Najzaujímavejšie kresťanské miesta sveta

2014-03-12 10:50:00 |   |    | 

Dôvodov, prečo si obuť cestovateľské topánky a vybrať sa spoznávať svet, je neúrekom. Tak napríklad niekoho môžu z pohodlia svojej obývačky vyhnať rôzne pútnické miesta a kresťanské atrakcie. V túžbe posilnenia svojej viery sa vydávajú na cestu spoznávania a prechádzajú miesta, ktoré sú pre nich tak dôležité. A popritom neraz preskúmajú aj zvyšok okolia a občas i vo vyššom veku sa práve vďaka tomuto impulzu stávajú vášnivými cestovateľmi. Keď vás inšpirovali práve takéto pohnútky, vyberte si niektorý z cieľov, kam by ste sa chceli nabudúce vybrať.



 

  • Vatikán

Štát v štáte alebo tiež centrum katolíckej cirkvi, z ktorej sa pravidelne veriacim prihovára aj samotný pápež. Mnoho z nich práve v čase slávnostného požehnania Urbi et orbi túži byť na Námestí Sv. Petra, aby sa tak dostali do bližšieho kontaktu so svätým otcom. Tam však prehliadka Vatikánu istotne nekončí. Zaujímavé sú aj Bazilika sv. Petra a Sixtínska kaplnka. Druhá menovaná nepochybne uchváti aj neveriacich turistov. Úžasné Michelangelove fresky i po storočiach očaria tak, ako keby ste ich len práve teraz objavili.

Okrem duchovného zážitku tak môžete nakŕmiť aj dušu bažiacu po kvalitnom umení. Ďalšia zastávka každého veriaceho vedie k rímskym Svätým schodom. Ide o pôvodné schody, po ktorých kráčal kedysi Ježiš a tie boli prevezené do Ríma. Teraz sú už však z ochranných dôvodov pokryté drevenou vrstvou, ktorá je miestami presklená, aby bolo vidieť aj pôvodný materiál. Týchto schodov je 28 a veriaci ich vždy vyjdú kolenačky. Popritom sa modlievajú aj ruženec alebo samostatné modlitby. Robia tak pre odpustenie hriechov a posilnenie viery.

 

  • Lurdy

Mestečko na juhu Francúzska, ktoré je nepochybne tým najvýznamnejším pútnickým miestom pre kresťanov. Svoj veľký význam nadobudlo vo februári v roku 1858, keď sa tam na Massabielskej skale zjavila Panna Mária. Odvtedy do Lúrd denne putujú tisíce pútnikov. Chorí prosia o zdravie, zdraví o odpustenie a posilnenie viery. Kvôli neustálemu nárastu návštev tam museli postupne rozšíriť aj kostolný komplex, aby tak uspokojili potreby všetkých veriacich.

Neskôr k tomu pribudol aj rôzny sprievodný program, ktorý pomáha spojiť katolíkov z celého sveta. Ľudia si odtiaľ často nosia aj svätenú vodu, ktorej prikladajú zázračné liečivé účinky. Pre mnohých ide o mimoriadne emočný a silný zážitok, ktorý im výrazne ovplyvní život. Lurdy sa navyše nachádzajú v nádhernom prostredí, kde všetci môžu nájsť svoj pokoj a priestor pre vnútornú meditáciu.

 

  • Jeruzalem

Istotne je tak trochu paradoxom a najmä smutným faktom, že na mieste, kde žil a pôsobil pred dvoma tisíckami rokov Ježiš Kristus a hlásal posolstvo lásky medzi ľuďmi, sa dnes vedú nekončiace spory a boje založené najmä na tom, že sa proti sebe postavili vyznávači dvoch náboženstiev. Napriek tomu to však neodrádza mnohých veriacich, ktorí túžia vidieť najmä miesto posledného Ježišovho odpočinku, z ktorého potom vstal z mŕtvych a vystúpil na nebesia. Chrám Božieho hrobu však nie je žiadnym pokojným miestom, pretože doň túžia vstúpiť aj veriaci iných náboženstiev, takže sa tadiaľ denne premelie veľké množstvo návštevníkov.

Okrem toho sa môžete prejsť aj známou Cestou utrpenia, po ktorej pred ukrižovaním prechádzal Ježiš Kristus. Významnými miestami sú aj Skalný Dóm, v ktorom sa nachádzajú kamenné sväté dosky a tiež Múr nárekov, do ktorého chodia taktiež denne vložiť svoje lístočky s modlitbami a prosbami ľudia z celého sveta. I keď ide o židovskú pamiatku, prichádza k nej aj mnoho kresťanov.

 

  • Medžugorie

I za ďalším pútnickým miestom, ktoré sa tentoraz nachádza v Hercegovine, stojí zjavenie Panny Márie. To sa malo udiať v roku 1981, keď sa svätá matka postupne zhovárala so šesticou vyvolených ľudí, ktorí neskôr predali svoje posolstvá priamo Vatikánu a svätému otcovi. No keďže sa to všetko stalo ešte v ére komunizmu, púte na toto miesto neboli možné až v tak veľkej miere, ako sa to deje v súčastnosti.

Veriaci po príchode na miesto vystúpia na horu, kde sa mali konať tieto stretnutia a kde je v súčastnosti postavená socha Panny Márie. Robia tam malé improvizované bohoslužby alebo sa len v tichosti modlia a ľutujú svoje hriechy. Dole v mestečku sa potom nachádza aj kostol apoštola Jakuba, kde sa často podvečer vracajú ľudia na spoločné omše.

 

Zdroj/autor: David, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa