Podmorská procesia, upálenie Judáša či riešenie vrážd: Ako sa slávi Veľká noc vo svete?

2014-04-20 12:00:00 |   |    | 

Veľká noc ako najdôležitejší sviatok kresťanov sa v rôznych krajinách oslavuje mnohými kurióznymi spôsobmi, medzi ktoré môžeme zaradiť aj našu šibačku a polievačku. Tradičné zvyky sviatkov jari sa vo svete dodržiavajú desiatky ba aj stovky rokov a my vám teraz prinášame niektoré z nich.



 

  • Podmorská procesia

V argentínskej dedinke Puerto Madryn sa koná každoročne nezvyčajná krížová cesta, ktorá je spomienkou na posledné chvíle Ježiša Krista až do jeho ukrižovania. Tá sa na rozdiel od tej klasickej uskutočňuje na nezvyčajnom mieste, keď niekoľko potápačov nesie kríž pod morskou hladinou.

 

  • Skutočné ukrižovanie

Vo filipínskom meste San Pedro de Cutud sa vo Veľký piatok dá ukrižovať niekoľko mužov, z ktorých jeden predstavuje Ježiša. Po teatrálnom predstavení sú všetci skutočne pribití na kríž dlhými klincami. Aj keď by sa mohlo zdať , že tento zvyk pochádza z dávnej minulosti, faktom je, že táto tradícia vznikla až v roku 1992.

 

  • Biele voly s ohňostrojom

Vo Florencii sa vo Veľkonočnú nedeľu koná jeden obrad, keď šesť bielych volov ťahá k Bazilike Santa Maria del Fiore vozík postavený v roku 1679, ktorý je naložený ohňostrojom. Ten je potom zapálený z hlavného oltára na oslavu zmŕtvychvstania po vykonaní bohoslužby mechanickou holubicou.

 

  • Riešenie vrážd

V Nórsku sa tieto dni od roku 1923 spájajú so zločinmi, vraždami a detektívnymi príbehmi. V tom čase stúpa predaj kriminálnych románov, televízne a rozhlasové vysielanie je plné príbehov o násilí a intrigách, a dokonca aj na kartónoch od mlieka môžete nájsť komixové detektívky. Tento zvyk sa v krajine ujal po tom, keď sa tu raz propagovala kniha s touto tematikou a jej dej sa odohrával práve počas Veľkej noci.

 

  • Veľkonočný Halloween

Vo Švédsku a časti Fínska sa v Zelený štvrtok koná jeden zvyk, podobný americkému Halloweenu, keď dievčatá v kostýmoch čarodejníc navštevujú domy, kde sú odmeňované sladkosťami. Podľa povesti z tejto oblasti, vo štvrtok pred Veľkou nocou leteli všetky čarodejnice do nemeckých hôr na zábavu s diablami a tento moment využili dedinčania, keď ich pri ohni zaklínali, aby sa už nevrátili.

 

  • Sprievod kukláčov

Španielsko ako katolícka krajina má oslavu Veľkej noci poňatú hlavne v náboženskom duchu. Cez Svätý týžden - Semana Santa - vyrážajú ľudia do ulíc, kde sa konajú tradičné pouličné predstavenia. Na procesiách možno vidieť nosidlá s biblickými postavami v životnej veľkosti, ako aj kajúcnikov v habitoch s veľkými kužeľovitými čiapkami. Tradícia nosenia týchto čiapok pochádza ešte z čias inkvizície, kedy si ľudia zakrývali tvár pred ostatnými, aby ich nevideli, že sú v sprievode a chcú sa očistiť od svojich hriechov.

 

  • Upálenie zradcu

Tento zvyk môžete vidieť napríklad v Latinskej Amerike, Brazílii a v niektorých častiach Španielska a Portugalska. Na viditeľnom mieste v meste sa symbolicky popraví slamená figurína, ktorá má pripomínať samotného Judáša, ktorý zradil Ježiša. Tú potom mlátia palicami a následne ju zapália.

 

Zdroj/autor: enfolang.com, Alena, drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa