Prevetrajte si mozog pri troche adrenalínu - Choďte a skúste si to sami

2014-08-19 09:00:00 |   |    | 

Vstúpite do tmavej izby a za vami buchnú dvere a zacvakne zámok. Ste uväznení v miestnosti a neviete, ako z nej uniknúť. Nič nevidíte. Zmocní sa vás hrôza a vy zistíte, že na to, aby ste utiekli budete potrebovať viac ako len šťastie. Musíte zapnúť hlavu.



 

Dromedár si preveril hlavu

 

Aby sme vás už dlhšie netrápili s tým, o čo sa vlastne jedná, ide o interaktívnu únikovú hru spoločnosti Izba číslo 13., v ktorej sa preveria vaše ozajstné schopnosti. S Dromedárom (keď majú prístup aj psi prečo nie ťavy) sme si ju vyskúšali, aby sme zistili či náš „jednohrbáč“ má dosť dôvtipu, aby získal dôležitú relikviu a stihol v časovom limite ešte aj utiecť.

 

Čo sú to únikové hry?

 

Vo svete sa pomaly zmáha nový koncept hier. Doteraz ak sme si chceli preveriť našu hlavu, vytiahli sme sudoku a lúskali sme čísla. Mladšie ročníky si sadli za počítač a skúšali to v nereálnom svete. S panáčikmi chodili po miestnostiach a narýchlo sa snažili uniknúť od nebezpečenstva. No to ľuďom nestačilo, a preto napríklad v Ázii, ale aj u našich susedov v Rakúsku a Maďarsku, sa takýmto hrám podarilo preraziť aj do skutočného sveta. A čo u nás? Máme šťastie, pretože ani Slovensko tento trend neobišiel. So živým unikaním k nám prišla Izba číslo 13.

 

No tak o čo tu ide?

 

Prídete do príjemného prostredia firmy a tam vás oboznámia s pravidlami a základnými informáciami o hre. V bratislavskej pobočke Izby číslo 13. máte na výber z dvoch herných prostredí (Izba číslo 13. – izba masového vraha, a Tajomstvo kryštálovej lebky – vojenský bunker) a taktiež z dvoch nastavení náročnosti. Pre začiatočníkov však odporúčame najľahší variant, pri ktorom ak zistia, kde sa svetlo nachádza, budú môcť lúštiť záhady aspoň pri slabom osvetlení. Inak sa dá vybrať si aj hru len pri svetle malých bateriek. Na to si však Dromedár netrúfol.

 

 

Ako Dromedár lúštil

 

Majiteľ firmy, pán Jackuliak, nás pekne uvítal a rovno za nami zavrel zámok. Ak sme aj na začiatku nepociťovali úzkosťstres, veď však sme vedeli, že ide len o hru, postupom času sa z obyčajného hľadania stálo (občas aj zmätočné) objavovanie súvislostí a odkrývanie príbehu. V každej z miestností sa totiž odohráva príbeh, do ktorého ste zasadení a je vo vašom záujme prísť až na jeho koniec. My sme sa dostali do vojenského bunkru z druhej svetovej vojny, v ktorom pracoval nebezpečný vojenský vedec. Nájsť kryštálovú lebku a ešte aj utiecť z miestnosti sa nám podarilo za 74 minút. Chýbalo nám len 55 sekúnd do konca, keď sme konečne objavili posledný kľúč a unikli večnému uväzneniu. Úľava po opustení miestnosti bola zrejmá, však sme sa dostali cez množstvo hlavolamov a tajných kódov. A aj zlý pocit, hoci len umelo navodený, že by sme mali zostať v takom priestore, sa po otvorení dverí zmenil na eufóriuvíťazstva a vedomia, že nás len tak niečo nedostane.

 

Kto sa tu zabaví, alebo Pozor na prvé rande

 

V tejto hre pre úplne všetkých ide hlavne o bystrý umspoluprácu. Najmenej 2 a najviac 5 hráči musia naraz lúštiť a hľadať. Ich koordinácia je nevyhnutná, lebo zbytočné strácanie času, alebo márne nariekanie v hre nepomáha. Ak sa chcete ozaj zabaviť, ale aj preveriť, odporúčame vám, aby ste hru hrali dvaja a pri výbere spoluhráča boli obozretní. Predsa len treba sa naňho vedieť spoľahnúť a nebáť sa, že pri vašom alebo aj jeho zlyhaní sa duševne „zloží“. Počas rozhovoru s majiteľom nám povedal, že sem najčastejšie prichádzajú veľké skupiny na teambuilding, ale aj skupiny na rozlúčkach so slobodou, páriky a rodiny s deťmi.

Dozvedeli sme sa aj niektoré veselé príbehy, keďže v miestnostiach sú nainštalované kamery, aby obsluha mohla v prípade nutnosti pomôcť, alebo zasiahnuť. A povieme vám, tí tu už videli všeličo, od rozchodu na prvej schôdzke (mladý muž zrejme nezvládol situáciu a silou mocou sa snažil byť vedúcim), cez klasické manažérske kúsky (povzbudzovanie tímu pomocou nabádania a utužovania kolegiality) až po situácie, keď kamaráti počas rozlúčky so slobodou nechali do izby zavrieť, povedzme že mierne alkoholom posilneného, ženícha. Áno, v izbách sa toho deje veľa.

 

Autentickosť nadovšetko

 

Keď už rozprávame o izbách, po ich zhliadnutí nám nedá neopísať ich. V bratislavskej pobočke sú dve - izba masového vraha a vojenský bunker. Obe sú veľmi autentické, ale od seba navzájom odlišné. V príbehu o kryštálovej lebke sme uväznení vo vojenskom bunkri. Je plný vojenského oblečenia a dobových predmetov, v ktorých hľadáte súvislosti a kľúče. U masového vraha ste skôr ako u babky na návšteve, len je všetko uzamknuté a podozrivo sterilné. Rozdiel medzi miestnosťami je aj v prístupe ku hre. U vraha sú dôležité hlavolamy a v bunkri zase využijete viac silu a ruky. Ak by ste sa báli, že sa náhodou stratíte a nebudete vedieť pokračovať nebojte sa, pretože všetko spolu súvisí a pekne na seba nadväzuje.

Do miestností sa ľudia radi vracajú, a preto je nevyhnutné aby sa postupne menili. To sa pravidelne deje aj v Izbe č. 13, ktorá nezaostáva za konkurenciou a pravidelne sa rozvíja. Izba masového vraha je už po druhej „aktuálizácii.“ Dokonca je v týchto dňoch možné vypátrať aj vraha, ak by vám samotný útek nestačil. Aj sami návštevníci napomáhajú v úpravách. Ľudská predstavivosť a kreativita nemajú hraníc, čo sa odráža aj na rôznych hráčoch a ich snahe utiecť. Svojimi stále novými nápadmi na únik majiteľov inšpirujú a pomáhajú im hru sťažovať a teda aj vylepšovať.

 

Kto vyhráva?

 

Zaujímalo nás aj to, či sa dá povedať, ako sa kto pri hre správa, a kto je lepší. Takéto vypäté situácie musia ukázať, kto je na tom lepšie. No a potvrdilo sa nám to, čo každý očakával. Muži odhalili svoju povahu pánov situácieženy zase samostatnosť a rýchle uvažovanie. Len to, či je náš Dromedár muž a či žena sa zatiaľ zistiť nepodarilo. Aby sme vám predsa len dali nejaké tie čísla a fakty, dozvedeli sme sa, že nástrahy v izbách prejde približne 50% skupín. Niektorí sa zaseknú pri hlavolamoch a iným zase vyprší čas.

 

O Izbe č. 13.

 

Ak vás predstava takejto hry láka a zaujíma vás kto na to prišiel, vedzte, že všetko vymyslel majiteľ pán Jackuliak. Samozrejme sa inšpiroval so svete a vyskúšal viaceré miestnosti, aby prišiel hre na korienok a priniesol domov to najlepšie. Teraz sa venuje vylepšovaniu a tvorbe nových miestností. Pre nebratislavčanov máme tiež pozitívnu správu, totiž izby sa nenachádzajú len v hlavnom meste, ale aj v TrenčíneKošiciach. Tie sú samozrejme úplne odlišné a aj v iných priestoroch. V Trenčíne sa napríklad dostanete do desivého krvavého laboratória.

 

Narodeniny

 

Izba číslo 13. tento víkend oslávila svoje prvé narodeniny a pre svojich priaznivcov pri tejto udalosti pripravila zaujímavé prekvapenie. Veríme, že to bude niečo špeciálne, čo poteší ako dlhodobých návštevníkov tak aj nováčikov, ktorí si preveria, či im všetky „kolieska“ stále pracujú správne.  Na záver by sme len dodali, že sme sa s Dromedárom veľmi dobre zabavili a už sa tešíme na ďalšie previerky našich hláv.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa