Na Jadrane ako v Škandinávii – Obrovský záliv skrýva bohatú históriu

2014-08-17 10:00:00 |   |    | 

Prostredie, ktoré by sa viac hodilo na sever nájdete v tejto prímorskej oblasti. Jedná sa o najväčší záliv Jadranu a patrí Čiernej hore. Obzrite si prekrásnu prírodu a historické budovy, ktoré tu zanechali už starí Rimania.



 

Boka Kotorská

 

Záliv ležiaci na černohorskom pobreží má od pobrežia až po prístav Kotor dĺžku 28 kilometrov. Niektorí Boku, ako sa mu bežne hovorí, nazývajú aj najjužnejším fjordom, čo však nie je správne. Fjordy vznikali činnosťou ľadovcov, ale Boku do vysokých hôr vyhĺbila rieka, ktorej pozostatky sa na dne zálivu ešte stále nachádzajú. Názov pravdepodobne pochádza z talianskeho slova pre ústa „bocca.

Záliv obkolesujú vysoké kopce pohorí Orjen a Lovcen, ktoré sa do značnej miery aj podpisujú na miestnej klíme. Oblasť je známa vysokým podielom zrážok. Tie prichádzajú hlavne na jar a jeseň od mora a na vysokých zrázoch pohorí sa držia, čím spôsobujú, že v Boke Kotorskej výdatne prší. Množstvo zrážok sa odráža aj na stave vegetácie, ktorá je prekrásne zelená a bujná.

Boka pozostáva z viacerých úsekov a zátok. Primárne je rozdelená do dvoch menších zálivov, ktoré pozostávajú z jednotlivých zátok. V prvom úseku leží Toplianska, Hercegnovská a Tivatská zátoka a v druhom Morinjská, Risanská a Kotorská zátoka. Medzi nimi sa nachádza najužší bod Boky – Verige, ktorý má len 350 metrov. Jeho názov pochádza zo slova „reťaze,“ keďže tie boli používané na obranu pred loďami. Ak sa blížili nepriateľské lode, medzi oboma stranami úžiny natiahli reťaze a tak zabránili ich postupu do vnútornej časti zálivu.

Dostať sa sem nie je také jednoduché, keďže sa záliv nachádza trochu ďaleko na cestu autom. Ak sa pre ňu predsa len rozhodnete, využijete Jadranskú magistrálu a ak nebudete chcieť obchádzať celý záliv po obvode (má až 107 km pobrežia) pôjdete trajektom cez Verige. V najbližšej dobe sa očakáva aj dostavba moderného mosta, ktorý by patril k magistrále a skrátil by celú trasu.

 

Kam sa pozrieť?

 

Keďže je Boka Kotorská obývaná už dlhé stáročia aj mestečká sú plné starobylých kostolov a budov. Z histórie sa ešte dozvedáme, že tento záliv slúžil viacerým mocnostiam. Využívali ho aj námorníci patriaci pod správu Rakúsko – Uhorska. Mali tu svoju základňu pre južné oblasti Iónskeho mora a Jadranu.

Medzi najznámejšie a najvýznamnejšie mestá patria Kotor, Risan, Tivat, Perast, Prčanj a Herceg Novi. Všetky žijú z turizmu, ktorý sa tu však zatiaľ len rozvíja. Kvalita služieb je preto veľmi odlišná od veľkých a známych rezortov. Aj samotné hotely a rezorty tu sa líšia. Pri výbere si preto treba dať pozor na odporúčania a vopred si získať informácie aj mimo cestovnej kancelárie.

 

Kotor

 

Na samučičkom konci Kotorského zálivu leží mestečko, ktoré patrí aj do zoznamu chránených pamiatok UNESCO. Mesto je plné dávnych príbehov a zdatných námorníkov. Veď odpradávna tu bol prístav plný lodí plaviacich sa zátokou aj otvoreným morom. Ďalší majstri, čo Kotor obývali, boli murári a maliari náboženských diel. Keďže sa tu nachádza množstvo kostolov a chrámov, mali práce nadostač. Ako jadranské „predmestie“ Benátok tu bolo vystavaných ohromné množstvo prekrásnych budov, ale tiež ochranných hradieb. Nebyť masívneho zemetrasenia v roku 1979, dnes by sme ho vnímali ako chorvátsky Dubrovník.

Vďaka výbornej pozícii a veľkému vplyvu na Balkáne sa o Kotor ustavične bili rôzne mocnosti. Raz patril pod Benátky, potom Byzancii, inokedy Rakúsku – Uhorsku a viackrát sa v priebehu dejín úplne oslobodil.

Takže čo si pozrieť? Mestečko má unikátne mestské opevnenie, ktoré sa tiahne mestom v dĺžke 4,5km. Taktiež sa tu nachádzajú romantické kľukaté uličky a malé nepravidelné námestia. Navštívte prekrásne sakrálne stavby, ktorými je oblasť preslávená – Katedrálu sv. Tripuna (najstaršiu v meste), kostol Matky Božej od zdravia alebo kostol sv. Kláry, ktorý má výnimočný mramorový oltár.

 

Risan

 

Najdlhšie obývané mesto Boky Kotorskej najviac prekvitalo v prvom storočí nášho letopočtu. Vo veľkých vilách a obydliach tu sídlilo až 10 tisíc obyvateľov. Rokmi však bolo mesto zničené a pozabudlo sa naň. Prechádzalo z jedných rúk do druhých (Benátčania, Turci...) a v dnešnej dobe tu žije približne 2000 ľudí.

 

Herceg Novi

 

Pod horou Orjen hneď pri vstupe do zálivu leží mestečko Herceg Novi. Po taliansky sa mesto nazýva Castelnuovo, čo v preklade znamená nový hrad. Napriek tomu, že patrí medzi najmladšie mestá, čo-to si už zažil. Viaceré obsadenia rozličnými etnikami z mesta vykúzlili unikátnu zmes kultúr a architektúry. Mestečko je známe aj množstvom kúpeľov, v ktorých sa používa liečivé bahno a voda. Okrem toho tu návštevníci pozerajú aj hrad, hodinovú vežu a kostoly. Ak sa chcete kúpať môžete sa nechať zaviezť na niektorú z piesočných pláží v zálive.

 

Odporúčania na letnú dovolenku

 

Ako sme už spomínali, pri výbere Boky si musíte vopred zistiť, v ktorých hoteloch sa dobre býva, keďže mnohé ešte nie sú opravené a prispôsobené vyšším štandardom dnešnej doby. Ak sa chcete kúpať a práve vám nevyhovuje miestna pláž, vždy sa môžete autobusom zaviezť na tú najbližšiu, prípadne najkrajšiu. Cesty nie sú drahé a nádherná príroda s unikátnymi výhľadmi za to stoja.

Zdroj/autor: balkansgeotourism.travel, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa