Na Kráľovej holi

2010-07-25 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Hoci na hôľnom vrcholci tejto dominanty východnej časti Nízkych Tatier nájdete iba bielo-červený stožiar a ošarpanú budovu televízneho vysielača, v povedomí národa žije Kráľova hoľa neodmysliteľne spojená so stromom zeleným nakloneným k tej slovenskej zemi.



Je to svojím spôsobom výstižný symbol, veď naša krajinka, hoci sa nikdy nemohla pýšiť výškou svojich katedrál či mrakodrapov, rozlohou veľkomiest, diaľnic a iných symbolov blahobytu, oplýva bohatstvom, ktorého cenu si ešte len začíname uvedomovať: jedinečnou krásou a pestrosťou prírody, majestátnymi dominantami vrcholov, štítov a končiarov, krivolakými stužkami horských potokov, podzemným svetom jaskýň, labyrintmi skalných miest, bradiel, oázami hlbokých lesov, šťavnatými pláňami horských lúk, hýrivou pestrosťou ich kveteny.

Kráľovské meno Kráľovej hole pochádza, ak máme veriť tradícii, od najlegendárnejšieho z uhorských kráľov: Mateja Korvína. Roku 1474 mal tento slovenský Šalamún poľovať v okolitých lesoch a obedovať na temene vrchu. Ako stôl mu vraj výborne poslúžila štvorhranná kamenná tabuľa.

Nielen kráľ Matej, aj iná slovenská legenda sa pevne usídlila na úbočiach Kráľovej hole: Juraj Jánošík. Nevedno, či ju skutočne navštívil; vieme však, že napríklad aj v 80. rokoch 18. storočia šarapatila pod Kráľovou hoľou zbojnícka tlupa, vedená azda istým Ondrejom Glembom, takže na ochranu pokladnice lesného úradu v Liptovskom Hrádku museli roku 1786 povolať vojsko. Hora bola útočiskom aj pre ďalších zbojníkov, ktorých príbehy, torzá spomienok sa postupne zliali do jednej košatej jánošíkovskej legendy.

Kráľova hoľa je však nielen žriedlom tých najkrajších slovenských ľudových piesní a povestí, ale aj prameniskom legendárnej štvorice slovenských riek: Váhu (Čierny Váh), Hornádu, Hrona a Hnilca. Jej vrchol je križovatkou hlavných slovenských rozvodí – v istom zmysle ho možno označiť za strechu Slovenska.

 

Ako sa tam dostanete

Najjednoduchšie z malebného Horehronia zarezaného medzi horské masívy Nízkych Tatier a Muránskej planiny. Hoci je výstup po značkovaných trasách zo Šumiaca alebo z Telgártu pomerne krátky, musíte zdolať viac ako kilometer nadmorskej výšky. Pravda, zo Šumiaca sa vyveziete aj na horskom bicykli, po štrkovej zvážnici, ktorá nad hranicou lesa pokračuje pohodlnou asfaltkou.

V rámci budovateľského zápalu 50. rokov vyrástol na vrchole Kráľovej hole televízny vysielač. Pred jeho stavbou rozšírili a spevnili cestu. Developerské zámery s týmto vrchom boli veľkorysé: lanovka, zjazdovky, hotel... Azda je šťastím, že z nich zišlo. Pre prevádzku vysielača pribudol začiatkom 70. rokov len asfaltový koberec na hornom úseku spevnenej cesty. Najvyššie položená asfaltová cesta na Slovensku je samozrejme atraktívnou vysokohorskou cyklotrasou.

Ak uprednostňujete čaro kamenistého chodníčka pred asfaltovou magistrálou, Kráľova hoľa má pre vás bohatú ponuku. Krásne prírodné scenérie – napríklad pri výstupe z Telgártu okolo bizarných brál Kráľovej skaly – turistu bohato odmenia za námahu.

Pre vytrvalcov slúži Kráľova hoľa ako východiskový bod veľkolepých hrebeňových túr Nízkymi Tatrami. V zime, zaodiata do mäkkej snehovej periny, sa stáva lákavým cieľom skialpinistov. Nuž a za dobrého počasia odmení každého návštevníka fascinujúcim kruhovým výhľadom, v ktorom dominuje strhujúco majestátna panoráma Vysokých Tatier. Strom zelený na nej nenájdete, ale nádherné zážitky určite...

 

Správa Národného parku Nízke Tatry
Zelená 5
974 01 Banská Bystrica
Tel: +421 (0)48 413 08 88
Tel/fax: +421 (0)48 413 08 20
Email: napant@sopsr.sk
web: www.napant.sk

NPNT Pracovisko  L i p t o v s ký  H r á d o k
SNP 311
033 01  Liptovský Hrádok
Tel.: 044/522 28 75
Fax: 044/522 10 82
E-mail:
napantlh@sopsr.sk

NPNT Pracovisko  B r e z n o
Námestie M. R. Štefánika 20/15
977 01 Brezno
Tel./Fax: 048/611 31 43

 


Zdroj/autor: Dajama,najkrajšie vrchy,drom

 

 

 


 



 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa