Karasjok, hlavné mesto Sámov v Škandinávii

2012-09-24 09:25:00 |   |    | 

NÓRSKO - Mesto patrilo do roku 1866 pod Kristand. Celkom tretí okres nesúci sámsky názov. Nachádza sa tu sámsky parlament a žije tu aj sámsky prezident, Farmár Egil Olli. Je tu sámske múzeum a kostol postavený v roku 1807.



V centre mesta sa nachádza skanzen sámskej dediny. Je to centrum s mnohými budovami. V lete láka turistov na soby pasúce sa v ohrade uprostred parku. Na začiatku prehliadky centra je divadlo s 3D vstupom sámskeho šamana.

Rozpráva o ľuďoch žijúcich na tomto území v predkresťanskej ére. Rozpráva o ich zvykoch a postoju k prírode. O ich spätosti s krajinou a ich duchovnej a mystickej rovine chápania sveta. V rovnakej budove sa nachádza aj malý bufet a obchod so suvenírmi.

Prehliadka ďalej pokračuje vonkajšími chodníkmi, ktoré vedú k starým sámskym príbytkom. Ukážky spestrujú muzeálne predmety a predmety dennej potreby.

Rybárska usadlosť, zimný príbytok kočovných kmeňov, soby v ohrade, horské domy zo zeme a kamenia vyzerajú síce ako zemľanky, ale zvnútra sú vkusne zariadené a obložené drevom. Vedľa sobieho výbehu sa nachádza reštaurácia s typickými sámskymi jedlami, sobím mäsom, lososími pochúťkami a rôznymi druhmi jedál z losieho mäsa.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa