Vežové hodiny vo Vranove

2010-10-23 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Hodinárski majstri z Liptovského Hrádku tento týždeň nainštalovali do vnútorných priestorov baziliky minor vo Vranove nad Topľou mechanizmus vežových hodín, ktorý prešiel v uplynulých mesiacoch kompletnou rekonštrukciou.



Veža rímskokatolíckeho chrámu narodenia Panny Márie zo 16. storočia získala v týchto dňoch zároveň nový šat v podobe opravenej fasády a novej strechy z medeného plechu.

Stroj demontovali z veže kostola v priebehu apríla tohto roka, generálna oprava v trvaní približne 150 pracovných hodín pozostávala z jeho úplnej demontáže, odstránenia nánosov starých mazadiel, premerania, prekontrolovania a premaľovania antikoróznym náterom.

Práce sa zamerali aj na obnovu hlavného stúpacieho kolesa a vyrovnávania naťahovej hriadele. Vo štvrtok popoludní sa jednotlivé diely mechanizmu hodín vážiace viac ako 120 kilogramov zmontovali v útrobách veže a o jeho ďalšiu údržbu a sprevádzkovanie bude zodpovedať miestny hodinár Milan Ivanov.

Po namontovaní stroja ho bude ešte doladzovať do úplnej presnosti, aby začal fungovať ešte pred Sviatkom všetkých svätých. Ďalšia údržba tohto dvadsaťročného mechanizmu spočíva napríklad v pravidelnej kontrole ložísk, maziva, popudových plôch, aby fungoval minimálne ďalších 40 rokov.

Chrámovú vežu zdobí už niekoľko dní aj nová fasáda a obnovená strecha. Stavebné práce sa od júla tohto roka zamerali aj na výstavbu odvodňovacích kanálov, aplikáciu sanačnej omietky, opravu strešného krovu a najvyššie položených drevených podlaží baziliky minor.

 

Bazilika Narodenia Panny Márie je najcennejšou historickou pamiatkou v meste. Bola postavená v roku 1580. Neskôr bol kostol povýšený do stavu Baziliky Minor. Z hľadiska architektonického vývoja predstavuje typ neskorogotickej monumentálnej sakrálnej stavby. Dnešná jednotná baroková výzdoba interiéru pochádza z prvej polovice 18. storočia. Časť interiéru zdobia fresky významného českého barokového maliara J. L. Krackera.

 

 

Bazilika Narodenia Panny Márie Vranov nad Topľou
Námestie slobody 1496
093 01 Vranov nad Topľou
Tel./fax: 00421 57 44218 07
E-mail:
rkfuvvsever@stonline.sk

 

Zdroj/autor: tasr, vranov, bazilikavranov, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa