Kostry v habitoch, magická kľúčová dierka, bohémska štvrť: Rím, ako ho možno nepoznáte

2014-04-14 09:55:00 |   |    | 

TALIANSKO - Príchodom jari sa hlavné mesto Talianska opäť zapĺňa turistami. Ak sa tam chystáte stráviť veľkonočné sviatky, skúste popri štandardných turistických pamiatkach navštíviť aj nasledujúce kuriózne miesta.



Kostnica v kapucínskej krypte

Kapucínsky chrám Santa Maria della Concezione je častým objektom návštev kvôli krypte, v ktorej sú uložené kosti, lebky, ba aj celé kostry odeté do mníšskych habitov. Sčasti má tento úkaz na svedomí kardinál Antonio Marcello Barberini, ktorý v roku 1631 nariadil presun pozostatkov kapucínov z hlavného cintorína do krypty kostola po tom, ako bol chrám dokončený. Tie boli následne umiestnené po jej stenách v rôznych symbolických výjavoch smrti a pribúdali stále ďalšie. V piatich kaplnkách sú tak umiestnené kosti asi 4 tisíc mŕtvych kapucínov, pochovaných v rokoch 1528 až 1870. Poslaním krypty je poukázať na márnosť ľudskej existencie aj vrytým memento mori v jednej z kaplniek: "To, čo ste teraz vy, boli sme aj my. To, čo sme teraz my, budete aj vy".

 

Kúzlo kľúčovej dierky

Na Aventine, čo je jeden zo siedmich pahorkov, na korých sa podľa histórie postavil Rím, je nádherný pohľad na monumenty hlavného talianskeho mesta. Okrem iného sa tu nachádza budova patriaca Rádu maltézskych rytierov a v nej zelená brána s kľúčovou dierkou, cez ktorú je možné s matematickou presnosťou vidieť kupolu Baziliky sv. Petra, ktorá sa majestátne týči na konci stromovej aleje.

 

Prvý kruhový kostol

Kostol San Stefano Rotondo je prvý chrám v Ríme s kruhovým pôdorysom, postavený asi v rokoch 468-473. Nádherný kruhový priestor so štyrmi do tvaru kríža vyčnievajúcimi kaplnkami je zavŕšený kupolou s oknami a vyzdobený je mozaikami a farebným mramorom. Celý chrám má veľmi originálnu atmosféru a nikto neostane ľahostajný voči 34 freskám na stenách zhotovených v roku 1600.

 

Protestantský cintorín

Štyri tisícky hrobov pokrýva tento cintorín s názvom protestantský, hoci v minulosti slúžil ako miesto posledného odpočinku aj pre nekatolíkov z iných náboženstiev.

Vatikánsky zákon neumožňoval ich pochovávanie vo vnútri mesta a tak boli uložení za jeho múrmi alebo v okolitých oblastiach. Jeho najvýznamnejšie hrobky patria dvom veľkým predstaviteľom anglickej romantickej poézie, Percy Shelleymu (1792-1822) a Johnovi Keatsovi (1795-1821), ktorí obaja zomreli v Taliansku. Okrem nich je tu pochovaných mnoho ďalších ľudí zo sveta umenia, kultúry a politiky.

 

Rímsky blší trh

V nedeľné ráno si nenechajte ujsť prechádzku po tržnici Mercado de Porta Portese, v ktorej sa dá nájsť všetko. Nachádza sa neďaleko pyramídy Caia Cestya a je považovaná za jeden z najväčších trhov na svete s viac ako štyrmi tisíckami pracovných miest. Ďalšie obľúbené trhy v Ríme sú na Campo dei Fiori a Testaccio (potraviny), Borguetto Flaminio a Piazza Verdi (starožitnosti), Piazza dell'Emporio (topánky) a na Via Margutta (umelecké diela).

 

Štvrť bohémov

San Lorenzo, obľúbené miesto Piera Paola Pasoliniho, je mestská štvrť známa aj ako  Pigneto. Teraz je plná bohémov a študentov a milovníci nakupovania si tu tiež prídu na svoje. V Ríme je jednou z najdôležitejších miest v oblasti kultúry a umenia na čele s Pastificio Cerere, čo je bývalá továreň na výrobu cestovín, v ktorej dnes vystavujú umelci. A v noci sa štvrť stáva objektom zábavychtivej mládeže vďaka vychyteným klubom a barom so živou hudbou.

 

Zdroj/autor: abc.es, Alena, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa