TIP na víkend: Mikuláš zavíta na celé Slovensko. O program nebude núdza

2014-12-05 12:00:00 |   |    | 

Je tesne pred Mikulášom a myslíme si, že sa naňho tešia nie len malé deti. Pre ne sa zväčša pripravuje program, ale i my dospelí si ho vieme užiť, aspoň po svojom. Čo nám padne lepšie ako víkend spojený s výletmi a sladkosťami. Aspoň Dromedár sa veľmi teší a už aj vie, kam zamieri, aby si oddýchol. Aj pre Vás, ako každý týždeň, pripravil prehľad udalostí, ktoré sa oplatí navštíviť. Budú sa odohrávať po celom Slovensku, takže je len na vás, ktorú si vyberiete.



 

Banská Bystrica

 

Keďže už je ozajstné adventné obdobie aj toto mesto sa pripojilo k tradícii trhov. Už niekoľko dní sa tu predávajú chutné jedlá a dnes pribudnú aj predajné stánky s tradičnými predmetmi. Fungovať bude aj „zvonička želaní,“ kam obyvatelia môžu prísť, zaželať si niečo a zazvoniť zvončekom. Kultúrny program sa začne uvítaním Mikuláša práve dnes na Námestí SNP o 16:30 a tiež rozsvietením stromčeka. Pokračovať budú rôzne iné akcie, napríklad vianočný koncert v Evanjelickom kostole 12.12. o 19:00, alebo vystúpenie veselých šermiarov Cassanova s programom o narodení Ježiša Krista, ktorí sa predstavia na Námestí SNP 20. a 21. decembra každú hodinu od 16:00 do 19:00.

 

Bojnický zámok

 

Ani tu sa na deti a ich obľúbeného Mikuláša s jeho pomocníkmi nezabudne. Prídu 5. a 6. decembra, aby potešili aj vyhrešili deti. Následne 9. decembra sa otvoria priestory zámku s vianočnou výzdobou. Komnaty, chodby a siene bude zdobiť až 150 vianočných stromčekov, ktoré dodajú správnu atmosféru prehliadkam s vianočnou tematikou. Návštevníci si obzrú, ako sa slávili tieto sviatky v minulosti a nasajú pokoj neoddeliteľne patriaci k Vianociam. Tento program bude trvať až do 6. januára, s výnimkou sviatkov.

 

Topoľčianky

 

Národnom žrebčíne majú túto mikulášsku sobotu Zimný deň otvorených dverí. Návštevníci si obzrú stajne, verejné tréningy voltíže aj drezúry v historickej jazdiarni. Kto sa nebude báť, vyskúša si aj jazdu na kočisaniach. Hlavný program sa začne odbitím štvrtej hodiny poobede, keď príde Mikuláš. S jeho neoddeliteľnou dvojicou, anjelom a čertom, sa postarajú o veľa zábavy a tiež sladkostí. Vstup bude zdarma a rodičia môžu priniesť vlastný darček pre svoje deti.

 

Nitra

 

Aj tu sa Vianoce oslavujú vo veľkom. Nedávno otvorili Vianočné mestečko na Svätoplukovom námestí, kde sídlia tradičné stánky. Dominantou mestečka je 14 metrov vysoký stromček, ktorý bude rozsvietený pri príchode Mikuláša v nedeľu 7. decembra. K programu sa pridá aj vizuálno-pohybová rozprávka Luskáčik alebo Mikulášsky dar v podaní Divadelného spoločenstva Le Mon. Mikulášsky večer bude zakončený v Divadle Andreja Bagara koncertom obľúbených hercov.

 

Vranov nad Topľou

 

Už 19. krát zavíta do tohto mesta tradičný Zimný jarmok. Dnes a zajtra sa tu budú predávať jedlá a predmety v približne 110 stánkoch. Žiaľ k jarmoku nebude patriť žiaden kultúrny program.

 

Košice

 

Mikuláš si na poslušné deti počká aj v Košiciach. Vystriehne si ich v sobotu v dvoch električkách. Jedna bude premávať na trase linky 6 od 14:00 do 19:00 a druhá bude odstavená na Hlavnej ulici pri Tescu. Táto bude otvorená už od 10:00 a zatvorí sa až o 18:00. Aj tu bude čakať Mikuláš s pomocníkmi a pre deti je pripravený aj zábavný program.

 

Žilina

 

Zajtra, v sobotu, sa konečne po dvoch rokoch opráv znovuotvorí scéna najstaršieho slovenského bábkového divadla. Herci Bábkového divadla Žilina si nacvičili program s názvom Zvedavý sloník, ktorý pri otvorení predstavia. Predstavenie sa začne o 16:00.

 

Trenčín

 

V našom prehľade sa nájde aj niečo čisto pre dospelých. Dnes sa v trenčianskom Expo Centre koná záverečný deň 10. ročníka nápojov, vín, vody a destilátov s názvom Vinum Laugaricio 2014. Predstavia sa tu výrobcovia aj predajcovia lahodného moku, ale aj iných tekutín. Bude sa konať aj aukcia vzácnych vín a samozrejme degustácia.

 

Prešov

 

Aby sme nezabudli na toto východoslovenské mesto, aj sem príde Mikuláš. Dnes16:00 sa objaví v meste na pešej zóne a začne rozdávať radosť a sladkosti. Jeho prácou bude aj rozsvietenie vianočného stromčeka a odovzdanie cien pre deti.

 

Bratislava

 

Hlavné mesto tiež oblaží svojim príchodom muž s dlhou bielou bradou a jeho dvomi pomocníkmi. Objaví sa vo viacerých častiach. Dnes tu začne premávať vianočná električka, Mikuláš sa objaví aj na lade na štadióne Ondreja Nepelu, aj v dúbravskom Zimnom štadióne. Dnes sa objaví v Senci, Podunajských Biskupiciach a v Marianke a zajtra, teda v sobotu, v Rači, Pezinku a Stupave.

V Bratislave bude túto sobotu pokračovať festival SNOW FILM FEST, ktorý prinesie to najzaujímavejšie z hôr v zimnom šate. Extrémne športy aj turistika budú hlavnými aktérmi všetkých premietaných filmov. Tí ktorí prídu, uvidia skvelé príbehy, ale aj množstvo dobrodružstva, ktoré je v divokých a ľadových horách všadeprítomné. Premietať sa bude v klube Hlava XXII a program začne o 16:00.

 

Vláčiky

 

Na Mikulášsku jazdu sa môžete tešiť vo viacerých slovenských mestách. V Nitre dnes a zajtra v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu, za jazdu a občerstvenie sa platí vstupné 3 eurá, do Trenčína zamieri parný rušeň Albatros z Bratislavy (jazda stojí 20 eur pre dospelú osobu), a v Košiciach sa deti vláčikom prevezú na Alpinku, kde sa vo vyhrievanom stane budú premietať rozprávky.

 

 

Jasná

 

Dnes sa otvára zimná sezóna v lyžiarskom stredisku Jasná. Winter Music Opening bude obrovskou akciou plnou hudby a zabávajúcich sa ľudí. Všetko prebehne v štýle Jamesa Bonda a spustí sa tak pravá slovenská lyžovačka.

 

Častá

 

O mikulášsky program sa postará Mikuláš na hrade Červený Kameň. Príde v sobotu o 10:00 a stretne sa s bývalým majiteľom hradu grófom Mikulášom Pálfim. Ako toto stretnutie dopadne? Prehliadka hradu začne o 10:00,13:00 a 15:00. Vstupné bude 6 eur pre dospelú osobu, 15 pre rodiny a 3 eurá pre deti.

Zdroj/autor: SITA, TASR, SACR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa