CESTOVATEĽKA Nezabudnite na tabletky

2010-06-25 12:00:00 |   |    | 

Milé cestovateľky, tie z vás, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu, by si ju rozhodne nemali zabudnúť pribaliť aj do batožiny pred cestou na dovolenku...



Pokiaľ sa totiž ocitnete v cudzine bez nich, môžete si čiastočne skomplikovať situáciu. V rôznych krajinách sa totiž dostupnosť hormonálnej antikoncepcie líši.

Ak ste si ich naozaj zabudli vziať, jednou z možností je, skúsiť si ich zakúpiť v lekárni, ak sa v danej krajine dajú také tabletky kúpiť bez receptu.  V opačnom prípade sa pokúste získať recept od tamojšieho lekára.

Tam, kde sú antikoncepčné tabletky vo voľnom predaji môžete, ak poznáte zloženie - získať tabletky, ktoré sa len volajú inak. Dôležité je to zloženie, nie obchodný názov. Vtedy môžete cyklus užívania normálne dokončiť.

V krajinách, kde je nutný recept, sa môžete skúsiť dohodnúť s miestnym gynekológom, či by vám recept nepredpísal. Ak tabletky nezoženiete a užívanie prerušíte a mali by ste sa chrániť inou cestou. Osvedčená je bariérová metóda, pretože aj také kondómy dostanete všade.

Keď antikoncepčné tabletky náhle vysadíte, musíte rátať s tým, že niekedy sa môžu u vás objaviť komplikácie ako napríklad nepravidelné krvácanie. Súvisí to s tým, že vaše telo bolo zvyknuté na pravidelný prísun hormónov, ktoré zrazu chýbajú...

V prípade neplánovaného sexu, keď neberiete tabletky a ani váš partner nepoužil kondóm, je núdzovým riešením takzvaná tabletka - po styku.

Podľa fázy menštruačného cyklu v ktorej sa žena nachádza, zabraňuje tabletka po styku, buď ovulácii, oplodneniu alebo uhniezdeniu vajíčka v maternici.

V niektorých krajinách sa dá kúpiť aj bez receptu. Tabletka je naozaj len núdzovým riešením pre neplánovaný sex, pokiaľ ste teda na dovolenke so svojím partnerom, mali by ste sa radšej chrániť bezbariérovo.

 

Zdroj/autor: čtk, janqa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa