Novinky na zámku Schloss Hof v letnej sezóne 2011

2011-05-27 12:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Sprístupnenie severného traktu cisára Jozefa II. v hlavnej budove, kulinárska cesta barokom, niektoré záhradné terasy a detské barokové divadlo sú novinky začínajúcej sa turistickej sezóny na rakúskom zámku Schloss Hof neďaleko Bratislavy.



Po rozsiahlom reštaurovaní otvorili na zámku ďalších šesť komnát v severnom trakte.

V dvoch z nich sú zachované originálne štukované stropy z čias princa Eugena Savojského, v ďalších textilné tkané tapety podľa pôvodných vzorov či nástenné maľby z obdobia okolo roku 1775.

Cisár Jozef II. si tam zriadil letný apartmán. Pozrieť si tak môžete jeho jedáleň, herňu, spálňu či obývaciu izbu.

Je tam servis, ktorý cisár používal pri raňajkách, hrací stôl so sklápacou šachovou doskou, hodiny so zlatou šnúrou, ktoré odbíjali každú hodinu, posteľ vo výške jedného metra s plochou 2x2 metre, mramorový krb s reliéfom a iný pôvodný mobiliár.

Milovníkov výtvarného umenia okrem iných obrazov poteší portrét pôvodného majiteľa objektu princa Eugena Savojského od pezinského maliara Jána Kupeckého. Slovákov zasa pekný výhľad na Devínsku Novú Ves a hrad Devín.

Sprístupnený je aj apartmán Márie Terézie zariadený vdovsky po smrti manžela. Potvrdzuje to jej portrét v čiernom odeve a ďalší interiér. Aj ona mala vysokú posteľ s plochou štyri m².

V obývačke a ďalších miestnostiach sú viaceré obrazy jej detí, ktorých mala 16. Obrazy boli namaľované formou verejnej súťaže a v jej peci sa kúrilo z inej miestnosti, čo možno považovať za predchodcu ústredného kúrenia.

Pred apartmánom Márie Terézie je jedna z najkrajších klasicistických siení v Rakúsku. Má vynikajúcu akustiku a v súčasnosti je využívaná na koncerty a iné spoločenské podujatia. Pri nej je bohato umelecky stvárnená vysoká kaplnka.

V roku 1766 sa tam vydávala Mária Kristína, najobľúbenejšia dcéra Márie Terézie, a odtiaľ na druhý deň odišli na Bratislavský hrad. Kaplnka je najzachovalejšia pôvodná časť zámku, ktorá nebola schátraná ani zničená striedajúcimi sa vojakmi.

 

 

Kaiserliches Festschloss Hof
2294 Schlosshof 1
Tel.: +43 (0)2285 20 000
E-mail:
office@schlosshof.at

 

Zdroj/autor: tasr, schlosshof.at, drom

Foto: schlosshof.at

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa