Gazdovské kone – Sila a krása spojené v prekrásnej slovenskej tradícii

2015-03-10 08:00:00 |   |    | 

Na Slovensku radi nadväzujeme na ľudové a kultúrne tradície. Sú naším národným bohatstvom z ktorého dodnes čerpáme. V duchu týchto tradícií sa každoročne na mnohých miestach našej krajiny konajú tradičné gazdovské, alebo furmanské preteky. Súťažia v nich nádherné ťažné kone, presne také, aké sa v minulosti používali na prácu na poli. Dnes tieto ušľachtilé zvieratá pracujú väčšinou v lesnom hospodárstve spolu so svojimi majiteľmi.



 

Skúška spolupráce

 

Tieto preteky sa tešia veľkému záujmu širokej verejnosti. Viaceré z nich sa uskutočnili začiatkom tohto kalendárneho roka. Vyberáme napríklad Furmanskú súťaž v Hriňovej, Vitanovej, Bytči, ale aj Preteky gazdovských koní v Terchovej. Furmanské preteky majú svoje presné pravidlá. Chladnokrvné kone pretekajú v prvej súťaži v troch disciplínach: vozatajský parkúr, práca s drevom a ťažký ťah. Druhá súťaž je vyhodnocovaná pre dvojzáprahy. Záprah môže byť znova tvorený chladnokrvnými koňmi. Všetky sú zamerané na obratnosť nielen koníka, ale aj jeho furmana, silu, koordináciu. O tom, že sa nejedná o ľahké preteky svedčí aj skutočnosť, že týchto súťaží sa zúčastňujú len ľudia, ktorí pracujú s týmito „krásavcami" počas celého roka. Ak si myslíte, že tieto preteky sú len nejakou „zábavkou," opak je pravdou. Kalendár pretekov je pod patronátom Zväzu chovateľov koní na Slovensku a má svoje presné pravidlá.

 

Tradície našich obcí

 

Samotné preteky sa usporadúvajú vždy na mieste, ktoré je svojim spôsobom spojené s tradíciou chovania koní. Hriňová sa nachádza na strednom Slovensku a v minulosti i dnes patrí medzi obce, kde sa ťaží dostatok dreva, podobne ako vo Vitanovej. Tá leží v typickom horskom prostredí našej krajiny, na Orave. Bytča, mestečko ležiace na Považí, má svoju históriu taktiež spätú s drevárskym priemyslom. Rázovitá obec Terchová, je známa nielen svojim folklórom, ale aj chovom koní. Veď k zápisu Terchovskej muziky do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO chcú pridať ďalší, a to zápis konského vozového sprievodu. Ten je už tradične každoročnou súčasťou Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni. Smutné však je, že počet gazdov chovajúcich kone v tejto obci každoročne ubúda.

 

Prehľad súťaží

 

Ak vás tieto súťaže zaujali a chceli by ste sa ich zúčastniť, tak najbližšie sa podľa kalendára ZCHKS konajú 25. apríla v Novej Bystrici, 16. mája v Morovne, 18. júna v Prašiciach - Duchonke, 20. júna v Chocholnej - Velčice, 27. júna v Podolí, 1. augusta v Golianove, 5. septembra v Timoradzi, 19. septembra v Tvrdomesticiach a 3. októbra v Lapaši Novom dvore. „Odborný cveng" programu podujatí dodá Výstava kôň - ťažký ťah v Trenčíne (15. augusta) a výstava v Agrokomplexe - ťažký ťah (23. augusta). Zlatý klinec, tzv. finále furmánskych súťaží bude 10. októbra v Agrokomplexe v Nitre.

Zdroj/autor: horses.sk, Mária Janková

 

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa