7 európskych tipov na veľkonočnú dovolenku

2014-04-16 12:00:00 |   |    | 

Veľkonočné upratovanie, vyčkávanie na prípadných šibačov a vyváranie pohostenia pre návštevy, ktoré aj tak neprídu, pretože všetci sú zaneprázdnení. Takto nejako v mnohých slovenských domácnostiach vyzerajú prichádzajúce sviatky jari. Tento rok ujdite pred stereotypom!



 

  • Rím, Taliansko

Začnime úplnou klasikou, kam sa dostanete, aj keď by ste si už nedokázali zohnať lacnú letenku. Stačí nasadnúť do auta a na druhý deň si už užívate krásy talianskej metropoly. Musíte však rátať s davmi, ktoré počas najväčších kresťanských sviatkov v Ríme a Vatikáne stretnete, prichádzajú sem milióny pútnikov z celého sveta. Pre veriacich je však práve táto atmosféra nezabudnuteľná.

 

  • Edinburg, Škótsko

Do škótskeho kráľovského mesta sa vyberte, keď chcete počas Veľkej noci vyraziť za vzdelávaním. Od 5. do 20. apríla tu prebieha najväčší vedecký festival International Science Festival. Po zaujímavých prednáškach vedenou veľmi pútavou zábavnou formou sa vyberte napríklad to miestnej zoo pozrieť pandy či surikaty.

 

  • Sevilla, Španielsko

Španielsko je v jarnom období známe svojimi festivalmi kvetov, ak však chcete vidieť aj niečo iné než gigantické dúhové záhony a alegorické vozy oslavujúce prebúdzajúcu sa prírodu, stavte na Sevillu. Metropola obľúbenej Andalúzie spája citrusovú exotiku s historickou atmosférou kameňom dláždených uličiek, ktoré ponúkajú najlepší nočný život. Domáci totiž budú s nespútanou vášňou oslavovať svätý týždeň Semana Santa.

 

  • Istanbul, Turecko

Ak sa počas Veľkej noci v európskych metropolách obávate trendu, ktorý panuje na Slovensku - teda že väčšina atrakcií bude zatvorená - v Istanbule nič podobné nehrozí. Je ideálnym cieľom pre všetkých, ktorí sa chcú vyhnúť „veľkonočnému smogu“ a práve jar je v Turecku najkrajším ročným obdobím. Navyše, ak doprajú teploty, užijete si tu aj prvú letnú dovolenku.

 

  • Mníchov, Nemecko

Dobre to poznáme aj u nás, no táto tradícia sa rozšírila z Nemecka - sviatočné trhy v tejto časti Európy nepoznáme len pred Vianocami, rovnako si užívame i tie veľkonočné, kde okrem kresťanského sviatku vítame aj jar. Za dobrým počasím treba zamieriť na juh Nemecka a na mníchovskom Ostermarkt ochutnať chutnú klobásu, kvalitné pivo a kus nemeckej pohostinnosti.

 

  • Atény, Grécko

Veľká noc po grécky je gurmánskym zážitkom, ktorý sa aspoň raz v živote oplatí vyskúšať na vlastnej koži. Kým u nás sa hneď z rána mužská časť populácie vyberie na šibačku a polievačku, kým ich nežnejšie polovičky statočne čakajú podobné návštevy doma, v Grécku sa vylihuje až do obeda. A potom sa Gréci plní energie zídu pri rodinnom stole a pod holým nebom vychutnávajú tradičnú pečenú kozľacinku a domáce ouzo.

 

  • Paríž, Francúzsko

Mesto módy si zamilovala už Audrey Hepburn, ktorá raz povedala: „Paríž je vždy dobrý nápad!“ Inšpirujte sa touto ikonou a môžete si byť istí, že ukvitnuté parížske záhrady a nad Seinou sa prehýbajúce sakury vás uchvátia a po sviatkoch sa vám ani nebude chcieť ísť domov. Eiffelovka, Moulin Rouge, Louvre, Notre Dame a ďalšie monumenty budú iba drobnosťou oproti tomu, aký dojem vo vás zanechá obyčajná prechádzka jarným Parížom.

 

Zdroj/autor: skyscanner.net, Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa