džbánov z okien a balkónov. Hluk rozbíjajúceho sa skla alebo keramiky vyjadruje radosť zo zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Nádoby sú naplnené vodou, alebo vínom, aby sa hluk zmnohonásobil. Zvyklosť je rozšírená najmä na Stredomorskom ostrove Korfu.

 

Taliansko

 

V Taliansku sú tradičné procesie. Počas nich je socha niektorého svätého sprevádzaná veriacimi zvyčajne po celom meste. Neodmysliteľnou súčasťou týchto sviatkov je požehnanie Svätého Otca. Ten svojim slávnostným „Urbi et orbi“ žehná mestu (Rímu) a celému svetu. Vo Florencií je tradíciou vypúšťanie bielych holubíc.

 

USA

 

Presunieme sa teraz do západnejšej časti sveta, do Ameriky. V Spojených štátoch amerických je zvykom zdobiť vajíčka v sobotu večer. Na druhý deň ich deti hľadajú v dome či záhrade. Do USA boli privezené európske tradície, spojené s kresťanstvom, takže sa tu nachádzajú klasické symboly barančekov a zajacov, ale ďalším miešaním s inými kultúrami sa Veľká noc v USA mierne pozmenila.

 

Austrália

 

U „protinožcov“ sú tradičným pečivom Veľkej noci sladké buchty. Sú korenené, vyrobené z kysnutého cesta a sušeného ovocia. V hornej časti pečiva je umiestnený kríž, symbol Krista. Viažu sa na deň Veľkého piatku, ale v obchodoch ich nájdete už niekoľko týždňov pred ním.

Zdroje/autor: austria.sk, easterbunnys.net, myswitzerland.com, festivals.iloveindia.com, plnielanu.zoznam.sk, wikipedia.org, australia.gov.au/Mária Janková

Mohlo by vás zaujímať:

• Veľkonočná babka, slamení panáci či čarodejnice: Aj tak vyzerá Veľká noc vo svete

• Najlepšie európske veľkonočné festivaly

• 8 skvelých miest pre veľkonočné prázdniny

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa