Železná diera: Najnebezpečnejší kaňon sveta je krásny, ale zabíja

2015-06-12 08:00:00 |   |    | 

Strmé steny porastené bujnou zelenou vegetáciou a stovky metrov vysoké vodopády, vytvárajúce na dne kaňonu miesto, ktoré dostalo prezývku práčka. Všetko je šmykľavé, mokré, nebezpečné, ale neskutočne krásne. Kaňon Trou de Fer na ostrove Réunion vyzerá ako časť planéty Pandora z filmu Avatar –a je i podobne nedostupný. Na jeho dno sa pozrelo zatiaľ len pár adrenalínových nadšencov.



 

Na vrchol hory Mt. Everest sa postavil prvý človek v roku 1953. Na dno kaňonu Trou de Fer sa prvá skupinka pozrela až v septembri roku 1989. Trojica Pascale Lapoule, Laurent Broisin a Pascal Covas zostúpila na dno najnebezpečnejšieho kaňonu sveta a potom sa už len modlila za dobré počasie.

Výstup rovnakou cestou naspäť bol nemožný. Cesta von z nádherného, ale zároveň desivého miesta viedla jedine cez Koridor, úzku štrbinu, cez ktorú voda z hlavného veľkého krátera odteká, aby sa o tri a pol kilometra ďalej vliala do rieky Riviere de Mat. Prudší dážď „hore“ o takmer kilometer vyššie znamená, že sa do kaňonu naženie voda, ktorá zmetie všetko, čo jej stojí v ceste.

 

Železná diera je jedno z najdaždivejších miest

 

Kaňon Trou de Fer, ktorému sa inak hovorí Železná diera, vznikol v dôsledku sopečnej činnosti, pri ktorej sa časť zeme prepadla o stovky metrov nižšie – a dnešný tvar získal vďaka tomu, že leží na jednom z najdaždivejších miest planéty. Do ohromného kruhovitého krátera padajú vody rieky Caverne a z jeho dna odtekajú užším dlhým kaňonom o niekoľko kilometrov ďalej. Pohľad na zelenkastý kaňon Trou de Fer by vám vzal nielen dych, ale na dlhú dobu i reč.

Voda rieky Caverne do kaňonu padá vo výške zhruba 1400 metrov nad morom – z niekoľkých miest – a postupne zdolá niekoľko schodov so stometrovými výškami. Hlavných vodopádov, ktoré sa rútia po zelených stenách do rovnako zelenej hlbiny, je šesť. A často platí, že najvodnatejšie sú až na druhom, alebo až na treťom stupni.

 

Keď sa voda valí o kilometer nižšie

 

Dole – o zhruba 700 metrov nižšie (oficiálne celková výška vodopádov Brasde Caverne je 725 metrov) – sa masy vody zo všetkých smerov zrážajú v mieste nazývanom „práčka“. To je na záberoch z výšky jasne viditeľné – ide o miesto, nad ktorým sa drží vodná triešť – a voda sa potom ďalej ženie úzkym údolným „Koridorom“ až k ústiu do rieky Mat. Mimochodom, tá leží v nadmorskej výške 240 metrov – voda tak na zhruba troch kilometroch „spadne“ o 1200 výškových metrov nižšie.

Pre dobrodruhov a vyznávačov takzvaného canyoningu je kaňon Trou de Fer jedným z najväčších lákadiel planéty. Nájsť odvahu a spustiť sa doň našlo len pár desiatok odvážlivcov – a doposiaľ viac než desiatka ich za svoju odvahu zaplatila životom.

 

Česi a Slováci na dne

 

V roku 2010 kaňon zdolala i päťčlenná skupinka tvorená Čechmi a Slovákmi a bola vôbec prvou expedíciou, ktorá to zvládla v roku 2010. O prípravách na náročný zostup a nemenej náročnú cestu cez kaňon vznikol i film – má necelú hodinku, jeho názov je Trou de Fer a rozhodne sa vyplatí pozrieť  si ho a so zatajeným dychom sledovať krásu kaňonu i ľudské úsilie pri jeho zdolávaní.

 V kaňone totiž môže byť osudnou i malá chyba. V prípade zranenia sa k vám totiž pomoc nemá ako dostať. I v tomto adrenalíne je čaro – minimálne pre dobrodruhov.

Bežní turisti si kaňon môžu prezrieť z vyhliadkových miest, ktoré sú spojené niekoľkými náučnými cestami. Vidieť sa dá len jeho horná časť, na dno z vyhliadok nedovidíte. Každú chvíľu však nad kaňonom preletí helikoptéra s pasažiermi, ktorí omámene hľadia do hlbiny pod sebou. Práve vyhliadkové lety nad kaňonom sú nesmierne populárne a hoci nepatria k najlacnejším, rozhodne sa do nich vyplatí investovať.

Veď kedy inokedy budete mať príležitosť nahliadnuť do priepasti, v ktorej má svoj domov boh dažďa…?

 

 

Tri ďalšie slávne kaňony

 

Na svete sú desiatky kaňonov, niektoré takmer neznáme, iné povestné. Poďme sa pozrieť na tri ďalšie, ktoré patria k tým populárnejším.

Blyde River Canyon

Tento juhoafrický kaňon je tretí najväčší na planéte a zároveň je považovaný za vôbec najväčší zelený kaňon sveta. Na rozdiel od slávnejšieho Grand Canyonu sú jeho steny porastené hustou vegetáciou a obývané desiatkami živočíchov. Kaňon okolo rieky Blyde miestami padá až do hĺbky 760 metrov a len kúsok je to od neho k slávnej vyhliadke Božie okno.

Grand Canyon

Najslávnejší kaňon planéty vytvorila rieka Colorado a hoci nie je najväčším, je rozhodne najznámejším kaňonom planéty. Dlhý je 446 kilometrov, miestami je široký až 29 kilometrov a jeho priemerná hĺbka je 800 metrov. Grand Canyon patrí medzi sedem prírodných divov sveta a v roku 1956 sa nad ním zrazili dve lietadlá – výsledkom bolo 128 obetí.

Bryce Canyon

Vraj najčarovnejší kaňon planéty – Bryce Canyon – v skutočnosti nie je kaňonom, ale skôr sústavou skalných útvarov a prírodných amfiteátrov. Leží neďaleko národných parkov Zion a Grand Canyon a sám je jedným z najmladších, ale zároveň najpopulárnejších národných parkov v USA. Červené, oranžové a biele skaly ležia v nadmorskej výške 2400 až 2700 metrov.

 

 

Inzertné oznámenie:
  • Resort The Palm&Spa, Réunion : Luxusný štvorhviezdičkový hotel je vybudovaný nad nádhernou korálovou plážou Grand Anse. Hosťom sú k dispozícii dva bazény, vrátane vyhrievaného. Súčasťou hotela je i kúpeľné centrum a dve reštaurácie – jedna s výhľadom na oceán. Užite si pohodu na Réunione!
  • Filmové údolie na Havaji! : More, palmy, papagáje, sem tam nad tým všetkým dúha, to je romantika, ktorá nemohla filmárom uniknúť. Do údolia Ka’a’awa na havajskom ostrove Oahu sa štáby z Hollywoodu sťahujú pomerne často. A s nimi i turisti, ktorí hľadajú miesta natočenia ich obľúbených scén. Prečítajte si o ňom na cestovateľskom portáli Cestovinky.cz.
  • Hotel Swallibo, Réunion : Užite si luxus a pohodlie na Réunione! Príjemný rodinný hotel leží v tropickej záhrade zhruba 300 metrov od krásnej piesočnej pláže. Hosťom je k dispozícii bazén a pri ňom samozrejme ležadlá so slnečníkmi. Relaxovať môžete vo vírivke, alebo pri bare. Na lodi môžete vyraziť na otvorené more, alebo na miesta vhodné pre šnorchlovanie.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa