TOP lyžiarske rezorty v Európe: kedy otvárajú? (2. časť)

2013-12-05 15:30:00 |   |    | 

So stúpajúcim decembrovým dátumom rastie i počet zimných stredísk naprieč Európou, ktoré otvárajú svoje zjazdovky pre začínajúcu sezónu. Zistili sme, ktoré sú tie najlepšie a v čom vynikajú.



 

  • Najlepšie utajované stredisko: Mürren, Švajčiarsko

Leží medzi obľúbenými a každoročne mimoriadne vyťaženými rezortmi, a pritom už celé storočie zostáva malým tajomstvom miestnych, ktorí si ešte stále môžu svoj zimný turistický raj užívať bez návalov dovolenkárov. Švajčiarsky Mürren je totiž dostupný iba vlakom či horskou električkou a funguje absolútne bez automobilových vozidiel. Napriek tomu však ponúka vyše 50 kilometrov prvotriednych zjazdoviek, ktoré budú v prevádzke od 14. decembra do 21. apríla.

 

  • Najlepšia après-ski zábava: St. Anton, Rakúsko

Rakúske stredisko St. Anton je zasadené v neuveriteľne krásnych scenériách, ktorým sa počas aktívnej lyžiarskej dovolenky oplatí venovať jeden-dva dni. Aby ste z okolia videli čo najviac, ideálne urobíte, keď si najmete sprievodcu z miestnej lyžiarskej školy. V jeho spoločnosti môžete legálne predbehnúť rady čakajúce na lanovky a horské vlaky a zjazdiť aj svahy, ktoré bežní návštevníci rezortu nepoznajú. Po takejto turistike či po bežnom dni na zjazdovke zaskočte do Mooserwirt, najvychytenejšieho après-ski podniku, ktorý samotný Playboy Magazine nazval „matkou všetkých après-ski barov“ a kde zábava začína už o pol štvrtej popoludní. Stredisko otvára sezónu v nadchádzajúci víkend.

 

  • Najlepší skialpinizmus: La Grave, Francúzsko

Drobučkú obec vo Francúzskych Alpách, ktorá je domovom iba piatim stovkám obyvateľov, dostal mapu zimných stredísk Američan Doug Coombs. Priekopník skialpinizmu, ktorý je kombináciou voľného lyžovania, lezeckých schopností a navigácie, tu vybudoval základný tábor ešte v deväťdesiatych rokoch a so skalnou pravidelnosťou sa sem vracal, až tu v roku 2006 napokon našiel smrť. Pamiatkou mu je špičkové skialpinistické stredisko, v ktorom sa vám oplatí využiť služby sprievodcu. Rezort naplno otvorí koncom decembra.

 

  • Najlepší nočný život na horách: Verbier, Švajčiarsko

Frankofónne lyžiarske mestečko na západe Švajčiarska sa síce zjazdovkami na najlepšie strediská v krajine nedoťahuje, zato si to vynahrádza nenapodobiteľným nočným životom. Hotely, reštaurácie a zábavné podniky disponujú barmi na svetovej úrovni, ktoré udržujú zábavu vo veľkom štýle aj počas dňa. V pube na svahu si vychutnajte pintu kvalitného domáceho piva, večer v klube ponaťahujte svaly na sety známych DJov. Zimnú sezónu tu otvorili už pred časom, posledná z lanoviek sa k prevádzke pripojila uplynulý víkend.

 

  • Najlepšie lyžiarske preteky: Kitzbühel, Rakúsko

Či už patríte k aktívnym zimným športovcom, alebo nie, ak si radi vychutnáte sledovanie profesionálneho zjazdárskeho preteku, Rakúsko je pre vás tá správna destinácia. Do Kitzbühelu každý január mieri vyše 80 tisíc fanúšikov, ktorí sem prichádzajú podporiť svojich národných reprezentantov. Túto sezónu sa hlavné závody uskutočnia od 20. do 27. januára, organizátori však odporúčajú bookovať dovolenku v danom termíne minimálne pol roka vopred. Stredisko však stále ponúka aj prvotriedne svahy, z ktorých niektoré sú už prístupné, ďalšie sa pridajú v nasledujúcich víkendoch, a okrem iného vás privíta aj vianočné mestečko.

 

Zdroj/autor: outsideonline.com, Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa