ČESKO Hrad Kosť v Českom raji

2010-10-13 12:30:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA/ video - Jedným z najzachovalejších, najvýznamnejších a zároveň posledných stredovekých hradov v Českej republike je hrad Kosť.



Hrad sa nachádza asi 18 kilometrov od mesta Jičín v chránenej krajinnej oblasti Český raj.

Obľúbená legenda hovorí, že hrad dostal meno Kosť preto, že nebol dobytý viac než raz, pretože bol rovnako tvrdý ako kosť.

V 50. rokoch 20. storočia prebehla na hrade rekonštrukcia. Pamiatková obnova a prezentácia hradného paláca patrí medzi najpodarenejšie zásahy na českých hradoch povojnového obdobia.

Hrad v súčasnosti ponúka prehliadku troch okruhov s tematikou rodu Kinských, stredovekej mučiarne a posledná je skrátená prehliadka.

Z jeho pôvodného vybavenia sa zachovalo len málo, ale aj tak je tu dnes mnoho zaujímavých exponátov. V areáli hradu môžete tiež navštíviť výstavu bytostí používaných v heraldike s názvom Erbové beštie.

Hrad Kosť dnes patrí rovnako ako zámok Chlumec nad Cidlinou bratom Giovannimu a Piovi Kinským. Trvalo žijú v Taliansku a na svoje panstvo v Čechách prichádzajú raz či dvakrát do mesiaca. V Českej republike funguje spoločnosť Kinský dal Borgo, ktorá ich všetok tunajší majetok spravuje.

 

História hradu

Pôvod hradu sa datuje do 13. storočia a stavba bola pravdepodobne začatá Benešom z Wartenberka, ktorý nechal postaviť dlhú sálu a vežu ako obrannú pevnosť.

Po roku 1370 bol Petrom z Vanrtenberka radikálne prestavaný. Hrad potom ďalej vlastnil rod pánov z Házmburka, Šelmberkovci, B Biberštejnovci, ktorí ho rozšírili a renesančne prestavali.

Za Lobkovicovcov okolo prelomu tretej a štvrtej štvrtiny 16. storočia vznikla celá južná časť dnešného areálu vrátane hospodárskych budov s pivovarom. Na veľkú prestavbu sa chystal aj Albrecht z Valdštejna, ktorý bol ale pred samotným prevedením zavraždený.

Svoju rezidenčnú funkciu stratil hrad v roku 1590 s posledným tu bývajúcim majiteľom Oldřichom Felixom z Lobkovic (1580 – 1590), ďalej tu už bola len správa panstva s bytmi úradníkov a ďalších zamestnancov.

V roku 1635 hrad vyhorel. Počas osídľovania Černínovcami bol koncom 17. storočia palác hradu upravený na sýpku. Albrecht z Valdštejna, ktorý kúpil Kosť v 17. storočí, ju plánoval prestavať na vidiecke sídlo. To zmarila jeho smrť, ale hradu to pred úpadkom aj tak nepomohlo.

Keď ho vlastnil rod Černínovcov, chátral a mnoho izieb bolo používaných ako sýpka. Niekdajšiu pevnosť potom kúpil rod Netolických. Anna Marie dal Borgo Netolická si vzala Norberta Kinského, ktorého potomkovia sú dnešnými majiteľmi Kosti.

 

 

 

Hrad Kost
Mladějov v Čechách
507 45 Libošovice
Tel.: +420 737 215 960
E-mail:
kost@kinsky-dal-borgo.cz
Web: www.kinskycastles.com

 

Zdroj/autor: kudyznudy, CzechTourism, kinskycastles, drom

VIDEO Hrad Kosť



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa