Stredná Morava: Miesto kde sa stretá minulosť s moderným životom

2015-09-05 07:00:00 |   |    | 

Stredná časť rázovitého Moravského kraja je popretkávaná krásnou prírodou, históriou, ale aj modernou architektúrou. Pri jej návšteve zabudnete na bežné problémy života a budete obdivovať nádheru okolitého sveta.



 

Za kusom histórie

 

Centrom oblasti je Olomouc, české veľkomesto s množstvom pamiatok, ktoré si netreba nechať ujsť. Jednou z tých najkrajších je arcibiskupská rezidencia. Je významným príkladom barokovej palácovej architektúry v Čechách. Táto pamiatka bola v priebehu svojej histórie svedkom množstva významných návštev. Navštívila ho samotná vládkyňa Rakúsko-Uhorska, Mária Terézia, cisár František Jozef I. a aj pápež Ján Pavol II. Dnes je verejnosti sprístupnený jeden prehliadkový okruh, počas ktorého uvidíte reprezentačné sály, ale aj miestnosť pre krátkodobé výstavy.

Na návšteve Moravy si môžete odskočiť i do mesta Ostrava, kde toho môžete vidieť oveľa viac, čo za návštevu určite stojí: Galéria výtvarného umenia, Pivovarské múzeum, Železničné moravskosliezské múzeum či Múzeum hračiek. Okrem iného tu nájdete skvelú Ostravskú ZOO, Slezskoostravský hrad, Svet miniatúr Miniuni, malý a veľký Svet techniky, planetárium a iné. Asi najznámejšou pamiatkou mesta je vyhliadková veža Novej radnice. Odtiaľto budete mať veľkolepý pohľad nielen na Ostravu, ale aj Beskydy a Poľsko.

 

Stredná Morava však nie je známa len Olomoucom, ale aj inými pokladmi tohto regiónu. Jeden z nich nájdete aj v obci nesúcej rovnomenný názov ako jedno zo slovenských miest Nové Zámky. Už od 18. storočia je známa kvalitným chovom ušľachtilých koní. A ak milujete romantické miesta, je pre vás ako stvorený tunajší klasicistický zámok. Patrí k nemu priľahlý park s osemnásť metrov vysokým obeliskom.

 

Pri putovaní po strednomoravskom kraji zaručene nemôžeme obísť Kroměríž, nachádza sa tu  arcibiskupský zámok, ktorý je spolu so svojimi záhradami  zaradený do Svetového zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO. Pôvodne slúžil ako reprezentačná rezidencia olomouckých biskupov a arcibiskupov. V súčasnosti je vyhľadávanou turistickou atrakciou, a to nielen vďaka svojej architektonickej a estetickej hodnote. Toto mestečko je tiež známe pivovarníctvom, nachádzajú sa tu tri malé pivovary produkujúce delikátne pivo a jeho tradícia siaha až do 13. storočia.

 

Za dobrým jedlom

 

Za úžasnou gastronómiou môžete cestovať i do mestečka Valašské Klobouky. Nájdete tu tradičnú českú kuchyňu spolu s moravskými špecialitami, to všetko v krásnom prírodnom prostredí. V okolí sa nachádzajú viaceré prírodné rezervácie: Bíle potoky, Javoruvky, Ploščiny a Jalovcová stráň. Typické sú najmä biotopmi zvlhnutého typu s prameňmi na vápencovom podloží. Rastú tu viaceré vzácne druhy rastlín: vstavač obyčajný, prstnatec májový a iné. Ak patríte medzi milovníkov ľudovej kultúry, zaručene si prídete na svoje. Mesto je totiž známe šitím valašských krojov, umeleckým rezbárstvom a výrobou valašských papúč. Všetky tieto suveníry si môžete dať priamo vyrobiť u miestnych remeselníkov. V horúcich letných dňoch padne vhod perfektný kúpeľ, pozývame vás preto do okolitých kúpalísk, ktorých tu nájdete pomerne dosť napr. kúpalisko Valašské Klobouky a Valašská Senice, Duha Pozlovice u Luhačovic, Újezd, Slavičín, Návojná, Štítna nad Vláři, Brumov – Bylnice a Vlachovice.

 

Naši západní susedia sú známi gurmáni, milujú dobré jedlo a kvalitné víno a pivo, nechajte sa preto nimi inšpirovať najlepšie v srdci Moravy. Pookrejete tak nielen na tele ale i na duši, pre inšpiráciu vám odporúčame prevziať si nejaký recept z moravskej kuchyne práve do tej vašej. Budete mať možnosť dlhodobo spomínať na krásne chvíle v Čechách.

 

Zdroj/autor: strednimorava-tourism.cz, ostrava.cz, litovelsko.eu, zamek-kromeriz.cz, kromeriz.eu, infocentrum-valaskeklobouky.cz,Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa