RAKÚSKO Baden pri Viedni

2010-07-25 12:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO/ video - Baden (Baden bei Wien) je kúpeľné mesto v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko a leží 26 kilometrov južne od Viedne.



Teplé sírne pramene sú tu známe už asi 5 000 rokov a tvoria ekonomický základ miestnych kúpeľov.

V roku 1480 udelil cisár Friedriech III. Badenu mestské práva. Baden patril aj v časoch rakúsko-uhorskej monarchie k obľúbeným kúpeľným miestam a ani dnes mesto nič nestratilo zo svojho šarmu a slávy.

Liečivá voda, kultúra, víno a ruleta boli pre kúpele dôležité už v minulosti a aj dnes dominujú pri využití voľného času v meste, ktoré ponúka dobré podmienky pre wellness a zdravotnú dovolenku so športovými aktivitami ako golf, plážový volejbal, bicyklovanie, tenis, squash, bowling, kolky, futbal, hádzaná a ďalšie.

Mesto ponúka niekoľko parkov a malebné okolie, do ktorého určite patrí aj najnavštevovanejšie údolie Helenental, ktoré začína v malej dedinke Mayerling. Neďaleko od Badenu leží zrúcanina hradu Rauheneck z 12. storočia a Château Weilburg, postavený v rokoch 1820 až 1825 rakúskym arcivojvodom Karolom. K mestu patrí aj zrúcanina hradu Rauhenstein, datovaná tiež do 12. storočia.

Medzi zaujímavé atrakcie sa radí aj lovecký zámok Mayerling, kde v roku 1889 spáchal samovraždu korunný princ Rudolf, syn rakúskeho cisára Františka Jozefa I. a Alžbety "Sissi" Bavorskej, spolu so svojou milenkou barónkou Mary Vetserovou. Odtiaľ ďalej vedie cesta k starému, ale zachovalému opátstvu Heiligenkreuz. K nemu patrí románsky kostol pochádzajúci z 11. storočia a hrobka s niekoľkými členmi rodiny Babenbergovcov.

Do mesta niekoľkokrát zavítal aj hudobný skladateľ Ludwig van Beethoven a mnohé z jeho rezidencií sa dajú pozrieť i dnes. V jednej z nich je múzeum otvorené pre verejnosť (Beethovenhaus "Haus der Neunten").

 


 

 

Tourist Information
Brusattiplatz 3
A-2500 Baden bei Wien
Tel.: +43/2252/22 600-600
Fax: +43/2252/80733
E-mail:
info@baden.at

 

Zdroj/autor: austria, wikipedia, baden, drom 

VIDEO Baden bei Wien



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa