Národný park Poloniny

2006-10-10 23:00:00 |   |    | 

Na severovýchode Slovenska v pásme Bukovských vrchov na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou sa nachádza národný park Poloniny s výmerou 29 805 ha a veľkosť ochranného pásma 10 973 ha.



okres: Snina  

kraj: Prešovský

turistický región: Horný Zemplín

informačné strediská: Stakčín, Nová Sedlica, Snina, Humenné

 

Osobitosťou sú horské hrebeňové lúky – poloniny, ktoré sa nachádzajú na hlavných hrebeňoch Bukovských vrchov. Najkrajšie z nich sa nachádzajú v okolí Pľaše, Ďurkovca, Riabej skaly a Kamennej lúky. Pre územie Polonín sú charakteristické lesy najmä bukové a jedľovo-bukové zaberajúce až 80% z celkovej plochy. Je tu najvyššia koncentrácia prírodných lesov (pralesov) na Slovensku. Obdiv vzbudzujú najmä mohutné až 400 ročné jedle, ale aj buky a javory. V národnom parku bolo vyhlásených 6 národných prírodných rezervácií: Stužica, Jarabá skala, Rožok, Pľaša, Havešová a Stinska.

 

Poloniny sú jedinečné aj z pohľadu živočíšstva, žijú tu druhy, ktoré nikde inde na Slovensku nenájdeme. Doteraz tu bolo zistených 3600 druhov bezstavovcov. Zo stavovcov sa zistilo 294 druhov, z toho 13 druhov obojživelníkov, 8 druhov plazov, 198 druhov vtákov a 55 druhov cicavcov. Trvale tu žijú všetky naše mäsožravce a sporadicky z územia priľahlého Biesczadského národného parku v Poľsku sem preniká zubor a los. Bukovské vrchy sú členitým stredohorským krajinným celkom a jeho hraničný hrebeň dosahujúci výšku 1000 – 1200 m je rozvodnicou Čierného a Baltického mora.

 

Celá oblasť i okolie majú vynikajúce predpoklady pre rozvoj cestovného ruchu, ktorý tu ešte stále nie je tak rozvinutý ako v iných častiach Slovenska. Kultúrno–historickú ponuku regiónu zastupuje hlavne časť súboru východoslovenských drevených kostolíkov východného obradu ako napríklad: Topoľa, Uličské Krivé, Ruský Potok či Jalová. 

 

Kontakt:

Národný park Poloniny,

Mieru 193,

067 61 Stakčín

tel.: +421/57/762 4424

e-mail: poloniny@sopsr.sk

 

 

Zdroj/autor: SACR

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa