Zbesilé útoky žralokov. Kde sú ľudia v najväčšom nebezpečenstve?

2015-03-31 12:00:00 |   |    | 

Pokojne si plávate a zrazu ste pod vodou, krvácate a ste na pokraji života. A pritom nie ste vo filme. Ide o útok žraloka, ktorého sa obáva asi každý plavec. Nech ste už vo vode kdekoľvek, vždy sa zamyslíte, čo sa tam s vami nachádza. V mnohých prípadoch okrem ostatných plavcov absolútne nič, no čo ak tam predsa len niečo je? Toto nás učia rôzne hororové filmy, ale aká je pravda?



 

Nedávny útok

 

Keď sa hovorí o útoku žraloka, zvyčajne si všetci predstavíme film Čeľuste. Obrovských žralokov besniacich po krvi všetkých postáv. V skutočnosti sú ale útoky žralokov omnoho zriedkavejšie a hlavne menej smrteľné. Útočiace žraloky totiž vo väčšine prípadov nezabíjajú.

Najnovším nevyprovokovaným útokom žraloka je prípad spred pár dní. Zviera zaútočilo na 52 ročného nemeckého turistu, ktorý prišiel o nohu a následne v nemocnici zomrel. Stalo sa to vo vyhľadávanom turistickom centre v Egypte. Na pláži Červeného mora v letovisku  tak došlo k prvému smrteľnému napadnutiu od roku 2010, keď tu zomrela nemecká turistka.

 

Aktéri

 

Hoci na svete existujú stovky druhov žralokov, len 4 z nich sú aktérmi väčšiny zaznamenaných útokov. Ide o druhy: žralok modrý, žralok tigrovaný, žralok belavýžralok dlhoplutvý. Všetky tieto druhy sú známe tým, že sú nebojácnymi predátormi, žijúcimi na šírom mori, ale aj na pobrežiach, kde sa nachádzajú ľudia. Ich útoky sú však našťastie len zriedkakedy smrteľné, keďže žraloky si ľudí zvyčajne len pomýlia s potravou.

 

Náhoda

 

Aby sme sa zbytočne nebáli plávať v mori, šanca, že práve vás uhryzne žralok je približne 1 k 11,5 miliónom. Skôr na vás padne vedro, šmyknete sa, alebo spadnete, než že vás napadne tento morský lovec. Ak sa vám to aj stane, ešte menšia je šanca, že bude tento úraz smrteľný. Číselne sa to dá vyjadriť pomerom 1 ku 264 miliónom. Skôr zomriete na ceste, alebo sa utopíte. Svoje šance zvýšite len tým, že sa budete v mori pohybovať dlhšie, prípadne sa vydáte do vody s krvácajúcou ranou.

 

Kde najčastejšie?

 

Za minulý rok na svete zaznamenali spolu 118 útokov, pričom len 10 z nich bolo smrteľných. Najviac z nich bolo zaznamenaných v USA (64), pričom viac ako polovica (33) sa odohrala na Floride. Druhé najčastejšie miesto útokov je v Austrálii (29) a potom v Južnej Afrike (5). Smrteľné útoky boli najčastejšie v Austrálii, kde zomrelo minulý rok až 6 ľudí, naopak v USA nezomrel nik. Ak vás zaujíma, ktorá z vodných aktivít sa zdá byť tou najnebezpečnejšou, tak ide o surfovanie. Pri tomto športe minulý rok žraloky napadli až 35 surferov.  

Organizácia International Shark Attack File monitoruje napadnutia žralokov už z polovice 16. storočia. Od roku 1580 do roku 2014 zaznamenali 2899 nevyprovokovaných napadnutí, z ktorých 548 sa skončilo smrťou človeka. Iná organizácia však uvádza omnoho vyššie čísla. V ich záznamoch sa hovorí o vyše 5500 napadnutiach, z ktorých 1368 bolo smrteľných. Rozdiel vzniká pri porovnávaní záznamov a napadnutí. No aj v nich sú samozrejme len čísla z oficiálne ohlásených útokov. Nik presne nevie, koľko ľudí bolo zranených, prípadne usmrtených v krajinách, ktoré napadnutia nehlásia, prípadne sa o nich ani sami nedozvedia. Pre zaujímavosť u nás v Európe došlo v tomto období (zo záznamov ISAF 1580-2014) k 51 napadnutiam. Zomrelo pri nich 27 ľudí a posledným oficiálnym záznamom je smrteľné napadnutie z roku 1989.

 

Čoho sa obávať

 

Ak sa teda naozaj bojíte žralokov, najväčšiu pravdepodobnosť, že vás napadnú máte v Austrálii. Ale i tak ide o tak malé čísla, že obávať sa na miestach, ktoré nie sú špecificky značené, je úplne zbytočné. Naopak práve žraloky by sa mali obávať ľudí. V mnohých krajinách ich lovia pre plutvy a následne zmrzačené telá hádžu späť do vody. Populácia žralokov vo svetových oceánoch sa pomaly zmenšuje a je to práve našou činnosťou. Beštiálne správanie ľudí a nadmerný výlov sa podpisuje na množstve žralokov, ktoré sa až príliš rýchlo zmenšuje.

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO 3. najväčšie akvárium sveta vám predstaví živočíchy žijúce aj 200 m pod hladinou

Zdroj/autor: sharkattackfile.info, flmnh.ufl.edu, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.2/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa