Dajte si najlepší hot dog na svete a pozrite si pritom polárnu žiaru. V Reykjavíku to ide

2014-12-09 08:30:00 |   |    | 

Reykjavík je najsevernejšie položené hlavné mesto na svete, nachádza sa totižto na Islande. Mnohí z vás si určite predstavia chladné mesto, bez slnečného svetla, ktoré sa za žiadnu cenu neoplatí navštíviť. Čiastočne je to pravda, aspoň čo sa týka svetla a zimy, no stojí za návštevu počas ktorejkoľvek ročnej doby, zvlášť pred koncom roka.



 

Island v zime

 

Island je známy predovšetkým svojou nespútanou, divokou a surovou prírodou, ktorej dominujú sopky, ľadovce, lúky, útesy, čierne pláže, geotermálne úkazy a islandské koníky. No počas obdobia neskorej jesenezimy sú možnosti užiť si tieto prírodné javy limitované denným svetlom, ktoré sa postupne znižuje.  Čo sa tak dá robiť v Reykjavíku, keď máte len zopár hodín svetla a takmer dvadsať hodín tmy? Odpoveď je zakorenená v lokalite a v povahe Islanďanov.

Na Islande je geotermálna energia využívaná tak, ako asi nikde inde na svete. Teplá voda je tu vďaka tejto energii zadarmo, vykurovanie je taktiež veľmi dostupné. No prináša to ďalšiu výhodu, ktorú máme čiastočne aj my na Slovensku, no nikdy sa naša záľuba kúpania sa v termálnych prameňoch nevyvinula do takej podoby ako na Islande. Obchody, diplomacia, kamarátske stretnutia, lásky, to všetko sa väčšinou deje v horúcej vode, v ktorej sa aj počas veľkej zimy môžete zrelaxovať. V Reykjavíku je niekoľko možností, kde sa môžete ísť vykúpať aj počas toho ako sneží, tuho mrzne, či jednoducho nie je denné svetlo. Najobľúbenejšia možnosť, ktorú využívajú cudzinci je Modrá lagúna, ktorá je asi 40 km od hlavné mesta. Vraj je voda liečivá a čas strávený v nej je unikátny na čo upozorňujú darčekové predmety, bilbordy a výrobky, ktoré sú takmer všade v meste. Nevýhoda okrem cestovania je aj v pomerne vysokej cene vstupného, ktorá sa pohybuje okolo štyridsať eur za vstup. Omnoho jednoduchšia voľba je jedno zo zariadení v meste, ktoré majú vstupné asi za euro. Je tam niekoľko druhov víriviek, rôzne šmykľavky a dokonca plávajúce hry na doskách v bazéne, ako napríklad šach. Voda je príjemne teplá a stále liečivá, pričom veľa cudzincov tu nenájdete, pretože pravdepodobne sú všetci v Modrej lagúne.

Ak ste vykúpaní a zrelaxovaní, tak sa môžete ísť najesť do niektorých z mnohých reštaurácií, ktoré ponúkajú špeciality, ktoré tak jednoducho inde nezoženiete. Je na výber veľa druhov rýb, ale aj mäsa napríklad z koňa, ktoré je vraj výborné, no akosi sme nemali odvahu ho skúsiť. Na mieste toho sme zvolili steakveľryby. Rarita, ktorú sme nikdy predtým neskúsili je v našej mysli stále jeden z najlepších pokrmov, aké sme jedli. Výborná chuť, jemná štruktúra, ktorá vôbec nebola rybacia, ale pripomínala skôr mäso, boli dokonalé. Môžete však skúsi aj iné veci, ako napríklad  miestnu špecialitu, mäso zo zhnitého žraloka, alebo varenú ovčiu hlavu.

Po večeri máte niekoľko možností ako využiť čas. Prvou je zažiť nočný život v hlavnom meste Islandu, kde existovať do východu slnka môže byť náročnejšie než si myslíte, hlavne v zime, keď vychádza slnko až okolo jedenástej doobeda. Island je preslávený svojou úchvatnou hudobnou scénou, ktorá je rozmanitá a v mnohom originálna. No táto scéna nie je len o Bjork, Sigur Ros, či Emilliane Torrini, ale v skutočnosti môžete prísť do ktoréhokoľvek baru v meste a máte možnosť vidieť koncert vychádzajúcej hviezdy, ako napríklad v prípade Asgeira Traustiho, či Of Monsters and Man. Najlepšie je to vidieť počas festivalu Icelandic Airwaves na začiatku novembra. Táto každoročná udalosť je prehliadkou najlepšej hudby z Islandu, počas ktorej ste vo víre umenia a energie, ktorá sa šíri ulicami z klubu do klubu. No určite si užijete ktorýkoľvek večer vonku v uliciach Reykjavíku, pretože atmosféra tu je neuveriteľná. 

Nočný život však nie je to, čo je na Islande počas tohto obdobia to najlepšie. To čo priťahuje ľudí z celého sveta na Island v túto dobu je totižto polárna žiara. Mystická a záhadná hra svetiel na oblohe sa javí ako dôkaz boha na zemi, no v skutočnosti ju vytvára slnečná aktivita. Väčšinou je ju možné vidieť pri zemských póloch, no ak je aktivita veľmi silná, tak je možné pozorovať polárnu žiaru aj napríklad na severe Poľska. Najlepšie obdobie pre pozorovanie tohto úkazu je od novembra do februára, no nie je to tak jednoduché, pretože okrem vašich opatrení, musí pri vás stáť aj šťastie, aby ste ju mohli zahliadnuť.

Ideálne podmienky sú, ak ste mimo ľudského osídlenia, kde nie sú žiadne svetlá, máte nádherne čistú oblohu bez oblakov, no na druhej strane nesmie byť mesiac v splne, alebo príliš jasný. A v neposlednom rade musí byť prítomná slnečná aktivita, ktorá rozohrá toto nevšedné divadlo. Preto je veľmi dôležité skontrolovať si predpoveď počasia a slnečnej aktivity, napríklad na stránke yr.no, ktorá je vraj v tomto najpresnejšia.

V Reykjavíku sa vám tak ponúkajú viaceré možnosti. Môžete ju vidieť z mestského parku, z pobrežného majáku, alebo z ktoréhokoľvek miesta v meste bez svetiel, no bude pravdepodobne veľmi slabo viditeľná. Ďalšou možnosťou je požičať si auto a ísť niekoľko kilometrov za mesto a pozorovať ju v celej svojej kráse. No turisticky najpopulárnejšia je voľba výletu loďou na šíri oceán, kde sú ideálne podmienky na pozorovanie polárnej žiary, no už podstatne horšie na jej fotenie. A tak máte mnoho možností, no ak ste fotograf, tak najlepšie miesto je mimo mesta s pevnou zemou pod sebou. Nám sa bohužiaľ nepodarilo vidieť polárnu žiaru, no vraj je to úžasné.

Poslednou možnosťou ako si užiť Reykjavík počas zimného obdobia je obdivovať prácu a kultúru Islandu, ktorá vznikla počas dlhých zím a ťažkého počasia. Viete si predstaviť aké to muselo byť v minulom storočí, keď nebola televízia, internet a počas niekoľkých mesiacov mali Islanďania len niekoľko hodín denného svetla? Museli sa nejako zamestnať. K tomu poslúžili všetky druhy umenia, no hlavne knihy, maľbyhudbu. Predovšetkým knihy a slávne Islandské ságy zamestnávali ľudskú myseľ. Táto záľuba čítať vyústila až do toho, že Islanďania sú národ, ktorý má vraj najviac kníh na hlavu na svete. A to dokazujú aj všadeprítomné kníhkupectvá po meste, pričom vo väčšine z nich sú kaviarne a organizujú sa čítania kníh. Samozrejme, že kraľujú ságy, no miestni autori sa nestratia ani vo svetovej konkurencii.

Mohli by sme ďalej pokračovať o galériách, ktoré sú plné skvostného umenia, malých divadlách v ktorých môžete vidieť predstavenia, alebo si zájsť do ultramodernej budovy opery, ktorá sa stala ikonickou stavbou Reykjavíku. Ak už pri nej budete tak si zájdite na najlepší hot dog na svete, ktorý zoženiete kúsok odtiaľ. Predáva ho miestna rodina už takmer 80 rokov, pričom chuť je tak výborná, že sa dá len ťažko opísať, no nikto nevie poriadne v čom spočíva úspech.  Väčšina ľudí si však myslí, že dokonalá chuť hot dogu je vďaka tomu, že sa párky varia v pive

Reykjavík je mesto, ktoré má čo ponúknuť návštevníkom dokonca aj cez zimu. Čarovná atmosféra najsevernejšieho hlavného mesta sveta vás dostane spolu s výbornou kuchyňou, vibrujúcim nočným životom, polárnou žiarou a záľubami miestnych obyvateľov, ktoré vyústili do oceňovaného umenia. Odpočiniete si v kúpeľoch a možno uvidíte parádny koncert v niektorom z mnohých klubov, no nudiť sa určite nebudete.

Autor: Genie

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Genie

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa