Usadení ako včielky, natlačení ako sardinky. Aké budú nové sedadlá v lietadlách?

2015-07-16 08:00:00 |   |    | 

Celý svet sa posúva ďalej, ale občas nové výmysly neprinášajú toľko dobrého, ako by sme čakali. Aj vo svete leteckého priemyslu tomu tak je. S novinkou teraz prišla francúzska firma Zodiac Aerospace, ktorá cestujúcim v nižších triedach pripravila nemilé prekvapenie.



 

Cik-cak

 

Keď sme boli trochu menší, tak nám rodičia vraveli, aby sme si posadali cik-cak a razom sa nás všade zmestilo viac. Týmto nápadom sa zrejme inšpirovala aj spomínaná firma. Jej nový produkt „economy class cabin hexagon“ (kabína ekonomickej triedy usporiadaná do šesťuholníkov), totiž z už pomerne nepohodlného „lacného“ cestovania spravil ešte väčšieho strašiaka.

Projekt, ktorý je zameraný na úsporu miesta a  väčší komfort cestujúcich, je naplánovaný tak, že cestujúci už nesedia rovno vedľa seba, ale napreskačku. V lietadle s jednou uličkou to môže znamenať, že vedľa seba sú tri sedadlá, pričom dve sú v smere letu a tretie je opačne.

Takéto rozloženie, s označením HD31, by mohlo byť zavedené v lietadlách ako Boeing 737 alebo Airbus A320. Spoločnostiam by sa tak podarilo do lietadla vtesnať až o 30 sedadiel viac, pričom by cestujúci mali o 15% viacej miesta.

 

Priestor na konverzácie

 

Podľa dizajnérov sa takýmto usporiadaním ušetrí priestor na ramenánohy. Tie zvyknú počas letov trpieť najviac. Všetci sú natlačení, dotýkajú sa ramenami, bijú sa o opierku na ruky a nemôžu si poriadne vystrieť nohy. Tento zázrak by mal pomôcť.

Niekde sa taktiež píše, že takéto usporiadanie napomôže aj bližšej konverzácii v lietadle, ale nedá sa povedať, že by sme všetci boli naklonení dlhým diskusiám s cudzími ľuďmi.

Ďalšou nevýhodou je, že by sedadlá museli mať sklápacie sedáky, ako v kinách. Tie by boli nevyhnutné pri nastupovaní a napríklad aj v prípade, že by niekto z „bunky“ potreboval ísť na toaletu.

 

Nádej

 

Hoci sa už viacero leteckých spoločností obzrelo za týmto nápadom, do jeho úplnej realizácie zostáva ešte veľa času. Pasažieri si môžu vydýchnuť, pretože tieto sedadlá ešte neprešli všetkými bezpečnostnými previerkami. Nie je totiž isté, ako rýchlo by sa cestujúci vedeli v prípade núdze a potreby dostať von do uličky. Aj prístup k núdzovým východom by bol obmedzení, ak by sa niekomu zaplietli nohy. Ďalšia skúška, čo sedadlá ešte čaká, je ich odolnosť voči nárazom.

Nateraz sa teda zdá, že ešte máme dostatok času, kým nás rozmiestnia ako vo včelích úľoch.

 

V záujme šetrenia

 

Aby sa ušetril priestor a mohli sa pridať nové sedadlá, prichádzajú rôzne spoločnosti s novinkami. Ďalšou z nich je návrh nového Boeingu, ktorý by mal o jedno sedadlo viac. Mal by o pár centimetrov zmenšiť šírku sedadiel, čím by sa do tradičného rozloženia 3+4+3 zmestilo ešte jedno sedadlo. V strednom rade by tak sedelo 5 ľudí. Druhý nápad, ktorý Boeing zvažuje je zmenšiť priestory toaliet, čím by sa do lietadla zmestilo až o 14 sedadiel viac.  

Ak sa už pozeráme na novinky vo svete lietania netreba prehliadnuť geniálny nápad už spomínanej spoločnosti, ako vyriešiť problém so spánkom. Prirodzene sa nám veľmi zle spí po sediačky, a preto kým nie sme dostatočne bohatí na vyššiu triedu, musíme pretrpieť let s vankúšom v tvare U, alebo niečím podobným. Riešením by mohol byť zaujímavý projekt na vertikálne spanie. Cestujúci by dostali batoh, ktorý by si pripli k pásom, naklonili by sa dopredu a mohli by „pokojne“ oddychovať. Samozrejme má časť na tvár otvor podobný tomu, ktorý je na masážnom kresle, aby sme mohli dýchať.

Spoločnosť Boeing sa k tomuto projektu nijako nevyjadrila. Nedá sa predpokladať, že by niečo podobné uspelo, ale človek nikdy nevie, kam sa o pár rokov posunieme. Možno teraz navrhnuté plány sa raz stanú skutočnosťou a bežnou realitou cestovania v lietadlách.

Zdroj/autor: independent.co.uk, businessinsider.com, dailymail.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa