OKO morskej obludy alebo Najväčšia morská diera sveta

2014-08-27 13:00:02 |   |    | 

V šírom jasnomodrom mori leží okrúhla zrenička. No táto na vás nemrkne. Ide totiž o prírodný úkaz, ktorý do týchto oblastí láka turistov z celého sveta. Morský závrt pri Belize patrí k tým najkrajším a najväčším na svete, a práve preto sa naň pozrieme zbližša.



 

Morský závrt

 

Slovo závrt je bežnému človeku asi málo blízke, a keď ho spojíme ešte s prívlastkom morský, väčšina už môže byť ozaj stratená. Aby sme veci uviedli na správnu mieru, hovoríme o obrovskej diere v mori, ktorá svojou tmavou farbou pripomína viac zreničku, nech niečo iné.

No späť k téme, čo to vlastne ten závrt je. Ide o bývalú krasovú jaskyňu, ktorá ešte počas poslednej doby ľadovej bola nad hladinou mora. No po rozpustení ľadov sa hladina zdvihla a jaskyňu zaplavila. Jej strop sa postupne prepadal, až sa na povrchu vytvorila diera. Dôkazy, že ide o skutočnú jaskyňu našli vedci už dávno. Pri preskúmavaní modrej diery objavili rôzne pozostatky stalagmitovstalaktitov.

Aj iné podobne vyzerajúce diery sveta sa nazývajú „modré diery.“ Či sa už jedná o tie v mori, alebo na pevnine, prepadnuté jaskyne zaliate vodou vytvárajú práve tento dojem. Ich hĺbka im totiž dodáva skutočne dramatický tmavý odtieň vody.

 

The Great Blue Hole

 

Okrúhla diera ležiaca približne 100 km od hlavného mesta Belize sa nazýva The Great Blue Hole, v preklade Veľká modrá diera, a patrí ku Belizijskej koralovej bariére. V rámci nej nájdeme celý koralový systém Lighthouse. A práve tu Veľká modrá diera leží, priamo uprostred plytkého mora plného života.

Medzi klasickými koralovými útesmi „žiari.“ Jej sýtomodrá farba ťahá oči priamo do stredu. Priemer veľkej modrej diery je približne 300 metrov a siaha až do hĺbky 124 metrov. Tieto rozmery z nej robia jeden z najväčších závrtov sveta. Ešte aj v hĺbke 40 metrov si stále uchováva teplotu vody približne 24 stupňov.

Svojho súrodenca má Veľká modrá diera aj priamo v Belize. Je ním závrt, Modrá diera, ktorý sa nachádza na pevnine, uprostred džungle, blízko hlavného mesta Belmopan. Modrá diera vznikla prepadnutím podzemného riečneho kanálu. Je obľúbením miestom pre kúpanie sa, hoci voda tu veľmi teplá nie je. Od cesty a hotela je vzdialená len pár metrov, takže sa sem chodia schladiť domáci aj turisti.  

 

Pod vodou

 

Veľká modrá diera je obľúbeným miestom potápačov. Celodenný výlet, počas ktorého sa do diery potápajú, však nie je potápačov amatérov. Hĺbka 124 metrov si už vyžaduje skúsených odborníkov. Tí majú možnosť po zostupe do diery sledovať úchvatné geologické útvary, ale aj rozmanitú flóru a faunu.

Koralové ostrovy sú plné rôznych druhov. Najzaujímavejšie sú žraloky, ktorých je tu hneď niekoľko druhov. Žralok fúzkatý, čiernocípy, perzeov sú bežné druhy, ale z času načas sa tu zdržiavajú aj žraloky kladivohlavébelavé.

Hlbšie, kde už ani svetlo toľko nepreniká, je rastlín a zvierať pomenej až úplne zmiznú. Je to spôsobené tým, že je tu nedostatok svetla a v jaskyni nemá voda možnosť toľko prúdiť. No pohľad na živé tvory vystriedajú niekedy až 15 metrové stalaktity.

 

VIDEO záznam z potápania sa do Veľkej modrej diery vám dokáže, aké úžasné je ponoriť sa do takej hĺbky a preskúmavať dávnu minulosť Zeme.

 

Zdroj/autor: belize.com, SiSa,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.5/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa