Najnovšie svetové divy

2013-08-07 16:00:00 |   |    | 

Vznikli rukou človeka alebo činom samotnej prírody, no sú súčasťou planéty, na ktorej žijeme, preto im skôr či neskôr venujeme svoju pozornosť. Vedci dokonca natoľko intenzívne, že sem nechodia len dovolenkovať, ale i preto, aby rozhodli, ktorá z nasledujúcich lokalít sa stane ôsmym divom sveta.



 

  • Oblasť Yunnan, Čína

Už viac ako 1300 rokov využívajú ľudia z pohoria Ailao sofistikovaný spôsob zavlažovania terasových polí Honghe Hani. Presne 526 hektárov ryžových terás vytvára aj pozoruhodný farmársky ekosystém využívajúci byvoly, dobytok, kačice, ryby či úhory na podporu tvorby ryže červenej či bežných plodín. Samotní farmári žijú v tradičných slamených príbytkoch uprostred hôr a stále rovnako, ak nie viac, uctievajú hory, rieky, lesy a prírodné sily, ktoré podľa nich udržiavajú miestny kolobeh.

 

  • Namib, Namíbia

Rozprestierajúc sa takmer dva milióny metrov pozdĺž Atlantiku a pokrývajúc viac než štyri milióny hektárov zemského povrchu, Namíbia sa stala domovom najstaršej púšte na svete. Namib alebo aj „piesočné more“ je prekvapivo primárnym zdrojom vody v lokalite a v kombinácii s piesočnými búrkami je jednou z najdivokejších destinácií sveta.

 

  • Fuji, Japonsko

Mount Fuji je objektom umeleckej inšpirácie i spirituálnej očisty, a to najmä medzi budhistami. Po novom však UNESCO zostavilo aj zoznam ďalších 25 bodov, ktoré reflektujú pestrú paletu posvätných miest okolo Fuji. Možno medzi nimi nájsť nedotknuté jazerá a plesá, panenské vodopády, svätyne Sengen-jinja či typické príbytky Oshi - všetky spoločne vytvárajúce čarovné vysokohorské miesto, ktoré možno zaradiť k prírodným divom našej planéty.

 

  • Etna, Taliansko

Na východe Sicílie iba kúsoček od Messiny sa do neba týči jeden z najvyšších a najaktívnejších vulkánov tejto doby. Etna si podmanila nielen svoje okolie, ale celý ostrov, pričom medzi vulkanickými dierami si svoje vysuté laboratórium zriadili aj geológovia, ktorí študujú históriu sopky a zároveň jej veľmi blízku budúcnosť, aby v prípade erupcie vedeli včas varovať ostrovanov.

 

  • Radžastán, India

Indická kráľovská pevnosť Radžastán zahŕňa až šesť lesných objektov v oblasti hôr Aravalli a dodnes si udržiava veľkoleposť z čias, kedy odtiaľ po tisícročie vládli miestne kniežatá. Obranné múry s výškou až okolo 19 metrov ich ochraňovali pred nebezpečenstvom z hôr, púští i kopcov a zvyšovali tak obranyschopnosť vyzdobených palácov a chrámov.

 

  • Xinjiang Tianshan, Čína

S vrcholkami pokrytými snehom, ktoré sa odrážajú v pokojnej hladine vysokohorských plies, stalo sa pohorie Xinjiang Tianshan definitívne najhorúcejším kandidátom na titul „najnovší div sveta“. Ak milujete vysokohorskú turistiku, toto by mala byť destinácia, do ktorej sa vyberiete najbližšie. Hory geologicky spojené s Himalájami sú domovom snežných leopardov, pričom až dve tretiny ich celkového svetového počtu žijú práve tu.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa