ČESKO Koniec Gottlandu a Karlštejn

2009-03-02 12:30:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Múzeum Karla Gotta, ktoré v roku 2006 slávnostne otvorili v Jevanoch neďaleko Prahy, čoskoro uzavrie svoje brány. Najnavštevovanejší hrad Karlštejn začal novú sezónu.



Kateřina Moťovská, súčasná majiteľka inštitúcie umiestnenej vo vile, ktorú svojho času obýval mnohonásobný Zlatý slávik, zdôvodňuje ukončenie činnosti múzea materiálnymi príčinami. Česká bulvárna tlač však nevylučuje, že v pozadí rozhodnutia môžu byť iné dôvody.

Jan Moťovský, Kateřinin manžel, ktorý s ideou múzea prišiel a v praxi ju svojho času aj realizoval, je totiž pol roka nezvestný. Česká justícia ho nedávno oficiálne vyhlásila za mŕtveho a jeho výlučnou dedičkou sa stala manželka, aj keď viacero podnikateľských aktivít realizoval nezvestný so svojím bratom Romanom. Za predajom Gottlandu stojí podľa Romana Moťovského majiteľkina snaha čo najskôr speňažiť majetok, čo však jeho švagriná popiera. Podľa jej slov bola návštevnosť múzea nízka, pretože sa nachádza mimo hlavného mesta ČR. Nevylučuje preto ani obnovu expozície v neskoršom termíne a vo vhodnejšej lokalite.

Samotný spevák, ktorý netajil hrdosť nad existenciou i činnosťou Gottlandu a múzeu poskytol množstvo exponátov, sa zatiaľ k celej veci nevyjadril. Vlani sa však nechal počuť, že osobne nie je obchodníkom a nemá predstavu, čo sa stane s Gottlandom. Súčasne priznal, že netuší, kto by sa múzea mohol ujať po nezvestnom Janovi Moťovskom.

 

Karlštejn sa znova otvára verejnosti

Hrad Karlštejn uplynulý víkend opäť otvorili pre verejnosť. Návštevníci budú do mneho môcť zavítať každý deň s výnimkou pondelka až do 15. novembra.
Od soboty je sprístupnený prvý návštevnícky okruh s historickými interiérmi Cisárskeho paláca a Mariánskej veže.

Druhá prehliadková trasa s najcennejšími priestormi vrátane kaplnky svätého Kríža bude otvorená od 1.júna do 1.novembra 2009.


 

Zdroj/autor: tasr,čtk,karlštejn,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa