Najväčší bazén sveta je v Chile. Má kilometer na dĺžku a „karibskú“ vodu

2013-11-03 12:00:00 |   |    | 

Tento bazén na jedno nadýchnutie rozhodne nepreplávate! Leží na pobreží Chile, je súčasťou obrovského a veľmi luxusného turistického strediska, voda v ňom je upravovaná tak, aby mala farbu Karibského mora a na dĺžku má vyše kilometra. Väčší bazén na planéte nenájdete!



Chile ešte nedávno rozhodne nepatrilo medzi miesta, kam sa cestuje na dovolenku k moru. O to skôr, že teplota vody Tichého oceánu pri pobreží Chile len málokedy atakuje hranicu 20 stupňov. I preto prišla skupina investorov s nápadom vybudovať na pobreží v turistickom stredisku San Alfonso del Mar obrovský bazén, v ktorom bude teplota vody dosahovať príjemných 26 stupňov.

A autor projektu Fernando Fischmann sa rozhodne nedržal pri zemi. Na dva kilometre dlhej pláži Algarrobo nakoniec vznikol bazén, ktorý meria viac než kilometer, v najhlbšom mieste má hĺbku 35 metrov a v ktorom sa tak dá nielen plávať, ale i plachtiť alebo jazdiť na vodných lyžiach.

 

Šesťtisíc klasických bazénov

Čísla, ktoré popisujú jeho veľkosť, sú ohromujúce: rozloha je osem hektárov a objem 250 tisíc kubíkov vody. Pre porovnanie - do tejto obrovskej umelej lagúny by sa vošlo šesťtisíc tradičných hotelových bazénov s rozmermi 8x8 metrov.

Bazén je plnený vodou z oceánu, ktorý od neho oddeľuje len pomerne úzka pláž. Tá je však „vybavená“ špeciálnou technológiou, ktorá vodu vyčistí, zohreje a dodá jej parametre vody v Karibskom mori. Spoločne s povrchom, ktorý tvorí dno bazénu, tak nakoniec vzniká farebný odtieň, ktorý je vraj úplne rovnaký ako ten v Karibiku.

 

Mesto v meste - okolité superluxusné stredisko

Bazén je samozrejme zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov ako najväčší bazén sveta s krištáľovo priezračnou vodou. Zároveň je ale tiež (hlavnou) súčasťou extrémne luxusného turistického strediska, ktoré by človek skôr čakal v Dubaji alebo inom arabskom emiráte, ale rozhodne nie na pobreží juhoamerického Chile.

Bazén po jednej jeho strane lemujú rezidenčné budovy s luxusnými apartmánmi - pričom ku každej z nich patrí súkromná pláž s dovezeným bielym pieskom a palmami, ktoré  majú evokovať atmosféru tradičných dovolenkových rajov. K apartmánom patria veľké terasy a prevádzkovateľ garantuje z každej z nich výhľad na bazén a zároveň na nekonečný oceán.

 

Pre prípad nepriaznivého počasia sú tu kryté pláže

Báť sa vraj nemusia ani tí, ktorí príliš neveria stálosti a ideálnosti chilského počasia. Súčasťou sú i kryté pláže - podľa slov staviteľov jediné v celej Južnej a Strednej Amerike a možno i na celej planéte. Pod sklenenou kopulou pyramídy sa „v nich“ človek môže schovať, keď sa mu počasie vonku nezdá ideálne. Voda v nich je vyhrievaná, rovnako ako piesok. Človek sa tu môže usadiť vo vírivke, ľahnúť si pod vodopád alebo relaxovať na vodnom masážnom lôžku.

Navyše to vyzerá, že tento projekt nezostane osamotený. V Chile vznikajú ďalšie podobné luxusné rezidenčné a turistické projekty, mestá v mestách, ktoré po celú dobu dovolenky nemusíte opustiť. Ďalšie by vraj mali vzniknúť napríklad v Mexiku. A pokiaľ sa vám nechce cestovať tak ďaleko, vydajte sa do egyptského letoviska Sharm el-Sheikh, kde vznikla umelá lagúna pod taktovkou tej istej firmy, ktorá „má na svedomí“ najväčší bazén planéty.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Chile:

 

  • UNESCO Road po Južnej Amerike: Úplne výnimočný okruh, ktorý je pretkaný návštevou dvoch desiatok kultúrnych a historických pamiatok svetového dedičstva UNESCO a Veľkonočného ostrova.
  • Chile - Veľkonočný ostrov: Vydajte sa za jedným z najväčších tajomstiev ľudstva! Najodľahlejší kút sveta, tajomný Veľkonočný ostrov s gigantickými kolosmi, o ktorých toho ani dnes veľa nevieme.
  • Veľký okruh po Chile: To najlepšie a najzaujímavejšie z Chile! Santiago - obklopené päťtisícovkami, Torres del Paine - jeden z najkrajších národných parkov sveta, ľadovce, sopky, lagúny - vydajte sa na dva týždne do iného sveta!

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa